Ντομπρόβσκις: Εκτός ατζέντας τα οικονομικά της λύσης

Μόνο τα αποτελέσματα του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου της Κύπρου θα συζητηθούν στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως ανέφερε προσερχόμενος στη σύνοδο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην ατζέντα δεν βρίσκεται η οικονομική πτυχή μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.

Σχετικά με αυτά, ο κ. Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι «η Κύπρος

έχει επιστρέψει σε μια στέρεη οικονομική ανάπτυξη και θα τονίσουμε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική».

Επιπλέον και αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει, ενδεχομένως, ρόλο, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι πρόκειται για μια «υπόθεση των δύο κοινοτήτων» με την Κομισιόν να είναι έτοιμοι να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Η Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων

Σε σχέση με την Ελλάδα, τόνισε πως τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν για τη δομή των μέτρων για το χρέος και συμπλήρωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση «βαίνει εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου» και η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως θα πιάσει το στόχο του πλεονάσματος το 2017 για 1.5% επί του ΑΕΠ.

«Θα συζητήσουμε τη κατάσταση της Ελλάδας ως τώρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία βαίνει εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου και βλέπουμε πως σύμφωνα με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας είναι πιθανό να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αυτής της χρονιάς και να προετοιμαστεί για τους στόχους στον προϋπολογισμό και το πλεόνασμα ύψους 1.5% επί του ΑΕΠ για το 2017. Θα συζητήσουμε την τεχνική βοήθεια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καλύπτουν όλα τα κεφάλαια του Μνημονίου και εστιάζονται σε κάποια σημαντικά ζητήματα όπως τον τομέα της ενέργειας, την βελτίωση της συλλογής φόρων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα