Σε χρόνια «ανοίγει» η αγορά ηλεκτρισμού

Με βάση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει ήδη δημοσιεύσει η ΡΑΕΚ, τα δεδομένα αλλάζουν την 1η Ιουλίου 2019
Το 2015 η ΡΑΕΚ αριθμούσε 12 άτομα και σήμερα υπάρχουν 15 άτομα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσληφθούν ακόμη δύο άτομα. Ώς το τέλος του χρόνου αναμένεται το προσωπικό να αριθμεί 19 άτομα

Νέα εικόνα θα παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρισμού στη Κύπρο. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει

με βάση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιευθεί την 1η Ιουλίου 2019. Αναφορικά με τον διαχωρισμό της ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ έχει ήδη προχωρήσει με έναν έλεγχο του λειτουργικού διαχωρισμού και ότι θα γίνει έλεγχος στο τέλος του 2017 και στο τέλος του 2018.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών, ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς εξέφρασε τη θέση πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό θα ήταν καλύτερα να βρεθεί μια πιο κατάλληλη φόρμουλα για τον τρόπο κατάθεσής τους στο Υπουργικό και στη Βουλή όχι μόνο για τη ΡΑΕΚ, αλλά για όλες τις ανεξάρτητες Αρχές. Διαβεβαίωσε ότι η ΡΑΕΚ επιθυμεί τον έλεγχο, αλλά «θέλουμε ίσως να υπάρχει καλύτερη φόρμουλα πώς κατατίθεται και ελέγχεται ο προϋπολογισμός».

Αναφορικά με καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην αδειοδότηση επιχειρήσεων ΑΠΕ και συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης από πλευράς Διοικητικού Δικαστηρίου, που ήγειρε η βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο κ. Πουλλικκάς ανέφερε ότι με την έκδοση της απόφασης η ΡΑΕΚ έλαβε νομική γνωμάτευση ότι θα πρέπει να ερωτηθούν οι αιτητές, αν ενδιαφέρονται ακόμη.

Όσον αφορά το προσωπικό, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το 2015 αριθμούσε 12 άτομα και σήμερα υπάρχουν 15 άτομα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσληφθούν ακόμη δύο άτομα. Ώς το τέλος του χρόνου αναμένεται το προσωπικό να αριθμεί 19 άτομα, ενώ τελικός στόχος είναι να φτάσει περί τα 30. Για τη θέση του Διευθυντή, είπε ότι έχει εγκριθεί η θέση στον προϋπολογισμό του 2017 και έχει ζητηθεί το ξεπάγωμά της.

Οι αναφορές των βουλευτών
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι «το νομικό πλαίσιο που διέπει την Αρχή είναι το ίδιο με αυτό που διέπει όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουμε πλήρως εναρμονιστεί, η δε λειτουργία της Αρχής θεωρούμε -με ό,τι έχουμε δει και ελέγξει σήμερα- ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρ' όλο που υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προσωπικού αυτή τη στιγμή». Έχουν, πρόσθεσε, «ήδη αποδεσμευθεί θέσεις και εντός του 2017 και του 2018 θα αυξηθεί κατά πολύ το προσωπικό, ώστε η δουλειά να βγαίνει πολύ πιο γρήγορα και να είναι και πολύ πιο έγκαιρη».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την αδειοδότηση επιχειρήσεων ΑΠΕ, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «έχει εντοπιστεί από τη ΡΑΕΚ αυτό το πρόβλημα, και έχουν βρεθεί τρόποι και κανονισμοί αναφορικά με τη λειτουργία της, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να είναι πιο έγκαιροι στον χρόνο απάντησης και να μη δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι την έγκριση να έχουν λήξει οι πολεοδομικές άδειες για συγκεκριμένα έργα».

Με βάση και τη συζήτηση, πρόσθεσε, στην αλυσίδα των διαδικασιών μέχρι την αδειοδότηση, στην οποία εμπλέκονται Υπουργεία, Πολεοδομία, ΡΑΕΚ και άλλες Αρχές, «θα βρεθεί ένας τρόπος συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα τέσσερα-πέντε χρόνια». Για όσους εκ των επενδυτών κινδυνεύουν να λήξουν οι πολεοδομικές τους άδειες, με ενέργειες της ΡΑΕΚ θα γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις για παράτασή τους μέχρι να δοθούν και οι άδειες της ΡΑΕΚ.

Αναφέρθηκε στη βούληση για συνεργασία μεταξύ ΡΑΕΚ και Βουλής, και εξέφρασε την καλή διάθεση της Επιτροπής, αν θεωρούν ότι χρειάζεται τροποποίηση, «από τη δική μας πλευρά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να λειτουργεί σωστά η αγορά, όταν λειτουργεί σωστά η αγορά είναι προς πίστιν και όφελος των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρηματιών».

Σε δικές της δηλώσεις, η βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στο θέμα που ήγειρε εντός της Επιτροπής, σε σχέση με καταγγελίες από εταιρείες «λόγω καθυστερήσεων 350 έργων αξίας εκατομμυρίων, οι οποίες από το 2012 έχουν αιτηθεί άδειες για δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με βιομάζα και ενώ είχαν εξασφαλίσει όλες τις άδειες από τα υπόλοιπα τμήματα της Κυβέρνησης, εντούτοις με τη ΡΑΕΚ υπήρχε σοβαρό ζήτημα».

Είπε ακόμη ότι «μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα εργοδοτηθούν πάρα πολλοί άνεργοι», προσθέτοντας ότι «μία εταιρεία συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε 130 προσλήψεις στις οποίες πρόκειται να προβεί και για τη δημιουργία έργου ύψους €6 εκατ.».

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε δικαστική απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο που δικαιώνει τους ενάγοντες και πρόσθεσε ότι μετά από δική της εισήγηση «υπήρξε δέσμευση από τη ΡΑΕΚ, ούτως ώστε οι άδειες όλων αυτών των επενδυτών που εξασφαλίστηκαν από τα αρμόδια τμήματα και οι οποίες λήγουν πολλές από αυτές το 2017, να γίνουν τέτοιες συντονιστικές ενέργειες από πλευράς ΡΑΕΚ, ούτως ώστε οι επενδυτές να μην εξαναγκαστούν να μπουν στην ίδια διαδικασία για εξασφάλιση νέων αδειών, πράγμα που θα σημαίνει σπατάλη χρόνου και χρήματος από τους επενδυτές, γεγονός που στο τέλος πιθανόν να λειτουργήσει και αποθαρρυντικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα