Ούτε λέξη για απομάκρυνση

Στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τη Διοικητή της Κεντρικής
Έγινε ανασκόπηση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Έξι θέματα, χωρίς κανένα όμως από αυτά να άπτεται του «καυτού» ζητήματος της συνέχισης της διατήρησης της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο αξίωμα της Διοικητού της Κεντρικής τράπεζας, συζήτησαν χθες αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

με την κ. Γιωρκάτζη.

Παρά τις πληροφορίες, που έφτασαν χθες στο απόγειό τους, ότι ο Πρόεδρος είχε καλέσει τη Διοικητή για να τα πούνε σε σχέση με την παραμονή της ή όχι στην Κεντρική, πληροφορίες μας από ανώτατα κρατικά στελέχη ανέφεραν ότι ούτε νύξη έγινε για το ζήτημα αυτό.
«Όλα αυτά είναι ανοησίες», είπαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι. «Η συζήτηση αφορούσε καθαρά τραπεζικά θέματα. Δεν συζητήθηκε οτιδήποτε άλλο».

«Κόκκινα» δάνεια και τράπεζες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία παρόντες ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Διοικητής ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις εξελίξεις γύρω από το πρόβλημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και την πορεία του σχεδίου της ποσοτικής χαλάρωσης. Συζήτηση έγινε ασφαλώς και για την σημερινή έξοδο της Κύπρου στη διεθνή αγορά για δεκαετή δανεισμό, καθώς και για την αναμενόμενη έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Δήλωση της Κεντρικής
Χθες, λόγω ακριβώς των πληροφοριών και των δημοσιευμάτων ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τη Διοικητή θα είχε ως θέμα την απομάκρυνση της κ. Γιωρκάτζη, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε τα εξής:

«Σε σχέση με ερωτήματα για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Διοικητή της ΚΤ, αναφέρουμε ότι πρόκειται για προγραμματισμένη συνάντηση για ενημέρωση και συζήτηση για θέματα του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας γενικότερα».

Χάρης: Δεν φεύγω για εκλογές
Χθες, σε δηλώσεις του στις «Τομές στα γεγονότα» του Σίγμα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και απαντώντας σε ερώτηση αν ετοιμάζεται να φύγει από το αξίωμά του, μετά και από δημοσιεύματα ότι ενδιαφέρεται για τις βουλευτικές εκλογές ή ότι προορίζεται για το αξίωμα του Διοικητή της Κεντρικής, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά:

«Όχι, δεν ετοιμάζομαι να φύγω, όμως πάντα είμαι έτοιμος να φύγω, αν μου το ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να σας θυμίσω ότι μια από τις πρώτες δηλώσεις μου ήταν ότι δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω και να ασκήσω τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο αν σκεφτόμουν εκλογές ή άλλες πολιτικές φιλοδοξίες».

Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Γεωργιάδης, προ ημερών, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, είπε ότι ο σημαντικός θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι συνώνυμος με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη.
«Δυστυχώς», επισήμανε, «αυτό το απαραίτητο συστατικό της αξιοπιστίας έχει τα τελευταία χρόνια τρωθεί».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι επικοινώνησε γραπτώς με τη Διοικητή της Κεντρικής, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και εξέφρασε την ετοιμότητα τής Κυβέρνησης για συνεργασία με την Κεντρική, κυρίως σε σχέση με ρυθμίσεις νομοθετικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν, στην οικονομία και στις τράπεζες γίνονται μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί η Κεντρική να παραμένει με την ίδια δομή και διάρθρωση των περασμένων δεκαετιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα