Έκθεση χαρακτικής στο Μουσείο Ζαμπέλα

Η σειρά περιοδικών εκθέσεων του έτους 2017 κλείνει με την έκθεση χαρακτικής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2018.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά μια επιλογή χαρακτικών της συλλογής του Μουσείου παράλληλα με νέα έργα οκτώ Κυπρίων χαρακτών.

Από τη συλλογή παρουσιάζονται έργα των Ελλήνων χαρακτών Α. Τάσσου και Βάσως Κατράκη, όπως και του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη.

Τα έργα της συλλογής από

Κυπρίους αποτελούν χαρακτικά του Κώστα Αβερκίου, Ανδρέα Λαδόμματου και του γνωστού χαράκτη, Χαμπή.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν διάλογο με τα έργα της συλλογής είναι:

Έβελυν Αναστασίου σύνθεση > κίνηση

Δέσποινα Θεοχάρους ανάλυση > λεπτομέρεια

Κυριάκος Θεοχάρους τεχνοτροπία > υλικότητα

Χαράλαμπος Μαργαρίτης μήτρα > ενσωμάτωση

Ελένη Παναγίδου ανάγλυφο > μνήμη

Χριστίνα Συμεού χρώμα > περιεχόμενο

Μαριάννα Τσαγγαρού επιφάνεια > υφή

Χρίστος Χατζηστυλιανού έννοια > μετάφραση

Δίπλα από κάθε συμμετέχοντα καλλιτέχνη αναγράφονται δύο λέξεις, οι οποίες προτάθηκαν από τους ιδίους και αποκαλύπτουν το αποτέλεσμα του έργου τους με βάση το έργο που επέλεξαν από τη συλλογή. Το συναπάντημα των έργων αυτών παρουσιάζει τις προσεγγίσεις διαφορετικών γενεών · της παραδοσιακής χαρακτικής που εκδηλώνεται στα έργα της συλλογής και της εξέλιξης της σήμερα από τους συμμετέχοντες χαράκτες.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

Οι συμμετέχοντες χαράκτες:

Η Έβελυν Αναστασίου γεννήθηκε το 1981 στη Λεμεσό. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονπελιέ στη Γαλλία. Το 2009 εκπροσωπεί την Κύπρο στην Μπιενάλε Νέων ∆ημιουργών της Ευρώπης και Μεσογείου στα Σκόπια, όπου απέσπασε το Resartis Worldwide Network of Artist Residencies Award. Αμέσως μετά, παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στο Frans Masereel Centre στο Βέλγιο. Ακολούθησαν ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Κύπρο και έλαβε επίσης μέρος σε residencies στην Αυστρία, το Βέλγιο και Γαλλία.

Η Δέσποινα Θεοχάρους γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1992. Το 2010 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο De Montford της Αγγλίας, όπου και έλαβε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο του Multi-Disciplinary Printmaking στο Bristol, όπου και έκανε τα πρώτα βήματα στην καλλιτεχνική της πρακτική. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και συνάμα συγκέντρωση της έκφρασης μέσα από το χρώμα και τις γραμμές.

Ο Κυριάκος Θεοχάρους γεννήθηκε το 1988. Το 2015 αποφοίτησε με άριστα και τίτλο Master από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με διδάσκοντα καθηγητή τον Μ. Γιανναδάκη. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΠΑΚ στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης. Ο Θεοχάρους πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Art Exchange Exhibition στην Ιαπωνία, όπου πήρε το δεύτερο βραβείο χαρακτικής και το 2016 έλαβε το πρώτο βραβείο χαρακτικής Τηλέμαχου Κάνθου. Εργάστηκε σε πολλά εργαστήρια χαρακτικής και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπρίων Χαρακτών (ΚΧ), όπου σε συνεργασία με την ομάδα συμμετέχει στη διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων.

Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1985 στην Κύπρο. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (ENSBA) το 2012. Ασχολείται κυρίως με τη χαρακτική, το animation, το σχέδιο και τη ζωγραφική. Το 2010 ακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας από τον ιερομόναχο Παίσιο Αγραπίδη του Κελιού των Αγίων Αρχαγγέλων στις Καρυές του Αγίου Όρους όπου παρέμεινε για τρεις μήνες. Συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στη Γαλλία και την Κύπρο και οι ταινίες animation του επιλέγηκαν σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει διάφορα βίντεοκλιπ για μουσικούς στη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεργάζεται επί τακτικής βάσεως με το Trio Dell’Arte και το Χρυσόστομο Νεοφύτου στα πλαίσια οπτικοακουστικών κονσέρτων που συνδυάζουν την κλασική μουσική και το animation. Οι τελευταίες τους συνεργασίες ήταν το οπτικό κονσέρτο “Collapse” (2016) και η οπτικοακουστική παράσταση “Janus” (2017). Το 2017 επιμελήθηκε την έκθεση “Το Μεγάλο Μωσαϊκό”, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ2017. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς διοργάνωσε και διήυθυνς το “The Animattikon Project” ένα φεστιβάλ ταινιών animation μικρού μήκους και το Νοέμβριο δημιούργησε μια σειρά από animation για την οπτικοακουστική παράσταση “Re:Mains” της Χριστίνα Αθηνοδώρου. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Miracle που έχει έδρα στο Παρίσι και που συνεργάζεται με πληθώρα καλλιτεχνών (εικαστικών, ποιητών, λογοτεχνών, φιλοσόφων και άλλα) από διάφορες χώρες, όπως το Μπενίν, η Ουγγαρία, η Αγγλία. Το 2015 ίδρυσε, μαζί με το Γιάννη Σακέλλη, τον Νικόλα Ιορδάνου και τη Σύλβια Νικολαΐδη, το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος στην Πάφο, όπου ζει και εργάζεται.

Η Ελένη Παναγίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1985. Σπούδασε Καλές Τέχνες - Χαρακτική στο Πανεπιστήμιο του Brighton και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη χαρακτική στο Camberwell College of Art, University of the Arts του Λονδίνου. Από το 2012 διδάσκει Χαρακτική στην Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και διδάσκει στη Σχολή. Είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δημοτικού μουσείου Χαρακτικής Χαμπής στη Λευκωσία. Aπό το 2005 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ομαδικές εκθέσεις στην Kύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων An Act of Happening, 2008, Red Gate Gallery, στο Λονδίνο. Greek and Cypriot Artists, The Hellenic Centre London. Chypre 2010: L'Art au Present, Espace Commines, Paris. Το 2009 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση χαρακτικής με τίτλο Between the Lines στην γκαλερί Αργώ στην Λευκωσία και το 2012 παρουσίασε την δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο Τοπο- ανάλυση στην γκαλερί Αργώ, και το 2014 την Τρίτη ατομική της έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Διακρίθηκε με το βραβείο John Purcell το 2008 (Camberwell College of Art, University of the Arts London) και με το Α’βραβείο Χαρακτικής το 2010 στο διαγωνισμό εικαστικών τεχνών Τηλέμαχου Κάνθου.

Η Χριστίνα Συμεού γεννήθηκε το 1993. Αποφοίτησε με πτυχίο στις Καλές Τέχνες στο University for the Creative Arts στο Canterbury, αφού είχε ολοκληρώσει το Foundation in Art and Design στο ίδιο πανεπιστήμιο. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο. Σήμερα σπουδάζει σε μεταπτυχιακὀ επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στον κλάδο της Ψηφιακής Τέχνης και 3D Σχεδιασμού, τομείς οι οποίοι επηρεάζουν αναπόφευκτα την αισθητικής της δουλειάς της.

Η Μαριάννα Τσαγγαρού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Σπούδασε στη Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας, Ιταλίας (1998-2003) στο εργαστήρι ζωγραφικής του Prof. Riccardo Guarneri και στο εργαστήρι χαρακτικής της Prof. M. Borgo. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Βουλβερχάμπτον, Ηνωμένου Βασιλείου το (2005) για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ζωγραφική. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής και χαρακτικής. Μέχρι σήμερα έχει εκθέσει έργα της μεταξύ άλλων στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Βουλγαρία, Ισπανία. Το 2010 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Εφήμερα Συναισθήματα» στην Γκαλερή Opus 39 στη Λευκωσία και το 2015 τη δεύτερη ατομική στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Πλατανεισκια Λεμεσό με τίτλο Χαράσσοντας με έμπνευση τη φύση. Στη χαρακτική έλαβε έπαινο στο Διαγωνισμό “Υφανσεις” (2008) και στο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχου Κάνθου (2012 και 2014).

Ο Χρίστος Χατζηστυλιανού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981 και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ στο ΙΕΚ Ακμή και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συμπεριλαμβανομένων: μεταξοτυπία στο ArtsLab, Ιαπωνική ξυλογραφία με τους Κύπριους Χαράκτες, Art Publications from Start to Finish στο Node Center for Curatorial Studies (online), Western Civilization: Ancient and Medieval Europe στο Arizona State University (online). Από το 2003 ζει μόνιμα στην Λευκωσία. Οι εικαστικές του δραστηριότητες αποτελούνται από τη δημιουργία του blog “phototellers” με την Αλέκα Κατσέλη (2013), ατομική έκθεση φωτογραφίας στην “Αίθουσα Τέχνης Φωταγωγός” στην Αθήνα συνοδευόμενη από κείμενα της Αλέκας Κατσέλη (2016), και σε ομαδικές εκθέσεις από το 2016 και 2017, ξεκινώντας από την ομαδική έκθεση μεταξοτυπίας σε επιμέλεια Άλκη Χατζηανδρέου και Έφης Σαββίδου στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, με τίτλο Squeegee Riders, Small Treasures: chapter 1, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Κατερίνας Νεοφυτίδου στο Ε.ΚΑ.ΤΕ και στην ομαδική έκθεση στην isnotgallery με τίτλο Και τι μ'αυτό - Έργα με ή χωρίς προηγούμενο -.

Keywords
εκθεση, νέα, γαλλια, κυπρος, σκοπια, network, award, bristol, master, θεσσαλονικη, τεπακ, ελλαδα, art, exchange, exhibition, ιαπωνια, animation, ουγγαρια, red, greek, hellenic, london, paris, lines, john, creative, design, opus, αθηνα, ιεκ, online, civilization, europe, blog, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, ιεκ ακμη, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, χωρες, ακμη, βελγιο, βουλγαρια, δουλεια, εδρα, ζωγραφικη, ηνωμενο βασιλειο, ιεκ, ισπανια, λονδινο, μουσικη, ταινιες, ωρα, blog, creative, αυστρια, ανωτατη σχολη καλων τεχνων, δευτερο, δεσποινα, εκθεσεις, εμπνευση, εννοια, εργα, ζωγραφου, ιδιο, ιαπωνικη, κλασικη μουσικη, λευκωσια, μηνες, μητρα, ομαδα, οκτω, παρισι, πτυχιο, σεμιναρια, σειρα, συγκεντρωση, σκηνοθεσια, σχεδιο, σχολη καλων τεχνων, τεπακ, τμημα, τριτη, φεστιβαλ, φυση, φοιτητης, φυτωριο, φορα, χριστινα, χριστος, χρωμα, award, animation, art, βηματα, bristol, exchange, civilization, design, network, europe, exhibition, john, greek, hellenic, ιορδανου, κειμενα, λεξεις, lines, london, master, multi, opus, paris, red, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα