Βόλος: Ημερίδα για τη σημασία της συνεταιριστικής ιδέας

15:16 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τη σημασία της συνεταιριστικής ιδέας και πως αυτή μπορεί να λειτουργήσει με τη βοήθεια της καινοτομίας, μίλησε ο Ανδρέας Χαρδαλούπας από το συνεταιρισμό «ΘΕΣ γάλα» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, ως μέρος της σειράς σεμιναρίων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» και «Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Χαρδαλούπας εισήγαγε το ακροατήριο στην έννοια του συνεταιρισμού που αν και κοινώς γνωστή τυγχάνει παρεξηγήσεων και έλλειψης ουσιαστικής γνώσης για το τι είναι και πως

λειτουργεί. Βασικό συστατικό τόνισε πως είναι η συνεταιριστική κουλτούρα και η ύπαρξη εμπιστοσύνης και συνεργατικότητας. Οι παραγωγοί που ξεκίνησαν τον συνεταιρισμό δεν το έκαναν ως κίνηση ανάγκης αλλά επειδή ενστερνίζονται τη φιλοσοφία του συνεταιρισμού και τα οφέλη που προσφέρει, γεγονός που αποδεικνύεται και από την επιτυχία που σημειώνει ο “ΘΕΣγάλα” με 60 καταστήματα πλέον σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Οι συνεργασίες τους επισήμανε πως είναι καίριας σημασίας. Συνεργάζονται με άλλους συνεταιρισμούς, όπως ο “ΘΕΣγη”, ενώ έχουν εξωτερικούς συνεργάτες από ειδικότητες που εν καιρώ κρίσης έχουν πληγεί δραματικά, συμβάλλοντας έτσι στο να μη χαθούν δουλειές, ενώ ταυτόχρονα μέσω της δράσης τους “γεννούν” και νέες θέσεις εργασίας προς κάλυψη.

Η όλη διαδρομή από το ξεκίνημα μέχρι τώρα, είχε αρκετές δυσκολίες και προκλήσεις όπως δήλωσε. Οι παραγωγοί έθεσαν το δικό τους κεφάλαιο εξ αρχής με ελάχιστο δανεισμό για να ξεκινήσουν και επέλεξαν να εισέλθουν στην αγορά καινοτομώντας με τους αυτόματους πωλητές, καθότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και δεν επιθυμούσαν να γίνουν γνωστοί ως μια ακόμα εταιρία παραγωγής γάλακτος.

Σημαντικά ορόσημα στην όλη πορεία του συνεταιρισμού αποτέλεσαν το πρώτο τους συμβόλαιο διάθεσης προϊόντος που ήταν με την “Royal FrieslandCampina” κοινώς γνωστή ως “ΝΟΥΝΟΥ” που όπως λίγοι γνωρίζουν αποτελεί επίσης συνεταιρισμό, το Ευρωπαϊκό βραβείο ανώτερης γεύσης καθώς και τα βραβεία καινοτομίας που πρόσφατα απέσπασε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει και το κοινωνικό έργο του συνεταιρισμού που κάθε χρόνο μεριμνά να κάνει χορηγίες σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν μέλη τόσο του ακαδημαϊκού όσο και του επιχειρηματικού κόσμου. Η ομιλία θα είναι διαθέσιμη στο κανάλι youtube της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (MOKE UTh).

Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 με ομιλητή τον κ. Μανιατόπουλο Αλέξανδρο, από την εταιρία «Yodiwo», με θέμα «Ανάπτυξη Ελληνικών νεοφυών εταιρειών παροχής επιχειρηματικών λύσεων με χρήση του Διαδικτύου των Αντικειμένων».
Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Α2 του τμήματος Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώρα 7.00 μμ. ακριβώς και είναι ανοικτές στο κοινό.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων καλύπτει τα θέματα «Διαχείριση της Αλλαγής» και «Επενδύσεις και Ανάπτυξη» και διοργανώνεται από τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών Επιστημών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα