Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδα σε σύγκριση με τον Μάρτιο
Η αύξηση οφείλεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, καθώς και σε μικρή βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο

Βελτιωμένο παρουσιάζεται το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο του 2017. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδα σε σύγκριση με τον Μάρτιο

2017. Η αύξηση οφείλεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, καθώς και σε μικρή βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσαν επιδείνωση.

Οι αιτίες της ανόδου
Βάσει του δελτίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έρευνα, η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες προέρχεται από ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη ζήτηση της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο. Η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές οφείλεται σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους και σε λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα τους.

Η άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο ήταν οριακή, αφού η βελτίωση στις προσδοκίες για τις μελλοντικές πωλήσεις σχεδόν αντισταθμίστηκε από τη χειροτέρευση στις αξιολογήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα.

Οι υπηρεσίες
Αναλυτικά στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και οι απαντήσεις τους σχετικά με τη ζήτηση της επιχείρησής τους το τελευταίο τρίμηνο, ήταν περισσότερο ευνοϊκές. Τον Απρίλιο οι προσδοκίες τους για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν στα θετικά επίπεδα του Μαρτίου.

Καλυτέρευση προσδοκιών λιανικού
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω καλυτέρευσης των προσδοκιών. Τον Απρίλιο σημειώθηκε επιδείνωση στις αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις των τελευταίων τριών μηνών. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τούς επόμενους τρεις μήνες, καθώς και οι εκτιμήσεις τους για τις παραγγελίες σε προμηθευτές, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Οι εκτιμήσεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο καταγράφηκαν θετικότερες συγκριτικά με τον Μάρτιο και οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Βελτίωση στις κατασκευές
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Σε σχέση με τον Μάρτιο, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν θετικότερες και οι απαντήσεις τους για τα υπό εξέλιξη έργα ήταν λιγότερο δυσμενείς.

Τον Απρίλιο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο καταγράφηκαν πιο αισιόδοξες. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης παρέμειναν στα θετικά επίπεδα του περασμένου μήνα, προδιαγράφοντας μικρή ανοδική τάση. Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε επιδείνωση λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Επιδείνωση στους καταναλωτές
Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Απρίλιο κατέγραψε επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο. Οι απαντήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τούς τελευταίους 12 μήνες χειροτέρευσαν ελαφρώς, ενώ οι προσδοκίες για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν στα οριακά θετικά επίπεδα του Μαρτίου.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους τελευταίους 12 μήνες δεν παρουσίασαν μεταβολή, παραμένοντας όμως θετικές, ενώ οι εκτιμήσεις τους για τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα τούς επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν ελαφρώς.

Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας τούς επόμενους 12 μήνες, αν και το ποσοστό που αναμένει μείωση στον αριθμό των ανέργων συνεχίζει να υπερισχύει του ποσοστού που διαβλέπει άνοδο.

Τον Απρίλιο, οι αντιλήψεις των καταναλωτών για τις τιμές τους τελευταίους 12 μήνες καθώς και οι προσδοκίες τους για τις τιμές τους επόμενους 12 μήνες, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, με την τάση για σταθερές/μειωμένες τιμές να συνεχίζει να επικρατεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα