Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο

"Οριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Οριο για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Οριο για την κυβέρνηση είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού", είναι απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όσους προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές.

Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή

δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά συμβάλλει θετικά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. "Κρατώ ως θετικό και θέλω να το αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε με τη θέση ότι το κείμενο των θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης", είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει με ασφάλεια να βγει στις αγορές. Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, εξηγώντας γιατί επέλεξε να μην υψώσει τους τόνους, "παρά τις πασιφανείς εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συσσώρευσαν προβλήματα και καθιστούν την διαπραγματευτική προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη".


Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών ότι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο Μνημόνιο.
"Κατανοώ την προσδοκία σας. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε αλλά και να καταφέρετε να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες σας για την πορεία αυτού του τόπου. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο", είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης. Επέμεινε δε λέγοντας: "και αν δίνουμε μια μάχη τέσσερις μήνες, είναι γιατί δεν ερχόμαστε όπως συνηθίζατε πέντε χρόνια τώρα, να υπογράφετε ό,τι ακριβώς σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε".

"Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη στάση της σημερινής κυβέρνησης που κάνει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες περήφανους ,τι αγωνιζόμαστε σε σκληρές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε. Διότι έσπευσαν να μειώσουνε ακόμα και δικαίωμα έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που δεν μπορεί να κάνει κανέναν περήφανο στην Ευρώπη! Που τις επιλέγουν προκειμένου να γονατίσουν έναν λαό και μια κυβέρνηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρώπης", είπε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει προοπτική σε αυτή τη χώρα, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σαφές σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί συμφωνία η οποία δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους για να μπορέσει η χώρα με ασφάλεια να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές.

"Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Δίνουμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός Α Τσίπρας, κλείνοντας την συζήτηση στην Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Η συμφωνία , είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να προβλέπει χαμηλά πλεονάσματα, προοπτική αναδιάρθρωσης χρέους, να προστατεύει μισθούς και συντάξεις και να έχει ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και προοπτική ανάπτυξης. "Παρά τις δυσκολίες διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε κοντύτερα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Ομως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την αποψινή συζήτηση στη Βουλή.

Οι συγκρούσεις στρατηγικών

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή συγκρούονται δύο στρατηγικές. "Η μια είναι αυτή που θέλει μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Από την άλλη μεριά είναι μια στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη. Μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους", είπε και προειδοποίησε για τον κυνισμό της διαπραγματευτικής ασφυξίας που επιβάλλεται στην κυβέρνηση ότι η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.

Η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον. "Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα", είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως αν επικρατήσει η στρατηγική του διχασμού αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά η καμπάνα να χτυπήσει για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να ξαναστηθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του και να σταματήσει να είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή είπε ότι ήταν μια χρήσιμη διαδικασία γιατί δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς η ευκαιρία να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα, να πουν τη γνώμη τους στα κρίσιμα διακυβεύματα της επόμενης περιόδου και κυρίως να τοποθετηθούν στην πρόταση που πήρε η κυβέρνηση από τους τρεις θεσμούς. "Μπορώ να συμπεράνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση συζήτησης", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "βεβαίως υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με στόχο να έρθουμε σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία".

Keywords
Τυχαία Θέματα