Μόνο με σχέδιο Μάρσαλ θα σωθούμε

Μοναδικό σωσίβιο σωτηρίας είναι οι ΗΠΑ για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Καμμένος
Οι επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος στην Αθήνα έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση, ότι η πιστωτική ασφυξία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αναστροφή των τελευταίων παρεμβάσεων χαλάρωσης των capital controls

Μόνον

η Αμερική μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, και μάλιστα «χωρίς τοκογλυφικά επιτόκια», είπε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Πάνος Καμμένος, λίγες μέρες αφότου επέστρεψε από ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, και αντήλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο Τραμπ, στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα Ελλάδος, ο κ. Καμμένος είπε πως «μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει να ανοίξουμε τα φτερά μας», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Σχέδιο Μάρσαλ, που περιείχε μεγάλη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «δεν είχε μνημόνια ούτε τοκογλυφικά επιτόκια».

Αντίθετα, συμπλήρωσε ο Υπουργός Άμυνας, υπάρχουν στην ΕΕ δυνάμεις που επιτίθενται κατά της Ελλάδος, και αναφέρθηκε σε χώρες του Βορρά και στον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά την άποψη του Υπουργού, εκτός από τις ΗΠΑ, «που αποτελούν διαχρονικά τον πιο πολύτιμο σύμμαχο της χώρας», θα πρέπει εκ παραλλήλου η Ελλάδα να στραφεί και προς άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία.

Ο κ. Καμμένος, που στη συνέντευξή του αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά με θερμά λόγια στη νέα Κυβέρνηση Τραμπ, διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ έχουν «διάθεση ενδυνάμωσης των σχέσεων με την Ελλάδα» σε πολλούς τομείς της οικονομίας και ειδικά στην ενέργεια.

Όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θεωρεί πως γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση, τόσο για τα εργασιακά όσο και στο θέμα της ΔΕΗ, και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως τις 7 Απριλίου και να ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.

Απειλή ενίσχυσης των capital controls, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση
Οι επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος στην Αθήνα έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση, ότι η πιστωτική ασφυξία και οι κίνδυνοι για μία απότομη διακοπή ακόμα και των τελευταίων ροών ρευστότητας (μέσω repo) από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αναστροφή των τελευταίων παρεμβάσεων χαλάρωσης των capital controls.

Η συρρίκνωση των καταθέσεων έχει ανησυχήσει πλέον τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση, η οποία ενημερώνεται συνεχώς για την εικόνα της καταθετικής βάσης στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Τραπεζίτες με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr αναφέρουν παρ’ όλ' αυτά ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας, εφόσον οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης οδηγήσουν σε μια πρώτη συμφωνία σε ορατό ορίζοντα και οπωσδήποτε αρκετά πριν από το καλοκαίρι. Διαφορετικά, τα ζητήματα που τίθενται μπορούν να αποβούν καθοριστικά για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνουν δε ότι τυχόν η επιστροφή των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε αυξημένη χρηματοδότηση από τον ELA, σε περίπτωση παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, οδηγεί σε ακύρωση των προσπαθειών επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση που ασκεί πλέον και η ΕΚΤ για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων ακόμα και σε σημείο να υιοθετεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -ενώ μέχρι πρόσφατα η στάση της ήταν περισσότερο από διακριτική- οφείλεται στο γεγονός ότι στη Φρανκφούρτη ανησυχούν πλέον για το σοβαρό ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο κέντρο του κάδρου της ευρωπαϊκής κρίσης...

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν σαφή εικόνα της αλλαγής των συσχετισμών στο επίπεδο αυτό.

Και για τον λόγο αυτόν έχουν ενισχυθεί πολύ οι διεργασίες τόσο από την ομάδα διαπραγμάτευσης όσο και στο επίπεδο της εσωκομματικής προετοιμασίας, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Απριλίου που θα γίνει στη Μάλτα.

Αυτό θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ομάδα των «Θεσμών» να φτάσει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με έτοιμο το πακέτο, τόσο στο σκέλος του SLA και των μέτρων που αφορούν στη μετά το 2018 διατήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%), όσο και της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων παρέμβασης στο χρέος που ζητάει το ΔΝΤ, για να δρομολογήσει την προετοιμασία της πρότασης επιστροφής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή η διαδρομή θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδρομής έχει κατά πως φαίνεται επισπευσθεί από την ασφυκτική κατάσταση που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στο τραπεζικό σύστημα.

Η διαπραγμάτευση Τσίπρα οδήγησε τις τράπεζες στο έλεος του ELA
«Μετά από χρόνια λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μία νέα κυβέρνηση επιχείρησε το 2015 να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες στο έλος του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας του ευρωσυστήματος.

Αυτό επέτρεψε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να στριμώξει τις ελληνικές τράπεζες ως μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας των διεθνών θεσμών, με ενδεχόμενο να προκληθεί ένα άτακτο Grexit», αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια σε έκθεσή της με τίτλο «Οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος; Ανεξαρτησία και λογοδοσία στην ΕΚΤ», και προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Επίσης οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε τον Φεβρουάριο το 2017, μετά από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας, στο πλαίσιο ακόμη μίας αντιπαράθεσης της Ελλάδας και των πιστωτών της, για την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας και αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων έχουν οδηγήσει την ΕΚΤ να ξεστρατίσει στον χώρο των λήψης αποφάσεων πολιτικής, χωρίς την απαραίτητα δημοκρατική και σε βάθος έρευνα. Αυτό ακολουθείται φυσικά από μια αξιοσημείωτη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού σε μια εποχή κατά την οποία στην ΕΚΤ έχουν παραχωρηθεί εκτεταμένες νέες εξουσίες για να εποπτεύει / διευθύνει μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

«Ενώ η ΕΚΤ έχει διασώσει το μοναδικό νόμισμα περισσότερες από μια φορές, η απουσία ενός Υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης ως ομόλογο / αντίστοιχο της ΕΚΤ σημαίνει ότι η Τράπεζα έπρεπε να επεκτείνει την δικαιοδοσία της ώς ένα σημείο καμπής-κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Leo Hoffmann-Axthelm, Reaserch and Advocacy Coordinator στο Αρμόδιο Τμήμα για θέματα Ε.Ε. της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Εάν το ευρώ πρόκειται να διασωθεί από επόμενη κρίση, τότε οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ, να ξεπεράσουν την πολιτική αδράνεια και να αποφασίσουν σοβαρά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης», συνέχισε ο Hoffmann-Axthelm.

Στην έκθεση προκύπτει ότι η προστασία / διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ περιορίζει τη λογοδοσία στους πολίτες, και προτείνει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να επανορθώσει αυξάνοντας τη διαφάνεια. Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει άμεσα βήματα, όπως να δημοσιεύει αυτόματα τις αποφάσεις της και τις απόψεις της και να είναι περισσότερο ανοιχτή αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές που έχει να αντιμετωπίσει, αντί να εμμένει στο ότι οι αποφάσεις της είναι καθαρά τεχνικές.

Η μελέτη κάνει 18 ειδικές συστάσεις ως προς το πώς η ΕΚΤ μπορεί να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της. Οι κύριες συστάσεις είναι:

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναζητήσει μία συμφωνία με το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα δίνει τη γενική περιγραφή των διαδικασιών πολιτικής αποδοχής για τα μέτρα που είναι μεν αναγκαία, αλλά υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της τράπεζας, π.χ. επιστολές της ΕΚΤ με ειδικές συστάσεις προς τις κυβερνήσεις.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει ως κανόνα να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις, συστάσεις και απόψεις της.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να δίνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάθε τοποθέτηση που παίρνει σε διασκέψεις με διεθνή ρυθμιστικά όργανα, όπως η Επιτροπή της Βασιλείας.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναβαθμίσει και να δημοσιοποιήσει την πολιτικής της για το whistleblowing, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ιδιώτες αισθάνονται ασφαλείς με το να παρουσιάζονται στην τράπεζα και να αναφέρουν ενδεχόμενες περιπτώσεις διαφθοράς.

«Μερικές από τις εισηγήσεις στην έκθεση TI-EU ανήκουν εκτός δικαιοδοσίας της ΕΚΤ ή δεν έχουν προβλεφθεί στη Συμφωνία», δήλωσε η ΕΚΤ.

«Μερικά άλλα σημεία έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η έκδοση των αποφάσεων, των γνωμοδοτήσεων και των συστάσεων, καθώς και η παροχή πληροφοριών για τις συναντήσεις με εκπροσώπους βιομηχανιών», πρόσθεσε.

Keywords
σχεδιο, σχεδιο μαρσαλ, 25η μαρτιου, capital controls, ηπα, ελλαδα, αθηνα, capital, καμμενος, σόιμπλε, ρωσία, νέα, συριζα, δεη, πασχα, τραπεζες, καλοκαιρι, τίθενται, ΕΚΤ, ΔΝΤ, οφείλεται, χρεος, μαΐου, τσιπρας, σημαίνει, leo, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ανεξαρτητοι ελληνες, πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, χωρες, ρωσία, αντεννα, εθνικη, ηπα, θεμα, μαλτα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, capital, capital.gr, αδρανεια, ελεος, αμερικη, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, ενεργεια, εποχη, επρεπε, ερευνα, ετοιμο, εικονα, οικο, κυβερνηση, λογια, λογο, μαΐου, μειωση, ομαδα, οπωσδηποτε, ουασιγκτον, οφείλεται, προβληματα, σόιμπλε, σωσιβιο, τίθενται, τμημα, φυσικα, φρανκφουρτη, φτερα, φορα, βηματα, εξαρτηση, γερμανο, leo, λευκο, μελετη, οργανα, πακετο, πληροφοριες, ποδια, σημαίνει, ταξιδι, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα