Πιέζει ο Χάρης Γεωργιάδης για άμεση έγκριση νομοσχεδίων

Πιέζει η Κυβέρνηση για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας καθώς και για τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η σημαντικότητα της επίσπευσης των νομοσχεδίων και δη εκείνων που έχουν να κάνουν με φορολογικές μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλη, καθώς το Τμήμα Φορολογίας πρέπει να αποστείλει τα σημειώματα στους φορολογούμενους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Έτσι, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέστειλε επιστολή στο νέο Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, προκειμένου τα εν λόγω νομοσχέδια να μπουν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, ώστε η Κυβέρνηση να επισπεύσει την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής της.

Ο αγώνας δρόμου έχει σημείο τερματισμού τις 15 Ιουλίου, καθώς τότε η Βουλή κλείνει για τη θερινή περίοδο, με τα περιθώρια μέρα με τη μέρα να στενεύουν, στον απόηχο της διαμόρφωσης των μετεκλογικών ισορροπιών εντός του Κοινοβουλίου.

Τα φορολογικά νομοσχέδια

Η επιστολή που εστάλη από τον Υπουργό αφορά σε πέντε νομοσχέδια για την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή στα ακίνητα, επιβολή ΦΠΑ ύψους 19% στα οικόπεδα που θα αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές, μονιμοποίηση της μείωσης στο μισό των μεταβίβασης καθώς και την κατάργηση του κτηματικού φόρου (δημοτικά και κοινοτικά τέλη).

Τα εν λόγω μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια αποτελούν τμήμα των δράσεων της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας, προκειμένου, όπως επισημαίνει ο Υπουργός, τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δικαιότερα, να υπάρξει συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να απλοποιηθεί το σύστημα φορολογίας, το οποίο στόχος είναι να γίνει «πιο αναπτυξιακό».

Για τη Δημόσια Υπηρεσία

Όσον αφορά στη Δημόσια Υπηρεσία, τα σχέδια νόμου για τα οποία η Κυβέρνηση πιέζει, είναι οκτώ στον αριθμό και έχουν να κάνουν με την εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού ο οποίος θα διασφαλίζει ότι οι μισθοί κρατικών λειτουργών θα διατηρούνται σε βιώσιμο επίπεδο και δεν θα παρεκκλίνουν των δυνατοτήτων του κράτους, ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση και την προϋπηρεσία.

Την ίδια στιγμή, εισάγονται νέες διατάξεις για την αξιολόγηση και την επιλογή υποψήφιων για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας θέσεων «διατμηματικής προαγωγής», κίνηση που αποσκοπεί στην αναθέρμανση και την ενίσχυση της κινητικότητας μεταξύ Δημόσιας Υπηρεσίας και ημικρατικών οργανισμών, αλλά και η ενίσχυση του πλαισίου για την αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων.

Τι βρίσκεται σε εκκρεμότητα;

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για τα οποία Κυβέρνηση και Βουλή θα πρέπει να σπεύσουν πριν το κλείσιμο της σεζόν, περιλαμβάνονται σε 38 νομοσχέδια και κανονισμούς εκ των οποίων τα πλείστα αφορούν στην Επιτροπή Οικονομικών.

Στις προτάσεις της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται η τροποποίηση των κανονισμών για τον καθορισμό του τέλους που καταβάλλεται στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, η παραχώρηση αφορολόγητου πετρελαίου για σκοπούς γεωργίας, η ρύθμιση τεχνικών θεμάτων στον νόμο ομπρέλα, ο οποίος καθορίζει τους ελεγκτές λειτουργούς, το περιεχόμενο του στρατηγικού πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και η προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.

Επιπλέον, υπό έγκριση θα πρέπει να περάσουν οι κανονισμοί για την κατάσχεση κινητής ιδιοκτησίας για τη διασφάλιση της καταβολής των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και το νομοσχέδιο που επιτρέπει τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τέλος, στην πόρτα της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται το νομοσχέδιο για την κοινή τιμολογιακή πολιτική από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για ολόκληρο τον συνεργατικό πιστωτικό τομέα, η τροποποίηση κάποιων σημείων του νόμου για την πώληση δανείων, η επιδότηση της μισθοδοσίας του Κλήρου έναντι της μεταβίβασης εκκλησιαστικής γης στη Δημοκρατία, η ρύθμιση του νομικού πλαισίου των δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία νέων κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα