Σε αδιέξοδο λόγω εκ περιτροπής

Δημοψήφισμα πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016 επιδιώκουν οι Τούρκοι
Η προεδρία του κράτους θα πρέπει να ασκείται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα από Τ/κ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας τη θέση αυτή ως κάτι το «αναπόφευκτο»

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται το όλο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, αφού, σύμφωνα με την προχθεσινή ενημέρωση που έκανε ο κατοχικός ηγέτης στο «υπουργικό συμβούλιό» του και τα ΜΜΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει

εξευρεθεί συναινετική λύση. «Δεν είναι δυνατόν να συμμεριστούμε την ιδέα ότι ένας Τ/κ δεν θα φτάσει ποτέ στο αξίωμα του προέδρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί να μην είναι ίδιας διάρκειας προεδρία, αλλά θεωρούμε ότι είναι αναπόφευκτο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα η προεδρία να ασκείται από έναν Τ/κ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στάση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη», είπε ο κ. Ακιντζί.

Η προχθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» διήρκησε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τα μέλη του «υπουργικού» έτυχαν ενημέρωσης για το Κυπριακό, ενώ ο ίδιος ευχήθηκε η νέα «κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων» ΡΤΚ - ΚΕΕ, να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας. Όπως μεταδίδεται από τ/κ μέσα, ο κ. Ακιντζί κατέθεσε στον «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλιοντζού ένα νέο «νόμο» για την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον εκάστοτε «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, ευχόμενος η «επιτροπή» να είναι ανεξάρτητη, αντικειμενική και αμερόληπτη.

Επιστροφή εποίκων
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που κάνουν λόγο για επιστροφή των εποίκων που στάλθηκαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Ακιντζί είπε πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Ούτε να περνά από το μυαλό κάποιου αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος εναντιώνεται σε κάποιες συμπεριφορές του παρελθόντος. «Ακόμα και σήμερα είμαι ενάντια στο να κάνει το ‘υπουργικό συμβούλιο’ σε πέντε λεπτά 1.500 άτομα υπηκόους και ψηφοφόρους και δίδοντας τη διεύθυνση του ‘υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ’ να τους χρησιμοποιεί στις εκλογές», εξήγησε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «υπάρχουν άτομα που ήρθαν εδώ χρόνια πριν, εγκαταστάθηκαν, θεωρούν τον τόπο πατρίδα τους, πολλοί απέκτησαν παιδιά, είτε παντρεύτηκαν εδώ, είτε ήρθαν ως ζευγάρι από εκεί (Τουρκία), έχουν πλέον παιδιά και εγγόνια εδώ. Υπάρχουν συμπολίτες μας. Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε διαχωρισμούς ανάμεσα στους συμπολίτες. Δεν είναι κανενός δουλειά».

Θέλουν πολιτική ισότητα
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού της εξουσίας είναι εξαιρετικά σημαντικό και έχει διανυθεί απόσταση σε αυτά τα θέματα. «Είναι σημαντικό, γιατί για τους Τ/κ είναι σημαντική η πολιτική ισότητα στη δομή που θα δημιουργηθεί και ο τομέας που θα φανεί η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα και η πολιτική ισότητα είναι η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός της εξουσίας», εξήγησε.

Διεθνές το θέμα των εγγυήσεων
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως αυτό είναι διεθνές, γι' αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις πλευρές που παρακάθονται τώρα στο τραπέζι των συνομιλιών. Σχολιάζοντας παράλληλα δημοσιεύματα του Τύπου που λένε ότι «οι δύο ηγέτες συμφωνούν, δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα», ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι αυτό δεν αρμόζει ούτε με τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, ούτε ο ίδιος βρίσκει κάτι τέτοιο σωστό. «Πρέπει να κινούμαστε γνωρίζοντας πως η τελική απόφαση της κοινωνίας θα φανεί στο δημοψήφισμα, δήλωσε. Δεν θα συμβεί όπως την προηγούμενη φορά, δεν θα υπάρξει ένα συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και οι δύο κοινότητες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τη συμφωνία», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Τέλος του 2015 το δημοψήφισμα
Στο ίδιο πλαίσιο, αίσθηση πάντως προκαλεί η είδηση που μετέδωσε χθες η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι έκπληξη να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο λύσης με τα σημεία που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, προσθέτοντας ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα το 2016. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, πριν από τον Μάιο του 2016, πρέπει αυτή η διαδικασία να ξεκαθαρίσει, επειδή εκείνη την περίοδο είναι οι «βουλευτικές εκλογές της ε/κ πλευράς», όπως αποκαλεί τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μπει σε μια διαδικασία εκλογών, τότε θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Ανακατατάξεις στον κατοχικό στρατό
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως μεταδόθηκε χθες στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υποστράτηγος των «δυνάμεων ασφαλείας», Ιλίας Μποζκούρτ προήχθη σε Αντιστράτηγο και διορίσθηκε αρχηγός των «τ/κ ειρηνευτικών δυνάμεων», ενώ σε Ταξίαρχο και «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» ανελίχθη ο Ερχάν Ουζούν. Ο Ταξίαρχος Ερντίντς Κορκουτέρ, «αναπληρωτής διοικητής» των «δυνάμεων ασφαλείας», θα παραμείνει στη θέση του για ακόμη έναν χρόνο καθώς η θητεία του παρατάθηκε για ισάξιο χρονικό διάστημα. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 30 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα