Expert Analysis: Οι προσδοκίες των αγορών από το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, στέλεχος με πολυετή πείρα στην Παγκόσμια Τράπεζα και τις διεθνείς χρηματαγορές, ιχνηλατεί τις εκτιμήσεις και τις πιθανές αντιδράσεις των διεθνών αγορών ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

-K. Γρηγοριάδη από την πολυετή πείρα σας τόσο στις ΗΠΑ σαν στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και στις διεθνείς χρηματαγορές τι πιστεύετε ότι ζητούν
οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και σε ποια συγκυρία μας βρίσκουν οι εκλογές αυτές;

Παγκοσμίως, οι χρηματαγορές καθώς και τα χρηματιστήρια επιζητούν μια σχετική πολιτική ηρεμία και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα. Μία ομαλή πολιτική μετάβαση στις Αμερικάνικες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μαζί με περεταίρω έλλειψη πολιτικής αβεβαιότητας μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα επαναφέρει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα το δείκτη μεταβλητότητας, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται ψηλά, καθώς επικρατεί ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να αναφέρω ακόμα ότι οι αμερικάνικες εκλογές δεν είναι η μόνη πηγή αβεβαιότητας στην παρούσα χρονική περίοδο. Οι αγορές είναι ακόμα «σοκαρισμένες» από το πρόσφατο Βρετανικό δημοψήφισμα και η αβεβαιότητα του BREXIT και της μελλοντική «ανάγνωσης» και εφαρμογής του κρατά σε κατάσταση αναμονής σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Θεωρώ επίσης ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα της Μέσης Ανατολής, οι όχι τόσο δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι μακροοικονομικά «προβληματικές», αναδυόμενες Ασιατικές αγορές είναι αρκετά ανοιχτά μέτωπα ώστε όλοι μας να επιζητούμε μια καθαρή νίκη και εντολή κυβέρνησης από τις Αμερικάνικες εκλογές.

-Σε ποια κατάσταση βρίσκουν οι Αμερικάνικες εκλογές την οικονομία των ΗΠΑ;

Ο δυναμισμός της Αμερικάνικης οικονομίας για μία ακόμα φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μέσα σε λιγότερο από 7 χρόνια οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια πορεία συνεχούς καλυτέρευσης, δημιουργώντας συγχρόνως σημαντικές ελπίδες περεταίρω βελτίωσής τους.

Είναι γεγονός ότι η απουσία των δημοσιονομικών κινήτρων κατά την τελευταία δεκαετία άφησε ένα κενό που έχει σε κάποιο βαθμό καλυφθεί από μια σειρά νομισματικών πολιτικών, όπως η ποσοτική χαλάρωση (QE), που σκοπό έχουν την τόνωση της αγοράς και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η ερώτηση τόσο στις Η.Π.Α όσο και στην Ευρώπη στις μέρες μας είναι κατά πόσο η συνέχιση επιθετικής νομισματικής πολιτικής μπορεί από μόνη της να διατηρήσει τα θετικά αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Πολλοί οικονομολόγοι σημειώνουν εμφατικά ότι θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής σαν εργαλείο τόνωσης της ανάπτυξης και της επίτευξης πλήρους απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχει στο παρελθόν ορίσει ο Κέινς, υποστηρίζεται ότι στην παρούσα φάση ή νομισματική πολιτική δείχνει να έχει εξαντλήσει τα όρια της και μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι ευεργετική μιας και η αύξηση των δημοσίων δαπανών μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των ιδιωτικών δαπανών και των επενδύσεων.

Σε πιο μικροοικονομικό επίπεδο, τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ παραμένουν ελκυστικά μιας και οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι περισσότερες εταιρείες μετά την κρίση του 2008 αποδίδουν καρπούς που φαίνονται στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Για να συνεχιστούν τα παραπάνω επιτεύγματα χρειάζεται πολιτική ηρεμία στην Αμερικάνικη πρωτεύουσα.

-Πως θα αντιδράσουν οι αγορές ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα; Τι αναμένετε στη συνέχεια;

Όπως είπα και προηγουμένως η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών δηλώνει αγωνία, φόβο και αβεβαιότητα. Το κόστος ασφάλισης ανάλογων επενδυτικών ρίσκων ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές έχει εκτοξευθεί. Είναι γεγονός ότι μία οριακή ή αμφισβητούμενη εκλογική νίκη στις Η.Π.Α. θα μπορούσε να διακόψει σοβαρά το παγκόσμιο εμπόριο και να βλάψει τις αναδυόμενες οικονομίες. Παρόλα αυτά με την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται ένα σύντομο ράλι σε μετοχές και μία πιθανή διόρθωση στις ήδη αυξημένες από το καλοκαίρι τιμές του χρυσού σαν αποτέλεσμα της ελαχιστοποίησης της αβεβαιότητας. Παράλληλα με τη διόρθωση στις τιμές του χρυσού αναμένεται και η συγκράτηση του πληθωρισμού. Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη συνέχεια περισσότερο στην αναμενόμενη απόφαση της FED σχετικά με αύξηση των επιτοκίων και η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το Ευρώ θα συνεχίσει να ισορροπεί μεταξύ της τελικής απόφασης BREXIT και των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων μιας Ευρωπαϊκής πραγματικής σύγκλησης.

*Ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης ξεκίνησε την καριέρα του, αναλαμβάνοντας την θέση του επικεφαλής ανάλυσης Ευρωπαϊκών αναδυόμενων κεφαλαιαγορών στην International Finance Corporation (IFC) ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας (THE WORLD BANK) στην Washington DC. Την περίοδο 1993-1997 τιμήθηκε ως ο «αρχιτέκτονας» όλων των χρηματιστηριακών δεικτών στις Ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές. Στην συνέχεια προσχώρησε στο Treasury της Παγκόσμια Τράπεζα (THE WORLD BANK) στο τμήμα Διαχείριση Επενδυτικών Κεφαλαίων και διετέλεσε Διαχειριστής Κεφαλαίων με ειδικότητα στις αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές. Έχει διατελέσει Ανώτατος Αντιπρόεδρος Διαχείρισης Κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών, στη U.S. TRUST &Co. (Νέα Υόρκη) μια από τις παλαιότερες (έτος ιδρύσεως 1853) και πιο αξιόπιστες Αμερικάνικες εταιρείες διαχείρισης παγκοσμίων επενδυτικών κεφαλαίων (μέλος του ομίλου BANK OF AMERICA). Τα τελευταία χρόνια κατείχε την θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή για την Ελλάδα/Κύπρο και Μέση Ανατολή στη SOCIETE GENERALE στο Λουξεμβούργο. Το 2007, σύμφωνα με την ψηφοφορία που διεξήγαγε το Αμερικάνικο περιοδικό «Institutional Investor», το οποίο αποτελεί και την «Βίβλο» των ανά τον κόσμο θεσμικών επενδυτών ο κ. Γρηγοριάδης προτάθηκε και ψηφίστηκε στους 20 πλέον ανερχόμενους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως. Ο κ. Γρηγοριάδης κατέχει Μ.Β.Α. στην Διεθνή Χρηματοοικονομία (International Finance) από το KOGOD BUSINESS SCHOOL του AMERICAN UNIVERSITY στη Washington DC (USA) και B.Sc. από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στη Χρηματοικονομία (Finance).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα