Βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ για Βρετανία μετά το Brexit

Τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίτευξη μίας «βαθιάς και ειδικής σχέσης» με την ΕΕ μετά από το Brexit μετέφερε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης.

Η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική». Παρόντες στο δείπνο εργασίας ήταν επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το δείπνο διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά

και έδωσε την ευκαιρία στην κα Μέι να επισημάνει τα στοιχεία στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που έχουν δημοσιοποιηθεί ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit για τα οποία το Λονδίνο έχει ενστάσεις.

Αυτά αφορούν το ύψος του ποσού που οι Βρυξέλλες ζητούν από τη βρετανική πλευρά να καταβάλει φεύγοντας από την ΕΕ έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων και το βέτο που δίδεται στην Ισπανία επί της εφαρμογής της συμφωνίας στο διαφιλονικούμενο Γιβραλτάρ.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έθεσε επίσης το ζήτημα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της Τερέζα Μέι μετά από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως «το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων» που αποσκοπούσε στο να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα