Νικόλας: Εισηγούμαστε το κούρεμα δανείων από τις τράπεζες

Την ώθηση των τραπεζών να υπογράψουν μια «δήλωση πολιτικής», δηλαδή μια συμφωνία με το κράτος η οποία θα επιτρέπει το κούρεμα δανείων, την απαλλαγή εγγυητών, την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ώστε να καταπολεμηθεί το μείζον πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού χρέους στην Κύπρο, περιλαμβάνει η πρόταση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα

Παπαδόπουλου για την οικονομία.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο κος Παπαδόπουλος, όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση για τη δημιουργία ενός φορέα όπου εκεί θα μεταφερθούν τα ΜΕΔ», είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα προκύψει ανάγκη για νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι το κράτος θα πρέπει να συμβάλει στην χρηματοδότηση του νέου φορέα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συμβάλλουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Στην παρατήρηση ότι αυτό που εισηγείται είναι πώληση δανείων, ο κος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για «κούρεμα δανείων».

«Αυτό που θα εξαναγκάσουμε τις τράπεζες να κάνουν, είναι να υπογράψουν μια δήλωση πολιτικής, μια συμφωνία με το κράτος για κριτήρια που θα επιτρέπουν το κούρεμα δανείων, την απαλλαγή εγγυητών, την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα που μέχρι στιγμής, όπως διαπιστώνουμε, η διαχείρισή τους έχει αποτύχει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ίδια η τρόικα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι αναδιαρθρώσεις των ΜΕΔ δεν προχωρούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις του έχουν δύο βασικούς στόχους: την αποκατάσταση και ανάπτυξη.

Όπως τόνισε, η οικονομία δεν είναι μια λογιστική πράξη και σε κάποιες περιπτώσεις όταν δοθούν κίνητρα και η ανάπτυξη ενθαρρυνθεί, ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα να υπάρξει απώλεια εσόδων, αλλά σε βάθος χρόνου θα υπάρξει αύξηση, όπως συνέβη με τα κίνητρα στον τουριστικό τομέα μέσω πολεοδομικών παρεμβάσεων.

«Κάποιες από τις προτάσεις μας έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτά που εισηγούμαστε (όμως) είναι πολύ λιγότερα από αυτά που τις τελευταίες ημέρες έχει δηλώσει πως θα δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως υποσχέσεις για το 2018», τόνισε.

Επισήμανε δε ότι ο ίδιος παραμένει υπέρ των ισοσκελισμένων ισολογισμών, κάτι που εξάλλου αποτελεί υποχρέωση.

«Σίγουρα τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα σήμερα και το αναγνωρίζω. Κάποιοι πλήρωσαν όμως για να πηγαίνουν καλύτερα τα οικονομικά του κράτους και δεν πρέπει να συγχύζουμε τα οικονομικά του κράτους με τα οικονομικά των πολιτών. Σήμερα έχουμε 24% μείωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χάνουμε 1 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, χάσαμε 20 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, αξιόγραφα και μετοχές που πάρθηκαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Το 28% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Είμαστε η 5η χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων. Είμαστε η 25η από τις 28 χώρες της Ευρώπης σε ανταγωνιστικότητα κι έχουμε την πρωτιά στον ιδιωτικό δανεισμό και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε και πρόσθεσε ότι κρίση στην κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να υπάρχει.

Σύμφωνα με τον κο Παπαδόπουλο, αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος διαφοροποιείται από την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς όπως είπε η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

«Αντιθέτως οι δικές μας αντιδράσεις είναι εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές, έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας», είπε.

Τέλος, όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, ο κος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να διπλασιαστούν οι χαμηλές συντάξεις και να υπάρξει μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για τους χμαηλοσυνταξιούχους, αλλά και να αυξηθούν οι συντάξεις για όλα τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

«Αυτή η προσπάθεια θα γίνει σε φάσεις, ξεκινώντας από την αύξηση του βοηθήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της χαμηλής σύνταξης, αλλά στη συνέχεια θα αντικαταστήσουμε αυτή τη χαμηλή συνταξη από το κράτος με ένα νέο σύστημα με ταμεία προνοίας, τα οποία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα αντικαταστήσουν την συνεισφορά του κράτους, ώστε να έχουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες αξιοπρεπή σύνταξη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα