Πώς βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν

Ειδησεογραφικά κάλυψαν τα τ/κ ΜΜΕ, με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας, την πρωινή έναρξη, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, των εντατικών συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Συνδέσεις μέσω κινητών τηλεφώνων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την άφιξη του Μπαν Κι μουν στο ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ, την συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, τις αναμνηστικές φωτογραφίες με τις συζύγους,

Αντρη Αναστασιάδη και Μεράλ Ακιντζί, με τις διπλωματικές αποστολές και το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο απεσταλμένος της Κίπρις ποστασί έγραψε για φιλικό περιβάλλον δίδοντας έμφαση στη φωτογραφία που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γεμίζει το ποτήρι του Μουσταφά Ακιντζί με νερό λίγο πριν πάρει τη θέση του ανάμεσά τους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Τα τ/κ ΜΜΕ πρόταξαν το σημείο της αναφοράς του κ. Μπαν σε αριθμό δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων που έχουν απομείνει στις διαπραγματεύσεις. Η Γενί Ντουζέν έχει τίτλο την έκκληση του ΓΓ προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να στηρίξουν τη βούληση που υπάρχει για λύση.

Σήμερα δεν υπήρξε καμία ανάρτηση σε λογαριασμό μέσου κοινωνικού δικτύωσης του Τ/κ ηγέτη. Με τρία τουίτ ο σύνδεσμος τ/κ επιχειρηματιών ενθαρρύνει τους ηγέτες να προχωρήσουν και με αναφορά και προς τα ΗΕ γράφει ότι έχουν καθήκον να υπηρετήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην χώρα και την περιοχή.

“Το εδαφικό και όλα τα άλλα θέματα στο τραπέζι” έχει τίτλο η ιστοσελίδα της Κίπρις που καταγράφει τα όσα έγιναν το πρωί στο Λε Μιραντόρ με τη χρονική σειρά.

“Τα αυτιά και τα μάτια της Κύπρου στην Ελβετία” γράφει στην δική της ιστοσελίδα η Χαβαντίς που μετέδωσε και το τουίτ του Προέδρου Αναστασιάδη το πρωί μετά την δήλωση του Μπαν Κι μουν.

Εκδήλωση γυναικών στα κατεχόμενα

Εξάλλου, το απόγευμα έξω από το “προεδρικό” στην κατεχόμενη Λευκωσία, η πλατφόρμα κοινωνικού φύλου οργάνωσαν εκδήλωση υποστήριξης για την έναρξη σήμερα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ομάδα τ/κ γυναικών τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια και όπως ανέφεραν από σήμερα και μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα στις 5 αναμένοντας τα καλά νέα, όπως λέχθηκε.

Στην επιστολή που αναγνώσθηκε και απευθύνεται και προς τους δύο ηγέτες, εκ μέρους των γυναικών εκφράζεται η στήριξή τους στους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί και ζητούν θαρραλέα βήματα στο δρόμο για τη λύση. Στην ελιά που έχει φυτευτεί μπροστά από το κτίριο του “προεδρικού” οι γυναίκες έγραψαν σε χαρτί και κρέμασαν στο δέντρο ευχές όπως “Ειρήνη, αμέσως, τώρα”, “Γυναίκες, ειρήνη, ελευθερία”, “Ομοσπονδιακή λύση αμέσως, τώρα”, “Οι γυναίκες θέλουν ειρήνη”.

Δηλώσεις και σχόλια τ/κ πολιτικών

Ο τ/κ Τύπος σήμερα αναφέρεται σε δηλώσεις για την εξ εξελίξει διαδικασία. Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2016 δεν θα προκύψει κανένα συγκεκριμένο έγγραφο ως λύση του Κυπριακού υποστήριξε σε συνέντευξή του στην Χαβαντίς που δημοσιεύεται σήμερα, ο “υπουργός εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, αποδεχόμενος ότι ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έχει διαφορετική άποψη σε αυτό.

Για την ε/κ πλευρά, είπε, το πιο λογικό είναι να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε δημοψήφισμα για να μην βρεθεί στη θέση να πει ούτε «ναι» ούτε «όχι». Δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες και πρέπει πλέον να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε φέροντας ως επιλογές το μοντέλο της Ταϊβάν ή του Κοσσόβου, καθώς και την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς μιλώντας χθες σε συνέδριο του κόμματός του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ανέφερε ότι η λογική του “λύση να ’ναι και όπως να ’ναι” είναι πολύ επικίνδυνη και ο ίδιος θα ψηφίσει “όχι” σ’ ένα δημοψήφισμα σε περίπτωση επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. Στο περιουσιακό, τις εγγυήσεις και θέματα πολιτικής ισότητας υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και εάν η τ/κ πλευρά πει “ναι” σε μια δια της βίας και μη καλά προετοιμασμένη συμφωνία, θα θέσει εαυτό και πάλι σε θέση άμυνας.

Για την Ελβετία, ανέφερε ότι θα αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού και εάν οι συνομιλίες οδηγηθούν σ’ ένα ξεκάθαρο σημείο θα συζητηθεί το θέμα των χαρτών σε μία πενταμερή διάσκεψη, το ίδιο και το θέμα των εγγυήσεων. «Η μεγαλύτερη προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι να αποδυναμώσει το σύστημα ασφάλειας με την απόσυρση του τουρκικού στρατού», υποστήριξε.

Καλή επιτυχία στους δύο ηγέτες στο Μοντ Πελεράν ευχήθηκε η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ λέγοντας πως οι παρεκκλίσεις από το ΕΕ που θα περιλαμβάνουν κάποιες εξαιρέσεις σε βασικές αρχές όπως η ελεύθερη διακίνηση και το περιουσιακό δικαίωμα, είναι υποχρεωτικές για τους Τ/κ. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας θα τεθεί σε κίνδυνο, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ σέβονται τους κανονισμούς της ΕΕ.

Μόνο μέσα από τις παρεκκλίσεις, πρόσθεσε, θα μπορέσει να εξασφαλιστεί εγγυημένη πλειοψηφία στον «βορρά» σε σχέση με τον πληθυσμό και την περιουσία. Ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των Τ/κ τάσσεται υπέρ της συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων, κάτι που το καταδεικνύει και η σχετική απόφαση της «βουλής».

Όταν ήταν ο ίδιος διαπραγματευτής είχε συζητήσεις για το θέμα των χαρτών στη Γενεύη, ένα θέμα για το οποίο είχε διεξαχθεί αρκετή προετοιμασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν είπε ότι εάν τεθεί στη ημερήσια διάταξη το θέμα των χαρτών, ο μόνος χάρτης που υπάρχει είναι αυτός του σχεδίου Ανάν.

Κληθείς να σχολιάσει την έναρξη σήμερα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι εάν ο ίδιος ήταν στην Ελβετία “θα συζητούσα χάρτες αλλά θα είχα κάνει μια καλή προετοιμασία πρώτα γι` αυτό. Σήμερα λέγεται ότι δεν θα συζητηθούν χάρτες και αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε καλή προετοιμασία. Εγώ θα συζητούσα χάρτες αλλά πριν θα έλεγα `ας ορίσουμε ημερομηνία για μια πενταμερή συνάντηση`”.
Εάν δεν υπάρξουν δύο “ναι” στο δημοψήφισμα η λύση θα γίνει δυσκολότερη καθώς ο χρόνος φεύγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα