Άρχισε η συζήτηση

Στόχος να εγκριθούν πριν από το Πάσχα οι κανονισμοί
Επίσημη πρώτη χθες στην Επιτροπή Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών

Με στόχο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών να ψηφιστεί σε νόμο και οι κανονισμοί να εγκριθούν πριν από το Πάσχα, ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια των εξετάσεων τον Οκτώβρη και η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων να παρακαθίσουν σε εξετάσεις εντός Μαΐου,

η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνεχίζει και προτίθεται να εντατικοποιήσει τη συζήτηση των νομοθετημάτων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγιάννης, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίας, κατά την οποία συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή.

Αμφιβολίες από ΑΚΕΛ
Βέβαια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα ψήφισης των νομοθετημάτων για τη διενέργεια των εξετάσεων. Σημειώνεται ότι, με βάση τον βασικό νόμο και τους κανονισμούς, μέχρι το 2027 οι διορισμοί θα γίνονται κατά 50% με το σύστημα διοριστέων (επετηρίδα) και 50% με το σύστημα διορισίμων, ενώ οι εξετάσεις οι οποίες θα διενεργούνται κάθε 2 χρόνια, θα έχουν δεκαετή ισχύ.

Ποιοτικά κριτήρια
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι οι κανονισμοί ρυθμίζουν τη διαδικασία των εξετάσεων που πρέπει να δίνουν οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση. Υπενθύμισε ότι οι διορισμοί θα αρχίσουν να γίνονται με ποιοτικά κριτήρια και όχι με βάση την επετηρίδα, προσθέτοντας ότι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση τις επιδόσεις στις εξετάσεις, τα χρόνια εμπειρίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα ακαδημαϊκά προσόντα.

Είπε ακόμα πως οι εξετάσεις θα αφορούν τις γνώσεις του εκπαιδευτικού στο αντικείμενο που θα κληθεί να διδάξει, τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν ως εκπαιδευτικοί (μεταδοτικότητα, επικοινωνία) και τη γνώση της Ελληνικής. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κατά τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι παγκύπριες εξετάσεις, που έχουν εμπεδωθεί ως αξιοκρατικές και διαφανείς, είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως στόχος είναι να προωθηθεί η διαδικασία, ώστε, ως αναμένεται, οι εξετάσεις να διεξαχθούν τον Οκτώβρη.

Προβάδισμα στους αορίστου χρόνου
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμα πως η πρόθεση του Υπουργείου ήταν να δώσει προβάδισμα στο σύστημα διορισμού στους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας την υπηρεσία τους, ωστόσο, ανέφερε, δεν έχει περιληφθεί στα νομοθετήματα λόγω αρνητικής γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στη δικαστική, επί του θέματος των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου εκκρεμότητα, είπε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει την προώθηση του νέου συστήματος διορισμών, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εφαρμογή της όποιας εξέλιξης προκύψει.

Δεν υπάρχουν στοιχεία
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι αναμένεται πως σημαντικός αριθμός Ελλαδιτών θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις ώστε να διεκδικήσουν διορισμό, ο κ. Καδής είπε πως δεν υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία. Δεν υπάρχει νομικός τρόπος, ούτε και επιθυμούμε να εμποδίσουμε τους Ελλαδίτες να διεκδικήσουν διορισμό, συνέχισε, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τον αριθμό αυτών που θα έμπαιναν ούτως ή άλλως στον κατάλογο διοριστέων με το υφιστάμενο σύστημα.

Πρώτιστης σημασίας είναι η ποιότητα αυτών που θα διδάσκουν, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι μας ενδιαφέρει να διδάσκουν τα παιδιά οι άριστοι. Ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε περαιτέρω ότι στις περιπτώσεις ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, στις οποίες οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μικρές, δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, λόγω λειτουργικού και διοικητικού κόστους.

Έφερε ως παράδειγμα τις γλώσσες, που όπως ανέφερε δεν αναμένεται να υπάρξουν διορισμοί. Σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτές τις ειδικότητες θα διενεργούνται εξετάσεις μετά από δύο χρόνια. Τόνισε ότι η βαθμολογία θα έχει ισχύ δέκα χρόνια και αν ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θέλει να βελτιώσει τη βαθμολογία του θα μπορεί να παρακαθίσει ξανά στις εξετάσεις.

Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα ότι το αργότερο τον Μάιο θα ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για όσους ενδιαφέρονται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμα ότι υποβάλλονται προτάσεις για τροποποίηση του συστήματος διορισμού και γίνονται συζητήσεις για 30 χρόνια, προσθέτοντας ότι επιτέλους με νομοθεσία αλλάζει το σύστημα.

Διευρυμένη συζήτηση
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως κατά τη συνεδρία διεξήχθη διευρυμένη συζήτηση τόσο του κανονισμού όσο και του νόμου. Πρόσθεσε ότι η Βουλή οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κυβέρνησης και της κοινωνίας και ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς να παρακαθίσουν σε εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν ζητήματα στα οποία υπήρξε κατάληξη, πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος να εγκριθούν οι κανονισμοί και δήλωσε ότι, αν κριθεί σκόπιμο, η Επιτροπή Παιδείας θα συνέλθει και σε έκτακτες συνεδρίες.

Ψεύτικες ελπίδες
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε τελευταία στιγμή τους κανονισμούς και με εκβιασμούς και τελεσίγραφα, αφού έχει προκηρύξει τις εξετάσεις για κατάταξη στον κατάλογο διορισίμων, ζητά άρον - άρον την έγκρισή τους. Ο κ. Γεωργίου είπε πως το νέο σύστημα διορισμών θα εξαρτηθεί από τη νομική εξέλιξη στο θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία.

Αφού ανέφερε πως η ηθική και νομική υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει τους 800 συμβασιούχους εξανεμίζει την όποια ελπίδα διορισμού στους νέους πτυχιούχους, είπε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και διερωτήθηκε αν ο Υπουργός Παιδείας θα θάψει την αλήθεια, υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες και πουλώντας ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες πτυχιούχους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως πριν από το 2027 δεν αναμένεται να κενωθεί σημαντικός αριθμός θέσεων στην εκπαίδευση και ανέφερε πως πολλοί νέοι δαπανούν σε φροντιστήρια 2.000-2.500 ευρώ προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις, χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική διορισμού.

Τροχοπέδη το ΑΚΕΛ
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει ότι «το νέο Σύστημα Διορισμών είναι μια μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες στον χώρο της εκπαίδευσης και τώρα που επιτέλους μπήκε σε εφαρμογή, το ΑΚΕΛ λειτουργεί ως τροχοπέδη στην υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης για τον τόπο μας, για καθαρά μικροπολιτικούς σκοπούς».

Συνεχίζει, καταλήγοντας ότι «το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα που είχε τηρήσει αποχή κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το νέο σύστημα διορισμών στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα διορθώνει τον αναχρονιστικό τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, τον οποίο όσο ήταν στην εξουσία το ΑΚΕΛ, δεν κατάφερε να εκσυγχρονίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα