Μεγαλύτερη προστασία δανειοληπτών από την Κεντρική Τράπεζα

Ενισχύεται ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά στην προστασία των δανειοληπτών, καθώς τα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, αφορούν συμβάσεις δανείων που δόθηκαν για την απόκτηση κατοικίας.

Τα εν λόγω νομοσχέδια συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, με τη συμμετοχή

εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών, καθώς και καταναλωτών και δανειοληπτών.

Όπως αναφέρθηκε, η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Κεντρική Τράπεζα αποτελεί σημαντικό βήμα, ωστόσο, προκειμένου να επέλθει η αποτελεσματικότητα που επιχειρείται, θα πρέπει ο εποπτικός φορέας να στελεχωθεί σωστά. Αυτό, σημείωσε εκπρόσωπος της ΚΤΚ, θα συμβάλει ώστε να αποφευχθεί η παγίδα της σύγκρουσης συμφερόντων.

Έτσι, σύμφωνα με όσα προωθούνται, η ΚΤΚ θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί μη πιστωτικά ιδρύματα, ενώ θα είναι η αρμόδια Αρχή για τις μεσιτικές εταιρίες, καθορίζοντας παράλληλα τα πολύ συγκεκριμένα προσόντα που θα πρέπει να έχουν όσοι επαγγελματίες παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για δάνεια.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, η ΚΤ δεν θα είναι αρμόδια μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για άλλες υπηρεσίες που θα προέρχονται από άλλες χώρες, με τον εκπρόσωπό της να τονίζει ότι η Κύπρος έπρεπε ήδη να έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία, συγκεκριμένα μέχρι τον περσινό Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω νομοσχέδια δεν αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια, αλλά μόνο σε καταναλωτές, φυσικά πρόσωπα και ειδικότερα, συμβάσεις πίστωσης, σκοπός των οποίων είναι η απόκτηση ή διατήρηση δικαιωμάτων κυριότητας γης.

Ωστόσο, όπως κατέστη σαφές από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση, οι πιέσεις για άμεση υιοθέτηση των οδηγιών είναι μεγάλη, δεδομένου ότι εν προκειμένω η προθεσμία έχει παρέλθει εδώ κι ένα χρόνο, με τις κυρώσεις από πλευράς Κομισιόν να παραφυλάγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα