Προσφυγικό: Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο προτείνει η Κομισιόν

Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, που μπορεί να φτάσει μέχρι τα €62 δισεκατομμύρια, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη.

Τις αποφάσεις της Κομισιόν παρουσίασαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς.

Το σχέδιο προσομοιάζει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκερ), το οποίο προνοεί την

παροχή εγγυήσεων από την ΕΕ, την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την μόχλευση από τα κράτη – μέλη.

«Για να σταματήσουμε την απώλεια ζωών στην Μεσόγειο, πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη ενώνουμε δυνάμεις και να εργαστούμε μαζί με τις τρίτες χώρες», τόνισε ο κ. Τίμερμανς μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπογραφούν συμφωνίες επανεισδοχής, στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας με την Τουρκία, με Ιορδανία, το Μάλι, η Αιθιοπία, ο Λίβανος, η Νιγηρία, η Σενεγάλη.

Οι συμφωνίες θα χρηματοδοτηθούν με €8 δισ σε ορίζοντα πενταετίας, είπε, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα υπάρχουν συνέπειες με όσες χώρες δεν συνεργάζονται.

Ο κ. Τίμεραμνς είπε πως το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα παρουσιαστεί ένα νέο Επενδυτικό Σχέδιο που περιλαμβάνει την παροχή επενδύσεων ύψους €3,1 δισ, οι οποίες θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις €31 δισ με προοπτική τα κονδύλια αυτά να διπλασιαστούν στα €62 δισ εάν υπάρξει μόχλευση από άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά της κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε ως επανάσταση την αλλαγή της πολιτικής για την Αφρική η οποία, είπε πρέπει να είναι άμεση και στρατηγική.

Ο Μάνφερντ Βέμπερ Πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ χαρακτήρισε την πρόταση ως καλή βάση, υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τι θα κάνει η ΕΕ στην Αφρική.

Και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, επεσήμανε την ανάγκη της σωστής επαλήθευσης του μηχανισμού και διερωτήθηκε πώς θα γίνονται οι επενδύσεις στις χώρες της Αφρικής, αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί έργα με χαμηλό προφίλ κινδύνου.

Ο Πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φέρχοφσναντ είπε πως η συμφωνία αποφυγής με την Τουρκία δεν είναι η λύση και τώρα μας ζητάτε να πολλαπλασιάσουμε τέτοιες συμφωνίες.

Διαφορετική υποδοχή της προτεινόμενης συμφωνίας υπήρξε από τους Πράσινους και από την ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Η Τζούντιθ Σαρζεντίνι της ομάδας των Πρασίνων είπε πως ο μόνος στόχος είναι να εμποδιστούν οι ροές μεταναστών υπό την απειλή του τερματισμού της οικονομικής βοήθειας. Από τη πλευρά του ο Ρολάντας Πάξας της ομάδας της άμεσης δημοκρατίας χαρακτήρισε αφέλεια ότι η ΕΕ θα εξαγοράσει την Αφρική και ως αποτέλεσμα να τερματιστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Συλικιώτης: Τραγική η κατάσταση

Σε παρέμβασή του ο Νεικλής Συλικιώτης, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί καθώς και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

"Δεν γίνεται η επίσημη πολιτική της ΕΕ να συνεχίζει να καταστρατηγεί τις διακηρυγμένες αρχές της για αλληλεγγύη, να κλείνει τα σύνορα, να προωθεί τις απελάσεις και να υπογράφει με την Τουρκία ντροπιαστικές συμφωνίες για τους πρόσφυγες”, σημείωσε

Παπαδάκης: Υλοποίηση χωρίς «εθνικούς εγωϊσμούς»

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδάκης, (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) υπογράμμισε η επιτυχία του νέου συμφώνου δεν έγκειται στην θέσπιση νέων μέτρων αλλά στην πιστή εφαρμογή του «χωρίς παρεκκλίσεις, αλλιώς θα εκτεθούμε ως Ευρωπαίοι όπου υπερτέρησαν οι εθνικοί εγωϊσμοί», όπως.

«Πρέπει να υπάρχει κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι διαχείριση συνόρων δεν συνεπάγεται κλείσιμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα