Πετά ο καθένας μας 700 κιλά σκουπίδια τον χρόνο

Οικιακά απόβλητα, το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κύπρου
Ο κ. Κουγιάλης είπε πως, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τη μονάδα διαχείρισης στην Κόσιη, δεν μπορεί να κλείσει ο Κοτσιάτης. Τα τέλη για την Κόσιη είναι 65 ευρώ τον τόνο, ενώ το τέλος για τον Κοτσιάτη κάτω των 10 ευρώ

Το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κύπρου είναι τα οικιακά απόβλητα, με τον κάθε Κύπριο να συνεχίζει να πετά 700 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Αδάμος Αδάμου, μετά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των αποβλήτων, καθώς και άλλα θέματα κοινών αρμοδιοτήτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αδάμου, επειδή δεν κατέστη δυνατό κατά τη χθεσινή συνάντηση να συζητηθούν όλα τα θέματα, θα διευθετηθεί νέα συνάντηση.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η διαχείριση οικιακών αποβλήτων ήταν ένα από τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση, και ανέφερε πως συνάντησε μεγάλη κατανόηση από την Επιτροπή για το τι συμβαίνει σε αυτό το πεδίο.

Είπε, ακόμα, πως ενημερώθηκε το σώμα για την πρόοδο των υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων και την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων. Ο κ. Κουγιάλης είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος πως, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τη μονάδα διαχείρισης στην Κόσιη, δεν μπορεί να κλείσει ο Κοτσιάτης.

Το παράδοξο
Πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή παρατηρείται ανομοιομορφία στα τέλη εισδοχής μεταξύ της μονάδας της Κόσιης και του Κοτσιάτη, αναφέροντας ότι τα τέλη για την Κόσιη είναι 65 ευρώ τον τόνο, ενώ το τέλος για τον Κοτσιάτη κάτω των 10 ευρώ.

Ο Υπουργός Γεωργίας συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι πως, όταν λειτουργήσει η μονάδα διαχείρισης στο Πεντάκωμο, θα καταβληθεί προσπάθεια για εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης για ενιαίο τέλος διαχείρισης.

Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι η μονάδα στο Πεντάκωμο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 και θα κλείσει η παράνομη χωματερή στο Βατί.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενα πρόστιμα από την ΕΕ για τη λειτουργία των σκυβαλοτόπων στο Βατί και τον Κοτσιάτη, είπε πως πείσθηκε η Κομισιόν και δεν θα επιβάλει πρόστιμα, αλλά, συνέχισε «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συμμορφωθούμε με το κοινοτικό κεκτημένο».

Ο κ. Αδάμου είπε ότι η Κύπρος παρουσιάζει μεγάλα χάλια στο θέμα με τα οικιακά απόβλητα, παρατηρώντας ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό ανακύκλωσης. Είμαστε υπό κατηγορία για τους δύο σκυβαλοτόπους, είπε, προσθέτοντας πως το σημαντικότερο πρόβλημα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι τα οικιακά απόβλητα, τομέας στον οποίο είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη.

«Επτακόσια κιλά τον χρόνο ανά άτομο οικιακά απόβλητα», είπε σημειώνοντας ότι είμαστε μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ στην παραγωγή αποβλήτων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει την κουλτούρα του και να γίνεται ο διαχωρισμός στο σπίτι.

Η Κόσιη είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο που είναι σε χρήση μόνο στο 50% της δυναμικότητας που ανέρχεται στους 200.000 τόνους ετησίως και σε αυτό πηγαίνουν μόνο 100.000 τόνοι. Ευτυχώς θα δουλέψει το Πεντάκωμο, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα