Προς ολοκλήρωση ο Σταθμός επεξεργασίας λυμάτων της Αθηένου

Την τελική του πορεία παίρνει ο Σταθμός επεξεργασίας λυμάτων Αθηένου με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη. Η εκτιμημένη αξία του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Αποχετευτικό Σύστημα του Δήμου Αθηένου» ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ + ΦΠΑ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το έργο στη νεκρή ζώνη και σ’ αυτήν παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής

Αλετράρης, ο Δήμαρχος Λευκάρων, οι Κοινοτάρχες Αβδελλερού και Πυροϊου, ο πρώην Διευθυντής και ο νυν αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλοι.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηένου Δημήτρης Παπαπέτρου χαρακτήρισε το έργο «αξιόλογο και πολύ σημαντικό και ίσως το πιο μεγάλο των τελευταίων χρόνων. Το 2002, με στόχο την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο άρχισαν και στο Δήμο Αθηένου οι διαδικασίες προώθησης του φιλόδοξου έργου εγκατάστασης Κεντρικού Συστήματος Συλλογής και Επεξεργασίας Λυμάτων’.

Πρόσθεσε ότι «η Αθηένου λόγω της απομόνωσης της και σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες, υποχρεώνεται να προχωρήσει μόνη της σε κεντρικό σύστημα, αντίθετα με άλλους Δήμους και κοινότητες που προωθήθηκαν συμπλεγματοποιημένα συστήματα. Μετά από αρκετές δυσκολίες επιλέγηκε, ως ο πλέον κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση του Κεντρικού Βιολογικού Σταθμού Αθηένου, ένας χώρος που παρουσίαζε τις δικές του ιδιαιτερότητες» αφού βρίσκεται σε περιοχή νεκρής ζώνης και συνορεύει με τη γραμμή αντιπαράταξης.

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις και προσπάθειες, συνέχισε "έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια ειδική κρατική χορηγία ενός εφάπαξ ποσού ύψους €5.130.000, ακολούθως την εξ’ ολοκλήρου κάλυψη της κεφαλαιοουχικής δαπάνης για το προσφυγικό συνοικισμό αυτοστέγασης, την εξ’ ολοκλήρου κάλυψη της κεφαλαιουχικής δαπάνης για την τριτοβάθμια επεξεργασία Λυμάτων και την επί πλέον ανάληψη από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εκ μέρους του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αθηένου, τη διαχείριση του συστήματος στο σύνολο του δηλαδή τη διαδικασία των διαγωνισμών τη διαχείριση των Συμβάσεων και την επίβλεψη της κατασκευής του έργου».

Επιπρόσθετα συνέχισε «το έργο προτάθηκε από το Τ.Α.Υ. και εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με δικαιούχο την αναθέτουσα Αρχή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και φορέα λειτουργίας το Σ.Α.Α».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αθηένου το έργο χωρίστηκε σε δύο φάσεις, την πρώτη που περιλαμβάνει το Δίκτυο Αποχετεύσεων και άρχισε το Φεβρουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε με προσωρινή παραλαβή τον Οκτωβρίου 2011 και τελική παραλαβή τον Απρίλιο 2013. Η δεύτερη φάση αφορούσε τον σχεδιασμό, κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων για 20 χρόνια που προσφοροδοτήθηκε στις 16 Απριλίου 2013 και κατακυρώθηκε το Δεκέμβριο 2014 σε κοινοπραξία με περίοδο εκτέλεσης του έργου τους 21 μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου από το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να υπάρξουν πολλά οφέλη μεταξύ των οποίων «η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων, η προστασία της δημόσιας υγείας, η παραγωγή επεξεργασμένου νερού για άρδευση, η επαναχρησιμοποίηση της παραγόμενης λάσπης ως εδαφοβελτιωτικό καλλιεργήσιμης γης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Δήμαρχος Αθηένου εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που με τη συνεργασία, τη βοήθεια και τη συμβολή τους έγινε κατορθωτή η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το συγκεκριμένο έργο».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα