Τέρμα στα 15νθήμερα συμβόλαια

Για «συμφωνία-σταθμό» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου
Ξεπάγωμα 185 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και αορίστου χρόνου συμβόλαια για όσους δικαιούνται, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών

Τέλος στον αναβρασμό και την αβεβαιότητα που επικρατούσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον τομέα της Υγείας έβαλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά τη χθεσινή εξαγγελία του άμεσου ξεπαγώματος 185 θέσεων νοσηλευτών που εκκρεμούσαν ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και την αλλαγή στο καθεστώς των εκτάκτων εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Σε

δηλώσεις του χθες, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην άμβλυνση των προβλημάτων αλλά και στην αποφασιστική προώθηση της αναγκαίας μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας.

Μονιμοποιούνται 185 νοσηλευτές
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, μετά από ένα διάλογο με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, συμφωνήθηκε όπως «προωθηθεί άμεσα το ξεπάγωμα 185 θέσεων νοσηλευτών, των οποίων η πλήρωση εκκρεμούσε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να μονιμοποιηθεί ένας ισάριθμος αριθμός εκτάκτων».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο εξής «όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται από το Υπουργείο Υγείας για απασχόληση εκτάκτου προσωπικού θα είναι εξαμηνιαίας διάρκειας και όσοι από αυτούς συμπληρώνουν την 30μηνη υπηρεσία που προβλέπει η νομοθεσία, αυτομάτως θα μετατρέπονται σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Με λίγα λόγια, τερματίζονται τα δεκαπενθήμερα και τα άλλα πολύ μικρής διάρκειας συμβόλαια απασχόλησης, και τερματίζεται με αυτόν τον τρόπο μια διαχρονική πρακτική, η οποία αποτελούσε στρέβλωση και δεν βοηθούσε στη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, διευκρίνισε ο Υπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Υπουργός, για όλες τις περιπτώσεις των ήδη υπηρετούντων που πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, δηλαδή την 30μηνη υπηρεσία, θα γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις, νομοθετικές ή άλλες, ώστε τα συμβόλαιά τους να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου διάρκειας.

Συνεχίζεται ο διάλογος για την αυτονόμηση
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «όλες αυτές οι συμβάσεις εργασίας θα μεταφερθούν στον νέο οργανισμό, που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της αυτονόμησης».

Κληθείς να πει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο προγραμματισμός τόσο για τη διοικητική όσο και για την οικονομική αυτονόμησή τους προχωρεί κανονικά.

Τέλος, Υπουργείο Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησαν όπως εμπλακούν εντατικά σε έναν διάλογο στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού, ούτως ώστε και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν εργασιακά θέματα και τα οποία σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο στόχο της αυτονόμησης, να συζητηθούν και να προσδιοριστούν λύσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την ΠΑΣΥΔΥ και τον Γλαύκο Χατζηπέτρου προσωπικά, για την πολύ εποικοδομητική στάση και συμπεριφορά, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τη χθεσινή απόφαση επιβεβαιώνεται ότι, μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, είναι εφικτή η εξεύρεση εκείνων των λύσεων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, βελτιώνοντας, παράλληλα, ουσιαστικά και τα εργασιακά ζητήματα.

Χατζηπέτρου: Συμφωνία-σταθμός
Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι μέσα από έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο κατέστη εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας. Τόνισε, παράλληλα, την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας, τόσο για την ίδια την συντεχνία όσο και για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, γιατί μέσω αυτής της συμφωνίας τερματίζεται η εργασιακή ανασφάλεια μεγάλου αριθμού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, αφού για πολλά χρόνια μερικοί εξ αυτών εργάζονταν με το σύστημα των δεκαπενθήμερων συμβολαίων.

Σημείωσε, επίσης, ότι με την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας δημιουργούνται για τους εργαζόμενους πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Πρόσθεσε ότι οι νεοεισερχόμενοι θα εργάζονται πλέον με εξαμηνιαία συμβόλαια και όσοι συμπληρώνουν τα πέντε εξάμηνα, θα μετατρέπονται σε εργαζόμενους αορίστου διάρκειας. «Όσοι υπηρετούν, με τη συμφωνία που έχει γίνει και με τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη Βουλή, τα συμβόλαιά τους θα μετατραπούν σε συμβόλαια αορίστου διάρκειας», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ.

Θα ενδυναμωθούν τα νοσηλευτήρια
Όσον αφορά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε την πλήρη συμφωνία της Συντεχνίας με την απόφαση για διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλαγή που θα δώσει στα κρατικά νοσηλευτήρια την ευχέρεια να οργανωθούν καλύτερα και να ενδυναμωθούν, ώστε να προσφέρουν στους πολίτες ποιοτικότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση όπως ο διάλογος συνεχιστεί, ούτως ώστε να εξευρεθούν λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό στον τομέα της υγείας.

Ευχαριστημένοι Υπουργείο και κόμματα
Τη συμφωνία Κυβέρνησης - ΠΑΣΥΔΥ για τους εκτάκτους στα κρατικά νοσηλευτήρια χαιρέτισε τόσο ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, όσο και τα κόμματα ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων, με σχετικές ανακοινώσεις τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Παμπορίδης, με χθεσινή ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, χαιρέτισε τις εξαγγελίες για τους εκτάκτους, όπως επίσης και την υπεύθυνη συνεισφορά της ΠΑΣΥΔΥ και επισημαίνει ότι μόνο με διάλογο θα προχωρήσουμε μπροστά.

ΠΑΣΥΝΟ: Θα αναμένουμε επίσημη ενημέρωση
Την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, στην παρουσία του Προέδρου της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού καθώς και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσής τους οι κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο επηρεαζόμενοι κλάδοι θεωρούν ότι η χθεσινή συμφωνία «αποτελεί θετικότατη εξέλιξη και σταθμό στον τομέα της δημόσιας υγείας, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογικότερη στελέχωση και αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων, και θέτει τέρμα στη χρόνια εργασιακή ανασφάλεια για εκατοντάδες μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που υπηρετούν στις νευραλγικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «οι επηρεαζόμενοι οφείλουν θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές της συμφωνίας και εκφράζουν τη βεβαιότητα για τα πολλαπλά και ευεργετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν για το επηρεαζόμενο προσωπικό, αλλά και τους Κύπριους πολίτες που προσφεύγουν για περίθαλψη στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Καταληκτικά, μέσω της ανακοίνωσής τους, οι δύο Κλάδοι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους, «ιδιαίτερα την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, που αποδεικνύει έμπρακτα ότι διαχρονικό μέλημά της είναι να προωθεί και να επιλύει με υπευθυνότητα τα διάφορα προβλήματα, μακριά από οποιεσδήποτε αφοριστικές αναφορές και άλλες σκοπιμότητες.
»Καλούμε όλους τους λειτουργούς που υπηρετούν στον χώρο της δημόσιας υγείας σε συστράτευση και συσπείρωση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και των υπόλοιπων κρίσιμων προβλημάτων που μας απασχολούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, αφενός, χαιρετίζει τις ενέργειες που γίνονται για επίλυση των αιτημάτων των νοσηλευτών, αναμένει ωστόσο την άμεση ενημέρωσή της από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, για να τοποθετηθεί επίσημα και να αποφασίσει εάν θα άρει τα απεργιακά μέτρα που έχει προκηρύξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα