Υποκλοπές email/Facebook:Ό,τι πρέπει να ξέρετε(ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Μονοπωλούν το ενδιαφέρον αρκετών οι υποκλοπές δεδομένων από προσωπικά και υπηρεσιακά email, αξιωματούχων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Αρχή έγινε από την δημοσιοποίηση εκατοντάδων email από το προσωπικό ταχυδρομείο της Εισαγγελέως Ελένης Λοιζίδου. Τα 19 και πλέον χιλιάδες email της κ.Λοιζίδου αναρτήθηκαν σε ρωσικό ιστότοπο.

Από την δημοσιοποίηση προκλήθηκε σάλος τόσο και λόγω του περιεχομένου των συνομιλιών όσο και για την μέθοδο με την οποία έγινε η υποκλοπή.

Πως γίνεται η υποκλοπή δεδομένων

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Διαδικτυακό Σύμβουλο και υπεύθυνο ασφάλειας διαδικτύου Ντίνο Παστό, ο οποίος ανέπτυξε βήμα βήμα πως γίνονται οι υποκλοπές και παράλληλα υπέδειξε τις καταλληλότερες εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να διατηρούμε ασφαλή τα δεδομένα και τις συνομιλίες μας.

Πόσο δύσκολη είναι η υποκλοπή από ένα λογαριασμό email;

- Οι υποκλοπές σε λογαριασμούς E-mail, δεν είναι καθόλου δύσκολες ειδικά όταν οι πλείστοι χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε διαφορετικές διαδικτυακές υπηρεσίες, το λεγόμενο Password reuse

Πως μπορεί κάποιος να μας κλέψει κωδικούς;

- Ο πιο εύκολος τρόπος που υποκλέπτονται οι κωδικοί είναι με το να τους δίνουμε εμείς οι ίδιοι σε ψεύτικες φόρμες εγγραφής που παριστάνουν υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, η γνωστή μέθοδος Phishing.

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες υπηρεσίες για χρήση;

- Όσες υπηρεσίες παρέχουν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication) είναι πιο ασφαλή από όσες δεν έχουν.

Ποιες είναι οι καλύτερες εφαρμογές σε θέματα ασφάλειας;

- Το Telegram / Signal έχουν γίνει γνωστά για την ασφάλεια που παρέχουν τόσο για μηνύματα και κλήσεις σε σχέση άλλες υπηρεσίες.

Ασφαλή βήματα ασφαλείας στο Facebook

Είναι ο χώρος όπου ξοδεύουμε τις περισσότερες ώρες της μέρας, το Facebook. Είναι δηλαδή ο τελευταίος χώρος όπου θα θέλαμε κάποιος να μπει και να μας υποκλέψει δεδομένα.

Τα απλά βήματα:

1. Μπαίνοντας στις Ρυθμίσεις εντοπίζουμε την Ασφάλεια, ακολούθως πατάμε Επεξεργασία και εκεί πατάμε την ενεργοποίηση.
2. Να χρησιμοποιείτε τις πρόσθετες λειτουργίες ασφάλειας.

Οι ειδοποιήσεις αυτές σας ενημερώνουν ποια συσκευή προσπάθησε να συνδεθεί στο λογαριασμό σας και πού βρίσκεται.
Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μη αναγνωρισμένες συνδέσεις:
Α) Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις ασφάλειας και σύνδεσης πατώντας πάνω δεξιά στο Facebook και, έπειτα, πατώντας Ρυθμίσεις.
Β) Πηγαίνετε στη ρύθμιση Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για μη αναγνωρισμένες συνδέσεις και πατήστε Επεξεργασία.
Γ) Επιλέξτε πού θέλετε να λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις, π.χ. στο λογαριασμό του email σας ή με ειδοποίηση στο Facebook από μια αναγνωρισμένη συσκευή.
Δ) Πατήστε Αποθήκευση αλλαγών.

Αφού αρχίσετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μη αναγνωρισμένες συνδέσεις:

- Σε περίπτωση που λάβετε ειδοποίηση σύνδεσης και αναγνωρίζετε τη σχετική δραστηριότητα, μπορείτε να μας ενημερώσετε πατώντας Εγώ ήμουν.
- Αν δεν αναγνωρίζετε τη δραστηριότητα, πατήστε Δεν ήμουν εγώ και θα σας βοηθήσουμε να επαναφέρετε τον κωδικό σας και να ασφαλίσετε το λογαριασμό σας.
- Μπορείτε να αποθηκεύσετε μια συσκευή ή ένα πρόγραμμα περιήγησης στη λίστα αξιόπιστων προγραμμάτων περιήγησης ή αναγνωρισμένων συσκευών. Έτσι, δεν θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις σχετικά με τον υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή που χρησιμοποιείτε συνήθως για να συνδεθείτε στο Facebook. Αν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή (π.χ. σε βιβλιοθήκη ή καφετέρια), μην διαλέξετε αυτή την επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα