Μήνυμα ενότητας στέλνει η παράδοση του Απόστολου Ανδρέα

Χαρμόσυνα κτύπησε η καμπάνα του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία σήμερα αφού ο άγιος γιόρτασε πιο γρήγορα την γιορτή του με την αναστήλωση του ιστορικού Μοναστηριού στην κατεχόμενη γη κι αυτό έγινε την ίδια μέρα με την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία, στέλλοντας το μήνυμα της ενότητας και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων.

Πιστοί από το Ριζοκάρπασο, οι πλείστοι ηλικιωμένοι, στο άκουσμα ότι σήμερα θα παραδίδετο ο ανακαινισμένος ναός, μετέβησαν στο Μοναστήρι και μαζί με τους δεκάδες δημοσιογράφους, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική

Κληρονομιά, τους εκπροσώπους του United Nations Development Programme και κληρικούς, έζησαν ιστορικές στιγμές με την παράδοση των κλειδιών του Μοναστηριού στον Πάτερ Ζαχαρία, τον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα από τη Μονή από την εισβολή.

Με την κάθοδο των επισήμων και των πιστών, κτύπησε χαρμόσυνα η καμπάνα του Μοναστηριού. Στην είσοδο του προαυλίου, που δεν θυμίζει τίποτε από την εικόνα εγκατάλειψης που για δεκαετίες έντυνε το μοναστήρι, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του έργου από το UNDP προς τους εκπροσώπους της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι. Με τη σειρά τους, το κλειδί της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα δόθηκε στον Πάτερ Ζαχαρία ο οποίος άνοιξε την πόρτα και όλοι μπήκαν μέσα, μένοντας έκπληκτοι στην εικόνα του αναστηλωμένου ναού.

Ο Πάτερ Ζαχαρίας, μαζί με τον Χωροεπίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο άρχισαν να ψάλλουν

Σε δηλώσεις του, ο Χωροεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα συγκινητική και οφείλουμε, είπε, “να εκφράσουμε ευχαριστίες στον Θεό και στον Απόστολο Ανδρέα που άκουσαν τις προσευχές μας και κατέστη δυνατό, μέσα από μια συνεργασία, να αναστηλωθεί επιτέλους το μοναστήρι του Αγίου μας, το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.”

Ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Επιτροπή και ιδιαίτερα τον Πάτερ Ζαχαρία, τον οποίο χαρακτήρισε το “άσβεστο λυχνάρι εδώ σε αυτό το μοναστήρι, την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το UNDP και όσους εργάστηκαν για να αναστηλωθεί το μοναστήρι”.

Ανακοίνωσε ότι η πρώτη θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα και κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν με ευλάβεια, σεβασμό, τάξη, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες για την αναστήλωση του μοναστηριού αλλά και για να προσευχηθούμε για την πατρίδα, για τις οικογένειές μας και για όλο τον κόσμο.

Θεωρώ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι είναι μια “σημαδιακή μέρα η σημερινή γιατί συμπίπτει με την έναρξη των δύσκολων συνομιλιών στην Ελβετία. Και θέλω να πιστεύω ότι σήμερα στέλλουμε το μήνυμα στους δύο ηγέτες και στους διαπραγματευτές ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στον τόπο μας, στην Κύπρο μας, και να ζήσουμε ειρηνικά και ευτυχισμένοι και ότι η συνεργασία για την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα επιβεβαιώνει τη δυνατότητα αυτού του πράγματος το οποίο εύχομαι σύντομα να επιτευχθεί”.

Ο Πάτερ Ζαχαρίας δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, αρκέστηκε μόνο να ευχαριστήσει όλους.

Ο Χωροεπίσκοπος Καρπασίας αναφερόμενος στον Πάτερ Ζαχαρία, είπε ότι “αυτός που κρατά το κλειδί όλα αυτά τα χρόνια εδώ, και περιποιείται και φροντίζει τη μονή μας, σε αυτόν δόθηκε σήμερα το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα. Αυτό για τον πατέρα Ζαχαρία λέει πολλά γιατί είναι της θυσίας, της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και του μηνύματος ότι μπορούμε να αγωνιζόμαστε στη ζωή μας.”

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο αρχιτέκτονας Δρ Διομήδης Μυριανθεύς είπε ότι στον ναό δεν υπήρχαν πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα. Ετσι οι εργασίες που έγιναν ήταν κυρίως αποκατάστασης λόγω της φθοράς του χρόνου. Εγινε αντικατάσταση των επιχρισμάτων στους τοίχους, αντικατάσταση του δαπέδου και η επισκευή του γυναικωνίτη και επέκτασή του επίσης, κάτι το οποίο ήταν πρόθεση όταν ανεγέρθη ο ναός αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αλλά υλοποιήθηκε τώρα.

Επίσης, είπε, έγινε συντήρηση του εικονοστασίου και των άλλων κινητών επίπλων, έχουν τοποθετηθεί πολυέλαιοι και σύντομα θα τοποθετηθούν και τα νέα έπιπλα.

Τώρα, είπε, είμαστε στη φάση όπου ολοκληρώνουμε τα σχέδια και τις μελέτες για τη δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει το μεσαιωνικό παρεκκλήσιο το οποίο θα στηριχθεί γιατί διολισθαίνει η όλη κατασκευή προς τη θάλασσα, θα γίνει επισκευή του κτιρίου του 1919 στην βορειοδυτική πλευρά της μονής και θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου όπου θα αντιμετωπιστούν τα θέματα πρόσβασης, αφαίρεση μπετόν και της ασφάλτου.

Ο Θεόδωρος Χοντρού, γέννημα και θρέμμα του Ριζοκαρπάσσου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι επέστρεψε πίσω στην Κύπρο από την Νότιο Αφρική “διότι σε αυτήν εδώ την χώρα έχουμε υποστεί πολλά, κάναμε πολλά για την ελευθέρωση της Κύπρου και εύχομαι τώρα σε αυτή τη συνάντηση που έχουν οι ηγέτες μας, και με αυτό που έχει γίνει με τον Απόστολο Ανδρέα να καταφέρουμε όλοι μαζί, Ελληνες Τούρκοι, να ζήσουμε σε μια ελεύθερη χώρα, και να είμαστε πάντα ευτυχής”.

Ο Γιάννης Μανώλης, μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Αποστόλου Ανδρέα είπε στο ΚΥΠΕ ότι χαίρεται ιδιαίτερα “γιατί τουλάχιστον έγινε μια αρχή να διορθωθεί ο Απόστολος Ανδρέας ύστερα από 16 χρόνια, από το 2002, αγωνιζόμαστε η επιτροπή για να γίνει αυτό το έργο. Και σιγά σιγά, μέσω του UNDP, καταφέραμε να γίνει αυτό. Περιμένουμε να τελειοποιηθεί, με τη δεύτερη και ίσως και τρίτη φάση”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα