Δρ.Πλειός: Μεταβατικές οι εκλογές, σύντομα νέα μέτρα-εκλογές

«Μεταβατικές» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του στο Sigmalive, τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Frederick «Δημοσιογραφία

και ΜΜΕ σε περίοδο κρίσεων», Δρ. Γιώργος Πλειός.

Τόνισε ότι αυτές οι εκλογές είναι μεταβατικές και τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να γίνουν ξανά εκλογές, όποιος και να είναι νικητής.

Επεξηγώντας την τοποθέτηση του, ο καθηγητής είπε το πρόγραμμα (μνημόνιο) «δεν βγαίνει», το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές πέραν των 80δις ευρώ. Συνεπώς, συμπλήρωσε ο Γιώργος Πλειός, θα εμφανιστούν καινούρια χρηματοδοτικά κενά, που θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές, αφού το μνημόνιο, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι «δεν βγαίνει». Θα χρειαστούν σύντομα νέα μέτρα και άρα εκλογές, είπε.

Πρόσθεσε ότι ένας νέος δικομματισμός δημιουργείται στην Ελλάδα, σε μικρότερη όμως έκταση από ό,τι στο παρελθόν, όπου τα παλαιότερα κόμματα συγκέντρωναν ποσοστά της τάξεως του 80%.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα debate ενισχύουν τον διπολισμό, αφού η προσοχή του κοινού στρέφεται σε αυτά τα κόμματα.

«Καλλιεργείται και ενισχύεται ο διπολισμός μέσω των debate, δεν δημιουργείται», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι τόσο μικρό, που δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως ακριβές, σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αυξημένο ποσοστό αποχής σε αυτές τις εκλογές, όχι όμως συνεπεία έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά το αντίθετο. «Εξαιτίας ύπαρξης ενδιαφέροντος και απογοήτευσης του εκλογικού σώματος», επεσήμανε.

Η απογοήτευση προέκυψε, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι ενώ οι πολίτες ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα, εντούτοις έχουν μπροστά τους την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου, είπε.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές συντάξεων, ο ΦΠΑ στα νησιά, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο ΕΝΦΙΑ κλπ, συμπλήρωσε.

Διατύπωσε παράλληλα τη θέση ότι κάθε αποτέλεσμα στις εκλογές είναι δυνατό, λόγω της αύξησης της αποχής, που θα παρατηρηθεί.

Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι έμπιστες καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποτύχει στις προβλέψεις τους, υποστήριξε ο καθηγητής.

Εκτίμησε ότι «η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση και στην περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ, τη ΧΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΧΑ θα λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο, που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Το Ποτάμι θα χάσει ποσοστά, λόγω μετατόπισης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προς το κέντρο».

Σημείωσε ότι «συνολικά, το πολίτικο σύστημα στην Ελλάδα συμπιέζεται προς το κέντρο» και με αυτό τον τρόπο, εξασθενίζει το Ποτάμι και ίσως να εξασθενίσει και το ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι «ζούμε μια κρίση αντιπροσώπευσης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πιο πολύ συζητάμε για την παρουσία των εκλογών στα ΜΜΕ παρά για τις πολιτικές προτάσεις των κόμματων».

Ανέφερε επίσης ότι «σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει έντονη συμμετοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προεκλογική εκστρατεία. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η τηλεόραση. Πάνω από 35 διαφορετικά σποτ προβάλλονται στην τηλεόραση».

Follow @AthanasiouTh

Keywords
Τυχαία Θέματα