Θα διώκεται ο εργοδότης πλέον για τους κράχτες εστιατορίων

Ποινική ευθύνη και στον εργοδότη θα αποδίδει η νέα νομοθεσία που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του κραχτισμού και της άγρας πελατών με τις ποινές να ενδέχεται να κυμαίνονται μέχρι και 3.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο όπως προκύπτει από την έναρξη της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ξεκίνησε η συζήτηση επί σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών

και Κυριάκος Χατζηγιάννης.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο σε μια χώρα όπως η Κύπρος που εξαρτάται από τον τουρισμό έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά με στόχο όχι απλά τον περιορισμό αλλά αν είναι δυνατό και την πλήρη εξάλειψη του» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρία η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε συγκεκριμένες νομικές εισηγήσεις οι οποίες θα τύχουν περαιτέρω νομοτεχνικής επεξεργασίας και θα τεθούν εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής σύντομα.

Είπε ακόμη ότι ΚΟΤ, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και Αστυνομία τάχθηκαν αρχικά υπέρ της πρότασης νόμου ως μια κοινωνική ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές ανέφερε ότι συζητούνται όπως επίσης και το ενδεχόμενο να υπάρχει και εξώδικη ρύθμιση. «Η εισήγηση που υπάρχει είναι να επιβάλλεται μέχρι 3.500 ευρώ πρόστιμο, όμως ακόμη η πρόταση βρίσκεται στο αρχικό στάδιο» σημείωσε. Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρχουν και πρόνοιες για φυλάκιση ο κ. Σαμψών είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται.

Εξήγησε επίσης ότι η πρόταση νόμου προνοεί πως υπόλογος ποινικά δεν θα είναι ο κράχτης αυτός καθαυτός αλλά και ο εργοδότης, ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος. «Εκείνοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί και όχι απλά ο υπάλληλος ή κάποιος στον οποίο προσφέρεται ένα διαμέρισμα και τροφή για να κάνει αυτή τη δουλειά και μέχρι η υπόθεση να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη αυτός θα βρίσκεται στη χώρα του» είπε.

Εξήγησε επίσης πως σκοπός της πρότασης νόμου είναι να αντιμετωπιστεί επίσης το φαινόμενο όταν υπάρξει αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάποιοι να τρέχουν και να επιχειρούν να αντλήσουν πελατεία από τέτοια περιστατικά, όπως για παράδειγμα ισιωτές αυτοκινήτων και γκαραζιέρηδες.

«Η πρόταση νόμου θα καλύπτει κάθε είδους εμπορική επιχείρηση. Οποιοσδήποτε συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο σε σχέση με οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνικής ζωής θα διαπράττει αδίκημα ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που κατά γενική ομολογία είναι και ζημιογόνο αλλά και ενοχλητικό.

«Υπάρχει σχετική νομοθεσία στον ποινικό κώδικα. Οι αρμόδιες αρχές όπως η Αστυνομία και ο ΚΟΤ δήλωσαν ότι όπως λειτουργεί σήμερα το σύστημα δεν είναι ικανοποιητικό, με το φαινόμενο να διατηρείται και να μην υπάρχουν εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας για αποτροπή και πάταξη του φαινομένου» ανέφερε.

«Την ίδια ώρα η Νομική Υπηρεσία δήλωσε ότι κάποιες από τις πρόνοιες της πρότασης νόμου θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ θα αναμένει το διαφοροποιημένο κείμενο για να τοποθετηθεί» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως «ενώ από τη μια βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο την ίδια ώρα θα πρέπει ν` αναγνωρίσουμε ότι κάποια πράγματα λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν ελέγχονται σε πάρα πάρα πολλές χώρες, περιλαμβανομένων και προηγμένων κρατών και άρα θα πρέπει να βρούμε την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της πάταξης της αυθαιρεσίας αλλά την ίδια ώρα και της διατήρησης ενός χαρακτήρα και ενός ζητήματος που αφορά εν μέρει και τον πολιτισμό του τόπου μας».

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα