Κατά €2 εκ. μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός του Υπ. Παιδείας

Συνολική αύξηση ύψους €2 εκ. παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2017, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Κώστας Καδής και πρόσθεσε ότι συγκρίνοντας τον αναθεωρημένο εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2016 με τον υπό έγκριση προϋπολογισμό του 2017, παρατηρείται ότι οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €11.6 εκ., ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν μείωση ύψους €9.6εκ.

Σε τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού

του Υπουργείου για το 2017 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο κ. Καδής είπε ότι η αύξηση στις τακτικές δαπάνες οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις πρόνοιες για το μισθολόγιο, η οποία ανέρχεται σε €13.7εκ.

Η αύξηση αυτή, συνέχισε, οφείλεται κυρίως στην παραχώρηση προσαυξήσεων από το 2017 και στην αύξηση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό (€4εκ. περίπου), καθώς και στην πρόνοια που έγινε για το νέο σύστημα διορισμών ύψους €1.4εκ.

Όπως είπε, οι χορηγίες τόσο προς τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του ΥΠΠ (ΚΟΑ, ΘΟΚ και ΟΝΕΚ), όσο και προς τα τρία ∆ημόσια Πανεπιστήμια (ΠΚ,ΤΕΠΑΚ, ΑΠΚΥ), παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση τη χορηγία προς τον ΚΟΑ, η οποία παρουσιάζει αύξηση €2.1εκ. λόγω αυξημένων αναπτυξιακών έργων. Η μείωση στις αναπτυξιακές δαπάνες οφείλεται κυρίως στη μείωση στο κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου (κατά €9.2εκ.) και επαναφορά της πρόνοιας στα ίδια περίπου επίπεδα με την πρόνοια του 2015.

Ο κ. Καδής ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ότι συνεχίζουν σε συνεργασία με τη Βουλή και όλους τους κοινωνικούς εταίρους την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, της πολιτιστικής δημιουργίας και της διακυβέρνησης του πολιτισμού, καθώς και των πολιτικών για τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, είπε ότι μέσα από τον προϋπολογισμό ουσιαστικά καλύπτεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος στοχεύει στην υλοποίηση του γενικότερου οράματος τους που δεν είναι άλλο από την συμβολή στη διαμόρφωση εγγράμματων πολιτών, οι οποίοι πέραν από γνώσεις και δεξιότητες θα έχουν και αξίες και αρχές και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

«Είναι πολίτες οι οποίοι σέβονται τη διαφορετικότητα, αλλά θα έχουν και ιστορική ταυτότητα, θα είναι πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην καρδιά των δράσεων που θα υλοποιηθούν με τον νέο προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, βρίσκονται μια σειρά από πολιτικές οι οποίες έχουν περάσει από το στάδιο της εξαγγελίας και του σχεδιασμού, στο στάδιο της υλοποίησης.

«Πολιτικές όπως είναι το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, όπως είναι τα νέα ωρολόγια και τα νέα αναλυτικά προγράμματα, η νέα δομή του Λυκείου. Πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση, την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, αλλά και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μας. Περαιτέρω, στο επίκεντρο των δράσεων μας που καλύπτονται από το προϋπολογισμό του 2017, βρίσκονται και μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα των σχολείων μας, πρωτοβουλίες που αφορούν τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, την αντιμετώπιση θεμάτων παραβατικότητας, την προώθηση του αναλφαβητισμού και επίσης την ειδική αγωγή και εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Απ’ εκεί και πέρα, είπε ο κ. Καδής, επικεντρώνονται στον ευρύτερο στόχο να καταστεί η Κύπρος ένα διεθνές, περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο και μέσα από την πολιτική μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κινούμαστε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

«Διασφάλιση ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν τα πανεπιστήμια μας, προσφορά προγραμμάτων σπουδών και σε γλώσσες πέραν των επισήμων, συμφωνίες συνεργασίας με άλλες χώρες από τις οποίες μπορούμε να έχουμε φοιτητές στην Κύπρο. Σημαντικές πτυχές του προϋπολογισμού μας καλύπτουν τους άλλους τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου, όπως είναι ο τομέας του πολιτισμού, της νεολαίας, του αθλητισμού όπου εκεί η στόχευση είναι πέραν από τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, συγκροτημένης πολιτικής, τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων πολιτικών, είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τομέων και μέσα από τους Οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται και λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», ανέφερε.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι βιώνουμε ακόμα τις συνέπειες της, ο προϋπολογισμός του ΥΠΠ όχι μόνο δε μειώνεται τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά παρουσιάζει μια σταθερή -έστω και μικρή- αύξηση. «Αυτό δείχνει πού τοποθετηθεί αυτή η Κυβέρνηση τις προτεραιότητές της, τα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη η οποία θα αξιολογήσει το πώς αξιοποιείται το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχουμε στα σχολεία μας, τον διδακτικό τους χρόνο, τον διοικητικό τους χρόνο, τον αριθμό των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε να προβούμε στις απαραίτητες διαφοροποιήσεις, στον απαραίτητο εξορθολογισμό, εκεί και όπου μας υποδειχθεί και στη βάση και των διαβουλεύσεων που θα έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Είδαμε μια θετική διάθεση να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, είπε ότι χαιρετίζουν πλήρως τις μεταρρυθμιστικές τομές στον τομέα της Παιδείας, αρχής γενομένης από τα αναλυτικά προγράμματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα, σύστημα διορισμών, σύστημα αξιολόγησής, επαγγελματική μάθηση.

«Παράλληλα, παρατηρούμε μία ολοκληρωμένη στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της δομής και του τρόπου λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχουμε ένα παράλληλο δρόμο όσον αφορά τη στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων που σχετίζονται με τον τομέα της εκπαίδευσης και έχουν να κάνουν με τα άτομα με ειδικές παθήσεις. Στον Πολιτισμό παρουσιάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την Οργάνωση, τη διαχείριση των πολιτιστικών υποχρεώσεων αυτού του κράτους. Από πλευράς του Υπουργείου περιμένουμε, και εξαγγέλθηκε και σήμερα ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνει ο εξορθολογισμός της χρήσης του ανθρώπινου δυναμικού», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του τόπου, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζουν αμείωτα την προσπάθεια της μεταρρύθμισης του δημόσιου σχολείου με ρυθμούς αντιμεταρρύθμισης, με βάση τις ιδεολογικές τους προτεραιότητες και τα τελεσίγραφα λιτότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ».

«Πρόκειται για ένα αυταρχικό εγχείρημα που γίνεται μέσα από ένα προσχηματικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς εταίρους και επηρεάζει αρνητικά εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές αλλά και την ίδια την εικόνα του δημόσιου σχολείου. Ως ΑΚΕΛ, θα αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές απαξίωσης των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο για τους λίγους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα σχολείο σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό. Στόχος μας παραμένει η εξυπηρέτηση των παιδιών μας και της κοινωνίας ευρύτερα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι διαπίστωσαν μέσα από τη συζήτηση και μέσα από τους προϋπολογισμούς ότι υπάρχει το όραμα από πλευράς της Κυβέρνησης, θεωρητικά, αλλά στην ουσία οι προϋπολογισμοί, οι αριθμοί, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

«Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι μία επανάληψη του περασμένου προϋπολογισμού, χωρίς να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και προσπάθειες που γίνονται. Βεβαίως, από πλευράς Κυβέρνησης, από πλευράς του Υπουργού γίνεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια να λειτουργήσουν τα πράγματα, όμως διαπιστώνουμε καθημερινά πάρα πολλές δυσκολίες. Εμείς εισηγηθήκαμε πολλές καινοτόμες ιδέες για να περιληφθούν σε αυτό το όραμα, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία τεχνολογικών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης που, ουσιαστικά, να καλύψουν εκείνο το κενό που υπάρχει σήμερα στο πλαίσιο της δημιουργίας τεχνικών επαγγελματικών σχολών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα