Τρικυμία στο Λιμάνι: Παραιτήσεις, αβεβαιότητα και ταλαιπωρία

Σε λιμάνι της… ταλαιπωρίας έχει μετατραπεί το λιμάνι Λεμεσού εδώ και 18 μέρες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του καθεστώτος διαχείρισης. Άνευ προηγουμένου είναι η συμφόρηση, που παρατηρείται, λόγω του αυξημένου αριθμού φορτίων, και ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος. Εξάλλου, δυσβάσταχτες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία. Καθημερινά οι ζημιές για τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ παρατηρούνται, ήδη, ελλείψεις σε πρώτες ύλες και αποθέματα εταιρειών. Ευπαθή προϊόντα έχουν καταστραφεί, ενώ προϊόντα με βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης δεν είναι, πλέον, εμπορεύσιμα.

Αν αυτά τα προϊόντα δεν εκτελωνιστούν έγκαιρα και δεν φορτωθούν για να μεταφερθούν στους προορισμούς τους θα είναι άχρηστα.

Την ίδια ώρα σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι μεταφορείς. Εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες βράδυ, μετά την αποδοχή από τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, της πρότασης του Συνδέσμου Μεταφορέων Α` τρέιλερ για καταβολή αποζημιώσεων, σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση πέραν των δυο ωρών.Ορισμένοι μεταφορείς δεν αποδέχθηκαν την πρόταση, αξιώνοντας ν’ αυξηθεί το ποσό αποζημίωσης, που καθορίστηκε στα 50 ευρώ την ώρα.

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι μεταφορείς θα εργαστούν σήμερα. Ως αποτέλεσμα της διαφωνίας, την παραίτησή του, για λόγους ευθιξίας, υπέβαλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορέων, Γιώργος Χαραλάμπους. Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε δυσαρέσκεια για την εξέλιξη, δήλωσε ότι η παραίτησή του είναι αμετάκλητη και επέκρινε την διαχειρίστρια εταιρεία για εμμονές σ’ ένα σύστημα, το οποίο δεν έχει αποτέλεσμα.

Η ΠΟΒΕΚ έκανε ό,τι ήταν να κάνει δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, Κυριάκος Μουστάκας. Ενημερώσαμε, είπε, τους μεταφορείς για την επίτευξη της συμφωνίας και πλέον επαφίεται στους ίδιους να αποφασίσουν αν θα πιάσουν ξανά δουλειά ή αν θα συνεχίσουν να παραμένουν με τα φορτηγά τους έξω από το λιμάνι. Ο κ. Μουστάκας δήλωσε ότι θα έχει νέα συνάντηση με τη διαχειρίστρια εταιρεία και απηύθυνε έκκληση σε όλους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα ο κ. Μουστάκας κάλεσε τους μεταφορείς τρέιλερ Α` να επιστρέψουν στην εργασία τους, στη βάση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε χθες, μέχρι την πλήρη επίλυση των προβλημάτων, που έχουν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους.

Η υπόθεση έχει προσλάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων ζητούν την παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών επιρρίπτοντάς του πολιτική ευθύνη για την κατάσταση. Ο Μάριος Δημητριάδης δήλωσε ότι απηύθυνε περισσότερες από μία αυστηρές επιστολές στην εταιρεία για εξομάλυνση της κατάστασης. Αυτό, που προέχει αυτή τη στιγμή, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, είναι η άμεση επίλυση των προβλημάτων και η επιστροφή του λιμανιού της Λεμεσού στην ομαλότητα. Δήλωσε, ωστόσο, έτοιμος ν’ αναλάβει τις ευθύνες, που του αναλογούν.

Η έκρυθμη κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε προθεσμία στην εταιρεία Eurogate και τον Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, να επιλύσουν άμεσα τα λειτουργικά προβλήματα, που παρακωλύουν την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως, αν χρειαστεί, θα παρέμβει και προσωπικά για απάμβλυνση των προβλημάτων. Είναι αδιανόητο, τόνισε, να διακυβεύεται η οικονομία του τόπου, ως αποτέλεσμα εμμονών να εφαρμοστούν συστήματα, τα οποία φαίνεται ότι απαιτούσαν χρόνο προσαρμογής.

Ευελπιστώ, πρόσθεσε, ότι εντός των επόμενων 24ωρων, η εταιρεία θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε, σταδιακά, να μπει στα νέα συστήματα, που στοχεύει. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, θα παρέμβει ο ίδιος, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τον τρόπο. Στο μεταξύ το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, παρουσία του Γενικού Ελεγκτή

Ο Υπουργός Μεταφορών, παρότι είχε κληθεί, δεν παρέστη, καθώς μεταβαίνει στο λιμάνι Λεμεσού, σε μια νέα προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητήσει τα συμβόλαια, που υπογράφηκαν με τους ιδιώτες για το λιμάνι Λεμεσού και θα εκφράσει άποψη επ` αυτών.

Δείτε στο βίντεο στο πάνω μέρος της είδησης, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταφορών να εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα