Η επίσημη εξαγγελία του Νικόλα

Τα βλέμματα στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ
Την Κυριακή, 30 Απριλίου, εγκρίνεται επίσημα από την ΕΔΕΚ η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου ως υποψηφίου των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές

Με την επίσημη στήριξη του κόμματός του σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαγγείλει και επίσημα την υποψηφιότητά του και ουσιαστικά να ξεκινήσει την προεκλογική του πορεία με φόντο τις Προεδρικές του 2018.

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει να διαφανεί

το ποσοστό στήριξης των μελών της Κεντρικής Επιτροπής προς το πρόσωπό του, καθώς θα αποτελέσει και το πρώτο «Κρας Τεστ» για το ίδιο το ΔΗΚΟ, εάν θα υπάρχουν παρατράγουδα στην εκλογική πορεία του Προέδρου του.

Την ίδια ώρα, στην ΕΔΕΚ η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποψηφίους για την Προεδρία της ΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε χθες ότι έδρασε εντός πλαισίων της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ στην απόφαση για στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου. Έκανε λόγο για απόφαση που λήφθηκε απολύτως δημοκρατικά και με διαφάνεια.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου στις 5/4/2017 και όσα εγκρίθηκαν με ψήφους 16-1 (διαφώνησε μόνο ο Δ. Διομήδους):

· Πρώτον, η ΕΔΕΚ να αναλάβει πρωτοβουλία κινήσεων στις προσπάθειες για συνεργασία προκειμένου να φέρει τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου σε κοινή συνάντηση, ώστε να ετοιμαστεί κοινή πολιτική διακήρυξη βούλησης για συνεργασία.

· Δεύτερον, καθοριστικά βασικά κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου. Για την ΕΔΕΚ μετρήσιμα κριτήρια είναι ο έντιμος πολιτικός βίος, ο αξιότιμος δεσμευτικός πολιτικός λόγος και η εκλεξιμότητα.

· Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Κινήματος όπως διεξαγάγει όλες τις απαραίτητες διεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για συνεργασία με κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο.

Η ΕΔΕΚ, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της, να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου ως υποψηφίου των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές.

Απάντηση στο ΑΚΕΛ
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν σοβαρές διαφορές σε πολλά θέματα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτό είναι κάτι που αφορά τα συνεργαζόμενα κόμματα και όχι τους μη συνεργαζόμενους. Ποτέ, όπως είπε, δεν έχουν αποκρύψει ότι υπάρχουν διαφωνίες, όμως εκτιμούν ότι οι συγκλίσεις στα βασικά ζητήματα είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι οι αποκλίσεις, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για άλλες.

«Ο δικός μας στόχος ως ΕΔΕΚ, πέρα από το γεγονός της στήριξης μιας υποψηφιότητας νίκης με στόχο την αλλαγή της διακυβέρνησης, είναι να εμπλουτίσουμε κυρίως το πρόγραμμα του υποψηφίου Προέδρου στα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με προτάσεις και θέσεις σοσιαλιστικού χαρακτήρα», κατέληξε.

Συνεχίζει την επίθεση ο Διομήδους
Εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει ο υποψήφιος για την Προεδρία της ΕΔΕΚ, Διομήδης Διομήδους, που θεωρεί πως τα πρακτικά της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ στις 5 Απριλίου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του κόμματος, επιβεβαιώνουν τους «μονομερείς, βεβιασμένους και άστοχους χειρισμούς» του κ. Σιζόπουλου στο θέμα της συνεργασίας των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές Εκλογές και δεν εκπληρώθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Πολιτικό Γραφείο.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Διομήδους αναφέρει πως, σύμφωνα με τα πρακτικά, το Πολιτικό Γραφείο προέκρινε τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου (με προφανή σκοπό να υπάρξει μέγιστη πιθανότητα επιτυχίας και εκλεξιμότητας του κοινού υποψηφίου), να προηγηθεί «κοινή πολιτική διακήρυξη βούλησης για συνεργασία» των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου, να καθοριστούν βασικά κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου και ο Πρόεδρος «να διεξαγάγει όλες τις διεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο».

Από τα πρακτικά επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι ο κ. Σιζόπουλος δεν έλαβε και δεν είχε εν λευκώ εξουσιοδότηση από το Πολιτικό Γραφείο να δεσμεύσει την ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές Εκλογές, αναφέρει, και προσθέτει ότι προτεραιότητα της ΕΔΕΚ θα έπρεπε να είναι η στρατηγική συνεργασία της με τα άλλα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου με έναν κοινό υποψήφιο, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου.

«Σε αυτό το πλαίσιο δεν απέκλεισα και δεν αποκλείω κανέναν υποψήφιο και κανένα όνομα, γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχουν τα μέλη της ΕΔΕΚ», προσθέτει ο κ. Διομήδους.

Ο κ. Διομήδους κάνει λόγο για «υπονοούμενο» που αφήνεται για το πρόσωπό του ότι διαφώνησε με τη συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου, λέγοντας ότι είναι τουλάχιστον ατυχές. «Η διαφωνία μου αφορούσε τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα