Ποιος θα πληρώσει το κόστος κατασκευής του EastMed

Ευρωπαϊκά και ιδιωτικά θα είναι κατά βάση τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, του λεγόμενου EastMed, αν και όταν αυτός υλοποιηθεί.

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας το ειδικό βάρος που έχει η εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης προς την υλοποίηση του έργου ανάμεσα στην

Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η χρηματοδότηση της μελέτης βιωσιμότητας του αγωγού έγινε από την Κομισιόν, ενώ σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο -όπως είναι αναμενόμενο- θα έχουν και οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να ικανοποιήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα μέσα από τη διαδικασία.

Εκείνο που τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι οι εξελίξεις και οι περεταίρω σχεδιασμοί θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα διαθέσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι το οποίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του 2018.

«Είναι σημαντικό, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να διερευνήσουμε όλες τις ενδεχόμενες επιλογές. Υπάρχει, παράλληλα, η συζήτηση για τον EastMed, αλλά και η επιθυμία για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο», είπε, διευκρινίζοντας ότι οι εν λόγω σχεδιασμοί δεν ακυρώνουν ο ένας τον άλλο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήρε τη σημαντικότητα της υπογραφής του εν λόγω μνημονίου ανάμεσα στις τέσσερις χώρες, καθώς, όπως είπε, πλέον περνάμε από το στάδιο των συζητήσεων σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση.

«Πρόκειται για μια πολιτική δέσμευση των κυβερνήσεων που συμμετέχουν, ενώ, την ίδια στιγμή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας οδικός χάρτης των μετέπειτα βημάτων που θα ακολουθηθούν», τόνισε.

Όπως επανέλαβε, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είχε γίνει και στη συνάντηση του Τελ Αβίβ, είναι σημαντική, καθώς με την παρουσία της δείχνει τη στήριξή της στον συγκεκριμένο «μεγαλεπήβολο» σχεδιασμό κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες που έχουν να κάνουν με την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του EastMed, είναι ένας παράγοντας τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν, όσον αφορά στο Κυπριακό.

«Υπάρχουν συζητήσεις στην περιοχή ανάμεσα στα κράτη, είτε για ζητήματα ενέργειας είτε για άλλα θέματα. Από αυτό τον διάλογο απουσιάζει μία χώρα, η Τουρκία, και ο λόγος σχετίζεται με την παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισήμανε.

Τόνισε, δε, ότι στο διεθνές σύστημα επικρατεί διαχρονικά η αρχή ότι κάθε κράτος επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, ωστόσο το σημαντικό είναι να ταυτίσει κανείς τα συμφέροντά του με «σημαντικούς δρώντες», είτε του περιφερειακού είτε του διεθνούς συστήματος και αυτό πράττει η παρούσα Κυβέρνηση.

«Πέραν του ποιος τυγχάνει αυτή τη στιγμή να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ποιος θα είναι στο μέλλον, πάνω από όλα αυτά υπάρχει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι» που δεν θέλουν να προχωρήσει ο EastMed και η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος κατά το παρελθόν, ο κος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν αναφέρεται στο εσωτερικό της Κύπρου, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς το όλο εγχείρημα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους σχεδιασμούς της.

«Δεν εννοώ και δεν πιστεύω σε καμία απολύτως περίπτωση ότι υπάρχει κάποιος στην Κύπρο που δεν θα ήθελε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα