Τι είπε στην εισήγησή του στο Μοντ Πελεράν ο ΓΓ του ΟΗΕ

Σε αποτίμηση της κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό, με αναφορές επί της ουσίας σε ό,τι αφορά και τα έξι κεφάλαια, καθώς και επί όλων των παρεμφερών με τη λύση θεμάτων, περιλαμβανομένης της οικονομικής πτυχής, προέβη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι

μουν, ο οποίος παρέστη στο τελετουργικό για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί του εδαφικού και όλων των άλλων εκκρεμούντων ζητημάτων που είναι αλληλένδετα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε αποτίμηση κατά τη μισής περίπου ώρας τοποθέτησή του και επί των έξι κεφαλαίων του Κυπριακού, με πιο ειδική αναφορά στο περιουσιακό και το εδαφικό, ως τα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν οι πιο ουσιαστικές διαφωνίες.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής της λύσης, στην πρώτη ημέρα υλοποίησής της και στην οικονομική πτυχή ως θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν. Για το θέμα της ασφάλειας σημείωσε τη διαφωνία των δυο πλευρών, αλλά και ότι συμφωνούν πως το σύστημα του 1960 δεν είναι η βάση για το θέμα αυτό και πως η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης. Κατά την τοποθέτησή του ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έκανε πάντως οποιεσδήποτε εισηγήσεις για κανένα κεφάλαιο και θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στο μεταξύ η ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών ξεκινά στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Κύπρου) με τη συμμετοχή τριμελών αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Εθνών, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, αντίστοιχα. Εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη σημερινή συνάντηση θα συμμετάσχουν από ελληνοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η διαπραγμάτευση θα αρχίζει επί των εκκρεμούντων ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) τα οποία συνδέονται με το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί από πριν η ακριβής ατζέντα και με ποιά κεφάλαια θα ξεκινήσουν. Η έναρξη της συζήτησης για τα κριτήρια του εδαφικού αναμένεται να γίνει αύριο το βράδυ ή μεθαύριο.

Κατά το εναρκτήριο τελετουργικό ,με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μπαν μετά τη δήλωσή του στον Τύπο είχε συνάντηση με τους δυο ηγέτες κατά την οποία έλαβε το λόγο για δέκα λεπτά και υπενθύμισε πως αυτή είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει σε μια τέτοιου είδους συνάντηση για το Κυπριακό. Οι δυο προηγούμενες ήταν στη Γενεύη και στο Green Tree.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο διαδοχικά για δέκα περίπου λεπτά ο καθένας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, οι οποίοι προέβησαν σε πολιτικές τοποθετήσεις χωρίς ωστόσο να μπουν στην ουσία των κεφαλαίων, όπως έκανε ο ΓΓ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Αναστασίαδης ανάλωσε το 70% της ομιλίας του επί του εδαφικού και της σημασίας του να καθοριστούν τα κριτήρια και οι χάρτες. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στα έξι κεφάλαια των συνομιλιών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια πιο ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία ο κ. Μπαν μίλησε για περίπου μισή ώρα κάνοντας πολύ συγκεκριμένες αναφορές σε όλα τα κεφάλαια και όλα τα άλλα παρεμφερή θέματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού, προβαίνοντας σε μια αντικειμενική, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αποτίμηση του πού βρίσκονται οι συνομιλίες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος παρακάθισε το μεσημέρι σε γεύμα με τους δυο ηγέτες αναχώρησε ήδη από την Ελβετία. Σημειώνεται πως στο σημερινό τελετουργικό για την έναρξη των συνομιλιών παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Μάικλ Μόλλερ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κατά την περίοδο 2006-2008.

Οι συναντήσεις των ηγετών αναμένεται να γίνονται δυο φορές την ημέρα από τις 10 μέχρι τις 1300 τοπική ώρα και το απόγευμα από τις 6 μέχρι τις 8.30 περίπου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνονται συναντήσεις των ομάδων εργασίας ή των διαπραγματευτών. Ωστόσο το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα