ΤΕΒΕΑ: Το ΑΞΙΚ να μεταφερθεί στην επαρχία Αμμοχώστου

Το ΑΞΙΚ πρέπει και μπορεί να μεταφερθεί στην επαρχία Αμμοχώστου, αναφέρει η Τουριστική Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου, σε επιστολή της που κοινοποιήθηκε στους Υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας, Παιδείας, τη Διευθύντρια του ΑΞΙΚ και τους Προέδρους των Επιτροπών Εργασίας, Ενέργειας και Παιδείας της Βουλής

Στην επιστολή της η ΤΕΒΕΑ χαρακτηρίζει «άκυρη και άστοχη την προκήρυξη του τμήματος Δημοσίων Έργων για την υποβολή

δήλωσης ενδιαφέροντος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οικοδομή για μακροχρόνια ενοικίαση, ενοικιαγορά ή αγορά για τη μεταστέγαση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου (ΑΞΙΚ), αφού η προκήρυξη δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη ποιοτικά κριτήρια, αλλά μόνο το εμβαδόν του χώρου».

Προστίθεται ακόμα ότι «αναφορικά με το εμβαδόν και τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρεται στην προκήρυξη ότι χρειάζονται, δεν συνάδουν ούτε με τη νομοθεσία αλλά ούτε και με τον αριθμό των φοιτητών που φοιτούν στο ΑΞΙΚ. Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα του ενός μήνα που δίνεται για την υποβολή δήλωσης ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικά μικρό για να μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση έτσι ώστε η οικοδομή να είναι έτοιμη για χρήση τον Σεπτέμβριο του 2017».

Η Εταιρεία υπενθυμίζει ότι η Επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών κλινών στην Κύπρο και ως εκ τούτου είναι η ιδανικότερη επιλογή, ότι υπάρχουν κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του ΑΞΙΚ, καθώς και άλλοι επαγγελματικοί χώροι και αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες που διαθέτουν χώρους που θα μπορούσαν να στεγάσουν το ΑΞΙΚ και να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν τόσο όσον αφορά τη θεωρητική διδασκαλία όσο και την πρακτική εφαρμογή.

Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι η Εταιρεία επικοινώνησε «με δυνητικούς επενδυτές, μεγάλους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού, οι οποίοι είναι πρόθυμοι μέσα από στρατηγικές συνεργασίες να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ΑΞΙΚ».

Αναφέρεται ακόμα ότι η μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Επαρχία Αμμοχώστου «θα συμβάλει δραστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικότητας» ενώ θα συμβάλει «στην περαιτέρω αξιοποίηση και προέκταση των δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ως αστικά κέντρα αλλά και την αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα των συγκεκριμένων περιοχών».

Σημειώνεται, επίσης, ότι με το ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού προβλήματος και διάνοιξης της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, με τη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Επαρχία Αμμοχώστου επιτυγχάνεται ο διαχρονικός στόχος του εκπαιδευτικού ιδρύματος να λειτουργεί ως δικοινοτικό έργο και να μπορεί να εξυπηρετεί τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους φοιτητές».

Ταυτόχρονα η μεταφορά του ΑΞΙΚ στην επαρχία Αμμοχώστου θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κυπριακό τουριστικό προϊόν, ενώ «κρίνεται ως άμεση η ανάγκη αναβάθμισης τους ΑΞΙΚ σε πανεπιστημιακή σχολή, η οποία να αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού».

Στην επιστολή της η ΤΕΒΕΑ αναφέρει ακόμα ότι γνωρίζει πως «πιθανόν να υπάρξουν κωλύματα στην όλη προσπάθεια, όπως είναι η μετακίνηση του προσωπικού» ωστόσο σημειώνει πως το ποσοστό αυτό θα είναι πολύ μικρό. Τονίζει ακόμη ότι το σημαντικό «είναι να υπάρχει ισομερής κατανομή των ευκαιριών μόρφωσης και ειδικότερα σ’ ένα κλάδο όπως ο τουρισμός».

Τέλος στην επιστολή της η ΤΕΒΕΑ αναφέρει πως η πρωτοβουλία της «τυγχάνει υποστήριξης από τους Βουλευτές Αμμοχώστου, τους Δήμους και τις Κοινότητες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και οργανωμένους φορείς που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα