Σε πολιτική λύση «επένδυε»...

...η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο μηνιαίο οικονομικό περιοδικό The Banker, που ανήκει στους Financial Times, έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως

και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ), Suma Chakrabarti, με αφορμή την επικείμενη ετήσια σύνοδο της Τράπεζας, που θα διεξαχθεί στην Λευκωσία, από τις 9 μέχρι τις 11 Μαΐου, με αντικείμενο την Πράσινη Ανάπτυξη.

Ερωτηθείς αν η υφιστάμενη κατάσταση στις συνομιλίες επηρεάζει τις επενδύσεις της ΕΤΑΑ στο νησί, ο κ. Chakrabarti δήλωσε πως όταν αρχικά προγραμματιζόταν η συνάντηση στην Κύπρο, η Τράπεζα θεωρούσε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία όσον αφορά τις προσπάθειες επανένωσης.

Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, το Συνέδριο θα διεξαγόταν μεταξύ της συμφωνίας και του δημοψηφίσματος, που θα ελάμβανεν χώραν μέσα στο καλοκαίρι.

«Οι συνομιλίες όμως διαρκούν περισσότερο, και είναι πολύ καλό ότι θα υπάρξουν επιπλέον συναντήσεις και ο ρυθμός θα επανέλθει. Έτσι πιστεύω πως η ετήσια σύνοδος είναι την κατάλληλη χρονική στιγμή, στο κατάλληλο μέρος και θα εξετάσουμε τις επενδυτικές επιλογές μας».

Εκδηλώσεις σε «βορρά» και «νότο»
Μέχρι στιγμής, συνέχισε, έχουμε ήδη επενδύσει στην Κύπρο 225 εκατομμύρια ευρώ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε μια σειρά από τομείς, όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και στο Λιμάνι της Λεμεσού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Έχουμε επίσης κάποια πράγματα στον "βορρά"», είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως αυτό είναι σημαντικό, έχει μια συμβολική αξία.

Όσον αφορά την Ετήσια Συνάντηση, εξέφρασε την ελπίδα για πραγματοποίηση εκδηλώσεων και στις «δυο πλευρές της γραμμής της Λευκωσίας», σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι επίσημες εκδηλώσεις θα είναι στον «νότο».

Δραστηριότητες στα κατεχόμενα
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ε.Ε., υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα συμφωνία παραχώρησης 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Turkish Bank Ltd, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΑ, μέσω αυτής της διευκόλυνσης η Τράπεζα θα εκδίδει εγγυήσεις καλύπτοντας έτσι το «πολιτικό και εμπορικό ρίσκο αποπληρωμής των συναλλαγών που αναλαμβάνει η Turkish Bank Ltd». «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της εμπλοκής μας στην Κύπρο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Λουτζίνα Στάντζακ, Διευθύντρια Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών ΕΤΑΑ.

Επενδύσεις στην Τουρκία
Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ τόνισε επίσης πως η Τουρκία αποτελούσε τον μεγαλύτερο επενδυτικό προορισμό για την Τράπεζα για το 2016 με πάνω από 1.9 δις ευρώ επενδύσεις. Κληθείς να σχολιάσει αν η οξυνόμενη σχέση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ηγέτες επηρεάζει την ΕΤΑΑ, ο κ. Chakrabarti, ανέφερε ότι αναμφίβολα η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο στην Τουρκία, έχει κάποιες επιπτώσεις.

«Το πολιτικό πλαίσιο στην Τουρκία είναι ρευστό, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και αυτό επηρεάζει τόσο τους ξένους όσο και τους εγχώριους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά ελπίζω πως η Τουρκία θα παραμείνει και φέτος η βασική αγορά των επενδύσεών μας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα