Πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζητά το ΕΚ

Πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών και της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία για το 2017 φθάνει τα 636,4 εκατομμύρια ευρώ, και τον επανακαθορισμό των σχέσεων της 'Αγκυρας με την ΕΕ, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας,

με εισηγήτρια την Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή της Ολλανδίας, Κάτι Πίρι, προτάσσεται ως εναλλακτική επιλογή η διευρυμένη τελωνειακή ένωση, η οποία περνά μέσα από τις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση είναι καταπέλτης και περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα, που επικρατεί στην Τουρκία, για το Κυπριακό τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενώ αποφεύγεται η αναφορά στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.

Καμία αναφορά δεν γίνεται στην παρουσία του τουρκικού στόλου στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην έκδοση αλλεπάλληλων οδηγιών NAVTEX, ούτε στις έρευνες του «Μπαρμπαρός» ανοικτά της Κύπρου.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η λύση του Κυπριακού θα επιδράσει θετικά στην περιοχή και πρωτίστως θα ωφελήσει τους Ε/κ και τους

Τ/κ.

Ταυτόχρονα, εκθειάζονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την πρόοδο, που πέτυχαν στις συνομιλίες και καλωσορίζεται η ανταλλαγή χαρτών και η διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Δεν γίνεται αναφορά για την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών, με πρόσχημα το ενωτικό δημοψήφισμα.

Μετά και την ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά εκτιμά η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι.

Ο Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, μετά και το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Ο κ. Χαν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επαναξιολόγηση και αναθεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Το θέμα θα απασχολήσει αύριο στη Μάλτα το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα εξάγει την πίεση, που δέχεται, σε Κύπρο και Αιγαίο, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις. Σε διάστημα 5 ημέρων η Τουρκία εξέδωσε 5 NAVTEX στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν παράνομα άσκηση έρευνας και διάσωσης βορείως του Ακάμα,

με τη συμμετοχή και αεροσκαφών.

Εξάλλου, το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», μετά από πενθήμερη περιπλάνηση στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βρίσκεται τώρα στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα