Πολυδιάστατο έργο σε τρεις τομείς

Οι δράσεις του Υπ. Παιδείας στη Κυπριακή Προεδρία της Επ. Υπουργών του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής δήλωσε ότι έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Στρασβούργο, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία

Τις δράσεις που θα αναπτύξει και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης,

παρουσίασε χθες ο πολιτικός προϊστάμενός του, Κώστας Καδής. Ο κ. Καδής επεσήμανε ότι το έργο του Υπουργείου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πολυδιάστατο και καλύπτει τρεις βασικούς τομείς:

(α) την οργάνωση και υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου, δηλαδή την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό,

(β) τη διαμόρφωση και υποστήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, και

(γ) την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας σχετικά με το έργο και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, μάλιστα, στις επτά σημαντικές δράσεις που εμπίπτουν στις πολιτικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δύο εκ των οποίων αφορούν στην Εκπαίδευση, δύο στη Νεολαία, δύο στον Αθλητισμό και μία στον Πολιτισμό.

Υπουργική διάσκεψη
Ο κ. Καδής στάθηκε ιδιαίτερα στην Υπουργική Διάσκεψη με θέμα «Διασφάλιση της δημοκρατίας μέσα από την Εκπαίδευση», που θα διοργανωθεί στις 22-23 Μαρτίου 2017 στη Λευκωσία και αποτελεί μιαν από τις εμβληματικές διασκέψεις της Κυπριακής Προεδρίας. Η σημασία της έγκειται τόσο στη σύνθεση των συμμετεχόντων όσο και στο περιεχόμενό της.

Συγκεκριμένα, θα φέρει μαζί Υπουργούς Παιδείας από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και Υπουργούς Παιδείας των χωρών της Νότιας Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, κάτι που σπάνια γίνεται. Θα δημιουργήσει ένα φόρουμ για συζήτηση ιδιαίτερα επίκαιρων θεμάτων, τα οποία αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα εκπαιδευτικά μας συστήματα.

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία και η δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο κ. Καδής ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Στρασβούργο, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για εκδηλώσεις από διαφορετικούς τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας και με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης καλλιτεχνικών σχημάτων και καλλιτεχνών.

Η επιλογή έγινε με τρόπο που να επιτρέπει την εκπροσώπηση τόσο της παραδοσιακής όσο και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η έκθεση «Κρίση - Πρόκληση: Από την Κύπρο στο Στρασβούργο», με έργα μαθητών και μαθητριών, τα εγκαίνια της οποίας σηματοδότησαν την έναρξη της Προεδρίας, στις 22 Νοεμβρίου στο Palais d’ Europe του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Καταπολέμηση του ρατσισμού
Εξ αφορμής της Προεδρίας καταβάλλεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια από το Υπουργείο για προώθηση των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Κύπρο. Ο φετινός υπό έμφαση στόχος για καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους είναι εμπνευσμένος από την καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ενάντια στη ρητορική του μίσους».

Σχετική εγκύκλιος με πληθώρα εισηγήσεων για δράσεις έχει αποσταλεί στα σχολεία. Παράλληλα έχει αποσταλεί στα σχολεία ενημερωτικό τρίπτυχο για την ίδια την Προεδρία, ενώ έχει μεταφραστεί εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τη διδασκαλία των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο επίσης προγραμματίζεται να αποσταλεί στα σχολεία, για να εμπλουτίσει την τράπεζα υλικού των σχολικών μονάδων. Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό αυτό παιχνίδι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Κλείνοντας, ο κ. Καδής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάζονται με μεγάλο ζήλο για τη υλοποίηση της Κυπριακής Προεδρίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τους συνεργαζόμενους οργανισμούς ΚΟΑ και ΟΝΕΚ, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων που έχει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τόνισε δε ότι θα ήταν υψίστης σημασίας να συζητήσουμε στο πλαίσιο της Προεδρίας το πώς στρατηγικές συμμαχίες μπορούν να αναπτυχθούν σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση της εκπαίδευσης ως παράγοντα καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού και τη διασφάλιση της ειρήνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα