Σωρεία φορολογικών παραβάσεων το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχθηκε στην Ελλάδα για έκδοση αποδείξεων και απόδοση ΦΠΑ βρέθηκε ότι παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία. Τούτο διαπιστώθηκε από ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, και αφορούσαν μία μόλις εβδομάδα, από 7 έως και 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία των ελεγκτικών αρχών, από τις 2.940 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στο διάστημα αυτό, οι 691 (ποσοστό 23,5%) είχαν υποπέσει σε κάποια

παράβαση.

Τις τελευταίες επτά εβδομάδες από τις 27.07.2015, ελέγχθηκαν 34.642 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις φοροδιαφυγής σε 6.970 από αυτές.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:

1. Σε μία εκδήλωση σε μπαρ στη Πελοπόννησο, δεν εκδόθηκαν 25 αποδείξεις σε θαμώνες που είχαν αγοράσει και καταναλώσει ποτό.

2. Σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετούσε πελάτες σε παράπλευρο κέντρο διασκέδασης, δεν εκδόθηκαν αποδείξεις σε 197 πελάτες.

Επίσης, πριν από περίπου δέκα μέρες, σε έλεγχο των φορολογικών αρχών σε υπαίθρια εκδήλωση καλλιτεχνικού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη (πρόκειται για μία από τις πολλές συναυλίες που πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια τους καλοκαιρινούς μήνες), διαπιστώθηκε πως αν και υπήρχαν ταμειακές μηχανές στα προσωρινά ταμεία, εισπράττονταν χρήματα για την έκδοση εισιτηρίων, αλλά αποδείξεις δεν δίνονταν στον κόσμο. Εδώ, υπήρξαν 350 παραβάσεις.

Στη Σαντορίνη, Κινέζος επιχειρηματίας με γαλλικό διαβατήριο, ενοικίαζε δύο δωμάτια σε ξενοδοχείο, μετατρέποντάς τα σε ιδιότυπο ατελιέ με γαμήλια φορέματα, κουστούμια και άλλα είδη. Σε συνεργασία με Έλληνες, ο Κινέζος επιχειρηματίας πουλούσε σε συμπατριώτες του τουρίστες υπηρεσίες γαμήλιων τελετών στο κοσμοπολίτικο νησί, εισπράττοντας χρήματα που δεν φαίνονταν πουθενά, αφού ούτε έναρξη εργασιών δεν είχε γίνει ώστε να εκδοθούν τα σχετικά φορολογικά βιβλία.

Στο ένα δωμάτιο οι αρχές κατάσχεσαν 38 νυφικά και 30 φορέματα δεξίωσης, τα οποία εκμισθώνονταν στις νύφες, ενώ στο άλλο δωμάτιο, όπου γινόταν η προετοιμασία της νύφης, βρέθηκαν 60 διαφορετικά είδη εξοπλισμού "μακιγιάζ".

Στην επιχείρηση εργάζονταν και παρείχαν υπηρεσίες δύο υπάλληλοι Κινεζικής καταγωγής, χωρίς άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για 14 γάμους που πραγματοποιήθηκαν τα τρία τελευταία έτη. Για κάθε γάμο, ο επιχειρηματίας εισέπραττε το λιγότερο 1500 ευρώ, αδήλωτα.

Σε μία από τις τελευταίες εκθέσεις της για την Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, η τότε τρόϊκα είχε επισημάνει ότι το μέγεθος της φοροδιαφυγής κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής είναι τέτοιο, που εάν οι μηχανισμοί κατάφερναν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις μισές παραβάσεις, θα υπήρχε τέτοια εξοικονόμηση από την οποία θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαθέσει πόρους στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα