Δεν χρειάζεται κεφάλαια προς το παρόν ο Συνεργατισμός

Καμία ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης μέχρι το τέλος του 2016 δεν έχει ο Συνεργατισμός, με τα σημερινά δεδομένα. Όσο αφορά την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 25%, μέσω εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στη Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή Πιστωτικών

Ιδρυμάτων Διονύσης Διονυσίου, ανέφερε ότι από το 25% της αύξησης, το 1/4 θα διατεθεί στο κοινό με δημόσια πρόταση και τα υπόλοιπα 3/4 σε επενδυτές.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η μη ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια, ισχύει με τα σημερινά δεδομένα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις με τις ιταλικές τράπεζες, την εξέλιξη από το μέτωπο του Brexit και την Deutsche Bank, να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, από την 1 Ιανουαρίου 2019, θα πρέπει να εφαρμόζεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εννέα μήνες, προκειμένου το ποσοστό του κράτους να μειωθεί σε τουλάχιστον 25%.

Τα προαπαιτούμενα για εισαγωγή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ

Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, μέχρι το τέλος του έτους, ο Συνεργατισμός θα πρέπει να αποκτήσει όλες τις κατάλληλες άδειες για την εισαγωγή του στο ΧΑΚ, ειδάλλως θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση συγχώνευση όλων των συνεργατικών ιδρυμάτων, από 18 σε 1. Σημειώνεται ότι σχετικό ενημερωτικό δελτίο, έχει σταλεί ήδη από τον Συνεργατισμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο ΧΑΚ.

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι, αν το κράτος πωλήσει την επένδυση του σήμερα, θα εισπράξει μόλις το 65% της αρχικής του επένδυσης στον Συνεργατισμό. Από την άλλη μεριά, αν διατηρήσει τη συμμετοχή του για ένα βάθος χρόνου η αξία του θα αυξηθεί περαιτέρω, αναπληρώνοντας μεγάλος μέρος της επένδυσης που έχει γίνει.

Επιπλέον, τόνισε ότι κατά την άποψη του Υπουργείου, οι ακραίες παραδοχές που υιοθετήθηκαν κατά την διαδικασία της αξιολόγησης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, όσον αφορά στον Συνεργατισμό, έγιναν επειδή ο μέτοχος ήταν το κράτος.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Συνεργατισμό να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για το 2015, ήταν μια σειρά από παράγοντες, όπως η αξία ενυπόθηκων ακινήτων που υποβαθμίστηκε, με κόστος περίπου στα 100 εκ. ευρώ, η περίοδος ρευστοποίησης των ακινήτων που αυξήθηκε στα 7 χρόνια, σε αντίθεση με τις τράπεζες που ήταν 5 χρόνια και τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που ήταν 4,5 χρόνια, και η πώληση των ακινήτων σε τιμές μέχρι και 30% χαμηλότερες.

«Ο Συνεργατισμός πούλησε τα ακίνητα λες και ήταν οικόπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Διονυσίου γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αναδιαρθρώσεις σε 17.300 λογαριασμούς, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων, στα 2 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα