Νέο 'όχι' Τσίπρα σε μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ

Για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού», βασικός κορμός του οποίου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δύο κόμματα που δίνουν τη μάχη της πρωτιάς στις εκλογές της Κυριακής.

Μιλάει για

«σχέδιο» ο κ. Τσίπρας, το οποίο, λέει, δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Πρόκειται, τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, για «σχέδιο ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, και δεν θα τελεσφορήσει».

Κατά τον τέως πρωθυπουργό, η σύντομη διακυβέρνηση της χώρας από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012 από τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου με την συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, η τελευταία εμπειρία μεγάλου συνασπισμού, «ήταν οδυνηρή για τον λαό και την κοινωνία».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν «διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα», και ιδίως για το έως τώρα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Είναι, δηλώνει, πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία.

Απάντηση επ’ αυτού δόθηκε από την πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ, κ. Μπακογιάννη, η οποία παρατήρησε ότι το κόμμα της έχει αλλάξει «και μόνο ο κ. Τσίπρας δεν το έχει πάρει είδηση».

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ακόμη ότι πλέον είναι κοινός τόπος στη Ν.Δ. ότι «πρέπει να βάλουμε το κεφάλι μας στον ντορβά και να συνεργαστούμε και να μην έχουμε την αλαζονεία να πιστεύουμε ότι μόνοι μας έχουμε όλες τις δυνατότητες να σώσουμε τη χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, των άνεργων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, εκείνων που υπέστησαν τα πλήγματα της κρίσης», και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης «λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, τα έχει πει όλα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο: Ότι θα με στηρίξει για πρωθυπουργό, ότι θα με στηρίξει για αντιπρόεδρο, ότι δεν με θέλει ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο».

Όλα αυτά, σημειώνει, «εκτός από πανικό δείχνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ενσωμάτωση».

Εν τω μεταξύ κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν 220 πανεπιστημιακοί, τονίζοντας ότι η χειμαζόμενη, όπως λένε, κοινωνία, ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι η δύναμη με την οποία θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε μέσο για μια δικαιότερη, πιο δημοκρατική και πιο ανοιχτή στο μέλλον κοινωνία και γι’ αυτό, καταλήγουν, και παραμένουμε στο πλευρό της

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Παρασκευή στις 19:30 το απόγευμα στη Πλατεία Συντάγματος, στο πλευρό του κ. Τσίπρα θα βρεθεί και πάλι, όπως και στην τελευταία συγκέντρωση πριν τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο στην πλατεία Συντάγματος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos.

Ανακοινώνεται ότι θα είναι στη συγκέντρωση και θα απευθύνουν χαιρετισμό και άλλοι δύο ηγέτες κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως ο Πιέρ Λοράν, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και ο Γκρέγκορ Γκίζι, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Die Linke.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα