Πόσο θα επηρεάσει την Κύπρο ο περιορισμός κεφαλαίων από Κίνα

Καθησυχαστικοί είναι για την κυπριακή οικονομία και αγορά ακινήτων οι αρμόδιοι φορείς, μετά την απόφαση του κινεζικού κράτους για έλεγχο της εκροής κεφαλαίων με σκοπό τις επενδύσεις σε ακίνητα, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά.

Τόσο η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ όσο και η πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο υποβαθμίζουν την ανησυχία των πολιτών για ενδεχόμενο «πάγωμα» των κινεζικών επενδύσεων,

στο οποίο η Κύπρος έχει «ποντάρει» αρκετά, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που δεν αφορά στην Κύπρο, αλλά ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο σκοπό έχει να ελέγξει τις εκροές κεφαλαίων.

Στόχος της κυβέρνησης της Κίνας είναι από τη μια να εμποδίσει τις τυφλές επενδύσεις από Κινέζους κεφαλαιούχους και εταιρίες, το υψηλό ρίσκο, αλλά και να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις από πλευράς των δυτικών χωρών, που θα κάνουν λόγο για υψηλή εισροή κεφαλαίων στην αγορά τους.

Ως εκ τούτου, εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες ορίζουν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα του εξωτερικού θα πρέπει να τυγχάνουν έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες θα ελέγχουν την εγκυρότητα, τη γνησιότητα και τη συμμόρφωση των επενδύσεων.

Όσον αφορά στην Κύπρο, πάντως, ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Φραγκούδης, είχε αναφέρει ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αποτελεί αγορά, κυρίως μέσω των Κινέζων επενδυτών οι οποίοι δεν έρχονται απευθείας από τη χώρα, αλλά μέσω του Χονγκ Κονγκ ή της Σιγκαπούρης, που δεν έχουν επιβάλλει οποιουσδήποτε περιορισμούς στην εξαγωγή κεφαλαίων.

«Από τα συνολικά στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής πάμε καλά όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων σε τρίτες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή της κινεζικής κυβέρνησης έχει μεν προκαλέσει κάποια αναστάτωση, αλλά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κάνουν υπέρμετρες προσπάθειες να φέρουν ξένους αγοραστές και από άλλα κράτη.

Επιπλέον, το ΚΕΒΕ, διά στόματος του Γενικού του Γραμματέα Μάριου Τσιακκή, εμφανίζεται ιδιαιτέρως καθησυχαστικό, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε κάμψη ή προβλήματα σε σχέση με τις πωλήσεις στον τομέα των ακινήτων.

Όπως είπε, ο περιορισμός έχει επιβληθεί από τις αρχές του έτους από την Κίνα και δεν είναι κάτι καινούργιο, και ότι το ΚΕΒΕ το είχε εντοπίσει αυτό νωρίς και είχε προς τούτο και κάποια συνάντηση με την πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία, όπου συζητήθηκε το θέμα.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κινέζικους οργανισμούς για επενδύσεις στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι προς αυτόν τον σκοπό συζητούνται αριθμός τέτοιων επενδύσεων που μπορεί και να καταλήξουν και οι οποίες αφορούν κυρίως τον τομέα του τουρισμού και της δημιουργίας επενδυτικών ταμείων που θα χρησιμοποιούν την Κύπρο.

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Κύπρο μίλησε στην εφημερίδα «Αλήθεια», αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ταχεία αύξηση των επενδύσεων από την Κίνα στην Κύπρο, με τις δύο χώρες να έχουν αναπτύξει συνεργασία σε διάφορους τομείς.

«Η Κίνα είναι πάντα έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με Κύπριους φίλους για να επιτύχει αμοιβαία επωφελή και κερδοφόρα συνεργασία σε τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η ιατρική κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα