Ο Τσίπρας παρουσίασε τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες

Τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης, λίγο πριν αυτή λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας τους εξής αμέσους στόχους και το χρονοδιάγραμμα τους:

(α) Μέσα στο Νοέμβριο να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές ώστε να γίνει και μερική εκταμίευση της 1ης δόσης του δανείου των 86 δις

ευρώ. Και,

(β) Ως το τέλος Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και να ανοίξει ακολούθως η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι τα 25 από τα 86 δις της βοήθειας προς την Ελλάδα θα δαπανηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Θα δούμε», πρόσθεσε, «πόσα από αυτά τα 25 δις θα τα χρεωθούμε εμείς, αν τα χρεωθούμε κιόλας», επισημαίνοντας ότι μένει να φανεί στην πορεία πώς θα εξελιχθεί η απόδοση των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών και πότε και σε ποιο αντίτιμο θα μπορέσει η κάθε μία να ανακτήσει τις μετοχές της που θα έχει το κράτος.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο Πρωθυπουργός τοποθετεί στις αρχές του 2017 την πιθανή προσπάθειά της κυβέρνησής του να αναζητήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, «με σταθερότητα, διάρκεια και χαμηλά επιτόκια».

Επέκρινε έντονα στο σημείο αυτό την αξιωματική αντιπολίτευση που, όταν ήταν στην κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ, βιάστηκε, είπε, να βγει στις αγορές τον Αύγουστο του 2014 «με επικοινωνιακά τεχνάσματα και όχι με ουσία», μόνο για να δείξει στον κόσμο ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση και τα μνημόνια».

Αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν η αρχή της κατάρρευσης του προηγούμενου καθεστώτος, καθώς μόλις επιχειρήθηκε η έξοδος στις αγορές, τα spreads ανέβηκαν ραγδαία «διότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν βγαίνεις στις αγορές όταν έχεις δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ σου, με την υποχρέωση να πετύχεις άπιαστα πλεονάσματα, με τόσο χαμηλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας, και κυρίως όταν έχεις προκαλέσει τόσες πληγές στον κοινωνικό ιστό του τόπου».

Εμείς θα βγούμε στις αγορές όταν θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον πραγματοποιηθούν οι βαθιές αλλαγές και η ρήξη που έχει ανάγκη το σύστημα και η ελληνική κοινωνία, τότε «αυτή η Βουλή μπορεί να είναι εκείνη της εξόδου της χώρας από την κρίση και η αρχή της ανάκαμψή της».

Ο Πρωθυπουργός επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της να μην θέλει να στηρίξει με την ψήφο της αυτήν την κυβέρνηση. Κατηγόρησε τον κ. Μειμάράκη ότι αντιφάσκει με τις προεκλογικές του θέσεις, όταν καλούσε τον κ. Τσίπρα σε εθνική συνεννόηση και τώρα «αυτοακυρώνεται».

«Μας καλούσατε να κυβερνήσουμε μαζί, αλλά τα ξεχάσατε αυτά και ξαναγίνατε αντισυστημικοί και αντιμνημονιακοί», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Τσίπρας στο μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο παραδέχτηκε ότι «έχει πρόβλημα βιωσιμότητας». Είπε πως κάλεσε τον κ. Μειμαράκη να καταθέσει προτάσεις για κοινή αντιμετώπιση του «ακανθώδους αυτού θέματος», αλλά εκείνος τον αγνόησε και δεν προσήλθε.

«Εάν δεν θέλετε να καταθέσετε προτάσεις, μην καταθέσετε. Εμείς θα τα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, ότι και να γίνει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα φέρει εις πέρας και το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, «τις αυτοαποκλαούμενες προοδευτικές δυνάμεις» όπως τις χαρακτήρισε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε προτάσεις και δράσεις, αλλά εάν συνεχίσετε να παριστάνετε την ουρά της Νέας Δημοκρατίας, κακό του κεφαλιού σας».

Δεσμεύτηκε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα βάλει, άμεσα, μια τάξη «στην αταξία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων», και ότι θα το κάνει αυτό ακόμα και εάν χρειαστεί να συγκρουστεί με συμφέροντα.

«Κέρδισα τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εναντίον μου. Και δεν έκανα ούτε ένα τηλεφώνημα σε κάποιον εκδότη ή ιδιοκτήτη καναλιών για να του παραπονεθώ. Αυτός είναι και ο λόγος που κερδίσαμε όλες τις εκλογές. Διότι ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν διαπλεκόμαστε. Ότι δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα