Πού επικεντρώνονται οι εκθέσεις

Ποιες πτυχές της λύσης μελετώνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα
Τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το κόστος της λύσης υπεραμύνθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώ πυρά εξαπέλυσαν εκ νέου ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών

Τις οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού, με τις οποίες ασχολούνται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

και Παγκόσμια Τράπεζα, αποκάλυψε χθες βράδυ το «Σίγμα». Όπως γίνεται κατανοητό, ο καθορισμός του ποσού από τα πλέον αρμόδια οικονομικά όργανα είναι απαραίτητος, ώστε οι διεθνείς δωρητές να ανακοινώσουν συγκεκριμένα ποσά.

Οι πτυχές που θα καλύψει η μελέτη του ΔΝΤ είναι:
1. Ανάπτυξη μακροοικονομικού πλαισίου της Κύπρου
2. Δημοσιονομική πολιτική και Δημοσιονομικό Πλαίσιο
3. Χρηματοοικονομικές πολιτικές
4. Νομισματικά θέματα και χρηματοδοτικές πτυχές διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους

Οι πτυχές που θα καλύψει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι:
1. Τεχνική στήριξη στο θέμα διευθέτησης του Κυπριακού
2. Εκτίμηση των οικονομικών δεδομένων της επανένωσης
3. Τραπεζικός τομέας σε μια επανενωμένη Κύπρο
4. Δεδομένα σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση σε μια επανενωμένη Κύπρο

Οι δύο μελέτες τρέχουν μαζί, αφού τα στοιχεία που θα προκύψουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να εξαχθούν συμπεράσματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του ομόσπονδου κράτους. Όταν ολοκληρωθούν οι εκθέσεις, θα παρουσιαστούν ενώπιον των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων. Τα ευρήματά τους θα αποτελούν εισηγήσεις τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι δυο πλευρές και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δεσμευτικές.

Πραγματικά δεδομένα
Έχει αρχίσει να γίνεται συλλογή δεδομένων, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τεχνικές μελέτες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Διεξάγονται μελέτες από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η εμπλοκή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έγινε μετά από επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς για να γνωρίζουμε δεδομένα της οικονομικής πτυχής της λύσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι κλιμάκια επισκέφθηκαν την Κύπρο μεταξύ 12 και 18 Δεκεμβρίου και έπιασαν δουλειά. «Μπορώ να αναφέρω, σε γενικές γραμμές, ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζονται για να έχουμε ενώπιόν μας πραγματικά δεδομένα και, αναλόγως των ευρημάτων, να μπορούμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα», εξήγησε. Τόνισε, δε, πως δεν αφορά μόνο το περιουσιακό αλλά συνολικά και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, μετά από δική μας πρωτοβουλία.

Να μην αναπαράγονται ελλείμματα
Τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του θέματος υπεραμύνθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας πως πολύ σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την εμπλοκή του ΔΝΤ, για να γίνει μια σοβαρή μελέτη, ώστε τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά των νέων δομών που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, να μπορούν να είναι βιώσιμα και να μην αναπαράγουν ελλείμματα και αυξήσεις του δημοσίου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νεοφύτου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Σημερινή» την Κυριακή, ότι, «εάν θα βρούμε λύση του Κυπριακού που δεν θα διασφαλίσουμε εκ των προτέρων τη δημοσιονομική πειθαρχία και το βιώσιμο των δημόσιων οικονομικών, και αν κάναμε θυσίες τα τελευταία τρία χρόνια για να απαλλαχθούμε από την Τρόικα και λύνοντας το Κυπριακό να χρειαστεί να την ξαναφέρουμε πίσω, ε, να το σκεφτούμε διπλά».

Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους θα πρέπει να βασίζεται στις δυνατότητες της οικονομίας και αυτή είναι μια σωστή και σώφρονα πολιτική. Πρόσθεσε ότι για να φτάσουμε στη λύση, είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστούν κάποιες επενδύσεις και για έργα υποδομής και για διάφορα άλλα ζητήματα, και σε αυτόν τον διάλογο θα εμπλακούν η ΕΕ, τα Η.Ε. και ο διεθνής παράγοντας.

Όχι σε μνημονιακές συνταγές
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, σχολιάζοντας το οικονομικό κόστος της λύσης, ανέφερε ότι το ζήτημα τίθεται από ορισμένους με τρόπο που να δημιουργείται εύλογο ερώτημα, κατά πόσον πρέπει να αποδεχθούμε τη συνέχιση της κατοχής, στο όνομα του κόστους της λύσης. «Όσοι με κάθε ευκαιρία καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα ανάμεσα στον λαό μας, φαίνεται επίσης να παραγνωρίζουν πλήρως τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Διερωτήθηκε, παράλληλα, κατά πόσον είναι σχήμα οξύμωρο, ορισμένοι που καλούν συνεχώς τον λαό να κάνει θυσίες, όποτε γίνεται λόγος για τη λύση, αμέσως να θέτουν θέμα κόστους. «Για το ΑΚΕΛ, το κόστος ασφαλώς αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της λύσης και θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισής του. Ξεκάθαρα υπογραμμίζουμε ότι ενώ από τη μια το κόστος της λύσης δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να μην εργαζόμαστε γι' αυτή, από την άλλη οι μνημονιακές συνταγές για τη χρηματοδότηση της λύσης δεν θα γίνουν αποδεκτές από το ΑΚΕΛ», κατέληξε.

Μη ελκυστικά σε επενδύσεις
Λιγότερο πεπεισμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. «Είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρεί, μετά τα όσα έχει συνομολογήσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ως συγκλίσεις ή συμφωνηθέντα, να παραπληροφορήσει ή και να παραπλανήσει τον κυπριακό λαό, τόσο για τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης όσο και για το κόστος της υποτιθέμενης λύσης, το οποίο τάχατες θα καλύψουν δωρητές και επενδυτές», είπε. Η αβέβαιη λειτουργία και τα πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργικότητα του κράτους δεν θα είναι ελκυστικά για τους επενδυτές, υποστήριξε, τονίζοντας ότι σε πολύ καλύτερες συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία το 2004, το σύνολο των υποσχέσεων από δωρητές ήταν μόλις μισό δισεκατομμύριο λίρες. Είναι πραγματικά άξιον απορίας, ποιοι στο τέλος θα κληθούν να καλύψουν τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που θα κοστίσει η λύση του Κυπριακού, στη βάση των όσων σήμερα συζητούνται ως μορφή και περιεχόμενο, κατέληξε.

Στη λογική αποζημιώσεων
Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού σημείωσε πως από το «η λύση θα φέρει ανάπτυξη» τελικά, με βάση τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, «η λύση θα φέρει πάρα πολλά νέα μνημόνια». Εξηγώντας τη θέση του, ανέφερε ότι η λύση που διαπραγματεύονται στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά πλέον στη λογική των αποζημιώσεων και όχι στη λογική της επιστροφής των προσφύγων ή στην κατοχύρωση του δικαιώματος της περιουσίας.

«Ενώ για κάποιο διάστημα προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες με το παραμύθι των δωρητών, τώρα προσπαθούν να μας προετοιμάσουν ότι τα 25 ή 30 δις που θα κοστίσουν οι όροι που συμφώνησαν στο περιουσιακό θα πρέπει να τα πληρώσει ο κυπριακός λαός», πρόσθεσε, διερωτώμενος πόσα μνημόνια και πόσες γενιές Κυπρίων φορολογουμένων θα χρειαστούν για να αποπληρωθεί ένα δάνειο 25-30 δισεκατομμυρίων, που θα προστεθεί στο υφιστάμενο χρέος των 20 δισεκατομμυρίων. «Διαπραγματεύονται το κούρεμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, για να επιβάλλουν στη συνέχεια και ένα νέο βαρύ οικονομικό κούρεμα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα