Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΡΙΚ και ΕΡΤ

Μνημόνιο Συνεργασίας και Σύμβαση για την Επίγεια Ψηφιακή Εκπομπή του ΡΙΚ SAT στην Ελλάδα και της ΕRΤ WORLD στην Κύπρο, υπέγραψαν στη Λευκωσία το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Η υπογραφή έγινε λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς

εθνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και επιθυμώντας να αναπτύξουν διμερείς δεσμούς στους τομείς της συνεργασίας των δύο ραδιοτηλεοπτικών δημόσιων οργανισμών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο χώρο του Αρχείου του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε Διονύσης Τσακνής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας, ΡΙΚ και ΕΡΤ Α.Ε θα καταβάλλουν στο μέτρο που είναι δυνατόν την προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης των διμερών ενεργειών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών για την παροχή ποιοτικού πολιτιστικού/ψυχαγωγικού προγράμματος και αξιόπιστης ενημέρωσης, με την ανταλλαγή ή συμπαραγωγή ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου. Επίσης, θα συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ, φόρα, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ένα μέρος στην περιοχή του άλλου.

Προνοείται επίσης η ανταλλαγή προγραμμάτων για προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά τους μέσα, τα οποία θα προωθούν τον ελληνικό τουρισμό στην Κύπρο και τον κυπριακό τουρισμό στην Ελλάδα, η προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών σε οργανωτικά και τεχνικά θέματα, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νέων τεχνολογιών, με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίων επικερδών πλεονεκτικών συνθηκών για τους δύο οργανισμούς.

ΡΙΚ και ΕΡΤ θα πραγματοποιούν επίσης συναντήσεις για τη συμπαραγωγή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και για την συμμετοχή τρίτων μερών και θα καταβάλλουν στο μέτρο που είναι δυνατόν την υποστήριξή τους για την καθιέρωση ευνοϊκών νομικών, οργανωτικών και οικονομικών συνθηκών για την συμπαραγωγή και ανταλλαγή ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προγραμμάτων, με στόχο τη μετάδοσή τους στα δίκτυα των δύο χωρών.

Πρόσθετα οι δύο οργανισμοί θα μπορούν ελεύθερα να μεταδίδουν οπτικοακουστικό υλικό (ρεπορτάζ κ.λπ.) από τα δελτία ειδήσεων που παράγονται και εκπέμπονται αντίστοιχα από τα δύο μέρη. ΡΙΚ και ΕΡΤ θα συνεργάζονται επίσης σε θέματα ανταλλαγής οπτικοακουστικού υλικού του Αρχείου τους, καθώς και σε θέματα τεχνολογικής υποστήριξης, συντήρησης, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης του υλικού αυτού.

Σε ό.τι αφορά τη Σύμβαση για την Επίγεια Ψηφιακή Εκπομπή του ΡΙΚ SAT στην Ελλάδα και της ΕRΤ WORLD στην Κύπρο, η συμφωνία προνοεί ότι η ΕΡΤ και το ΡΙΚ, ο ελληνικός και κυπριακός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αντιστοίχως, αποφάσισαν να συνάψουν την παρούσα Σύμβαση, για να καθορίσουν τους όρους εκπομπής των δορυφορικών καναλιών τους ΕΡΤ world και ΡΙΚ SAT στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (« DTT ») στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Με βάση τη Σύμβαση οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να χορηγήσουν, δωρεάν, αμφότερα για τη διάρκεια της παρούσας Σύμβασης, μη αποκλειστικό και μη μεταβιβάσιμο δικαίωμα για τη λήψη και εκπομπή των καναλιών τους από την DTT στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια, καθώς και να μεταδίδουν τα Κανάλια μέσω τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου επιλογής τους, για καθοδική ζεύξη στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια.

Και οι δύο συμφωνίες συνάπτονται για τρία έτη και τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής τους.

Μετά τη συνομολόγηση των συμφωνιών που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο Αρχείο του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε Διονύσης Τσακνής τόνισε ότι η υπογραφή του μνημονίου από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς δύο αδελφών κρατών λαμβάνει εθνικές διαστάσεις και σηματοδοτεί την επιθυμία για άμεση εφαρμογή του ,καθώς ΡΙΚ και ΕΡΤ θα προχωρήσουν αμέσως στη μεταξύ τους σύμπραξη για να αποδείξουν ότι με την ιστορία που έχουν μπορούν να κάνουν θαύματα αν συνεργαστούν.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η διοίκηση της ΕΡΤ είχε πρόσφατα εγκρίνει τη διερεύνηση της συνεργασίας με το ΡΙΚ για την πραγματοποίηση 10 μικρών τηλεοπτικών παραγωγών στηριγμένων στον πλούτο της μυθιστοριογραφίας με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού και των κοινών επιδιώξεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος ευχαρίστησε εκ μέρους της Διοίκησης και Διεύθυνσης του ΡΙΚ για την εδώ παρουσία του, τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, παρουσία, τόνισε, που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, τη θέληση αλλά και την αναγκαιότητα συνεργασίας των δυο Οργανισμών. ΕΡΤ και ΡΙΚ, πρόσθεσε, συνδέονται μέσα από μια πολύχρονη σχέση και κοινούς αγώνες, αγώνες για τη διατήρηση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα