Κατεβάζουν χειρόφρενο στα λεωφορεία «Ζήνων»

Επιστρέφουν κανονικά στην εργασία τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία «Ζήνων» στη Λάρνακα.

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία στο Υπουργείο Εργασίας, για επίλυση της εργατικής διαφοράς. Οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν μεσολαβητική πρόταση, που υπέβαλε στις δύο πλευρές η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, και ήραν τα απεργιακά μέτρα. Η πρόταση προνοεί επιστροφές από τις αποκοπές, που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ύψους 2,2% για όσους λαμβάνουν

μισθό μέχρι 1400 ευρώ και 1,8% για όσους παίρνουν μισθό 1401 – 1600 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση για όσους λαμβάνουν μισθό 1601 – 2200 ευρώ, ενώ για όσους παίρνουν μισθό 2,201 και άνω υπάρχει περαιτέρω μείωση 2%. Η συμφωνία θα ισχύει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017, που θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση.

Aναστολή απεργίας και στη Λεμεσό

Την αναστολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, που είχαν εξαγγείλει για σήμερα, αποφάσισαν και οι συντεχνίες των εργαζομένων στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ).

Ως εκ τούτου κανονικά θα πραγματοποιηθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Λεμεσό. Η απόφαση ελήφθη μετά τις εντατικές συσκέψεις, που έγιναν χθες στο Υπουργείο Εργασίας και την έκκληση της Υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία διαβεβαίωσε πως άμεσα θ’ αρχίσουν διαβουλεύσεις για επίλυση του προβλήματος, που δημιουργήθηκε από τη μη επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεσολαβητική συνάντηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και οι συντεχνίες είναι έτοιμες να παραχωρήσουν προθεσμία 15 ημερών για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι αξιώνουν επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης, όπως συμφωνήθηκε να γίνει από την 1η Ιανουαρίου το 2016, μετά τις αποκοπές σε μισθούς και ωφελήματα, που είχαν αποδεχθεί για τη διετία 2014-2015.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα