Σήμερα, μοιράζονται χρήματα σε 41 χώρες του πλανήτη

Παγκόσμια ημέρα δωρεάς χρημάτων, είναι η σημερινή για πολίτες 41 χωρών του πλανήτη.

Για τους σκοπούς του εορτασμού οι πολίτες δίνουν λεφτά σε αγνώστους, χαρτονομίσματα χαμηλής αξίας ή κέρματα, και ζητούν από αυτούς να δώσουν το ήμισυ του ποσού που παρέλαβαν σε έναν άλλο.

Η εκστρατεία της ημέρας δωρεάς χρημάτων ξεκίνησε το 2011 όταν κάποιοι ερευνητές του διεθνούς ιδρύματος ανάπτυξης PGI, θέλησαν να βρουν ένα τρόπο ώστε να εντάξουν τον ευρύτερο πληθυσμό της γης σε μια δημόσια συζήτηση που αφορά τη διεθνή οικονομική μεταρρύθμιση.

Υπολογίζεται ότι στα τέσσερα χρόνια διεξαγωγής

των εκδηλώσεων για την ημέρα δωρεάς χρημάτων, έχουν καταβληθεί από διάφορους πολίτες σε άλλους πολίτες περισσότερα από 10.000 δολάρια.

Σκοπός της καθιέρωσης αυτής της ημέρας, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από ζητήματα που αφορούν την αξία των χρημάτων και του πλούτου της γης.

Πέραν από τη διασκέδαση και την ίντριγκα που χαρακτηρίζει αυτή τη διαδικασία, ενδιαφέρουσες είναι και οι συζητήσεις που προκαλεί αυτή η εκστρατεία αφού ως κύριο θέμα της μονοπωλεί, την καταστροφή των οικονομικών συστημάτων διεθνώς και πως το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο μπορεί να προκαλέσει την ανισότητα στην κατανομή του πλούτου.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τη συγκέντρωση του πλούτου από το κοινό, τον απλό πολίτη, σε διάφορους μεγαλομέτοχους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος ανά το παγκόσμιο.

Πηγή: ΤheGuardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα