Χάρης: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα βγούμε στις αγορές

Η Κύπρος έχει σημειώσει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, ενώ έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η έξοδος στις αγορές θα αποφασιστεί από την ίδια τη χώρα, όταν αυτό κριθεί συμφέρον.

Όπως είπε, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο Bloomberg, η ανάπτυξη της Κύπρου

κινείται ήδη κοντά στο 3% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, το τραπεζικό σύστημα ανακάμπτει, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «παίρνουν τον χρόνο τους» για να βελτιωθούν, καθώς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Επιπλέον, δήλωσε ότι στα δημοσιονομικά, η χώρα έχει και πλεόνασμα και πρωτογενές πλεόνασμα.

«Περισσότερες αναβαθμίσεις θα έρθουν, ενώ έχουμε ήδη εξασφαλίσει μια βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές», προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη έχει ήδη επιστρέψει στην κυπριακή Οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υψηλό ποσοστό τους, ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, απάντησε ότι ο χρόνος, η προσπάθεια και η ανάκαμψη της Οικονομίας δείχνουν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι ενδεικτικό της πραγματικής κατάστασης, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί και εξυπηρετούνται. Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «μη εξυπηρετούμενα» για αρκετό διάστημα.

Η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, οπωσδήποτε θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και αυτό είναι κάτι το οποίο ο Υπουργός βλέπει να συμβαίνει.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος υπολογίζει η Κύπρος να βγει στις αγορές εντός του 2017, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι η χώρα αναζητά τον χρόνο όπου οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει τόσο πρωτογενές πλεόνασμα όσο και κανονικό πλεόνασμα, γεγονός που επιτρέπει στην Κύπρο να μην έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης.

«Θα πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά βασισμένοι στο πρόγραμμά μας κι όταν θεωρήσουμε ότι οι συνθήκες θα είναι οι καλύτερες δυνατές. Ξέρουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς βρισκόμαστε σε επαφή με τις αγορές, ωστόσο δεν βρισκόμαστε υπό άμεση πίεση προς το παρόν», τόνισε.

Όπως ανέφερε εν συνεχεία, μια έξοδος θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποιου είδους ανακοίνωση επ’ αυτού, ενώ τόνισε ότι το σημαντικό είναι πως το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι απολύτως βιώσιμο, το οποίο σε συνδυασμό με άλλους θετικούς παράγοντες, δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να επιλέξει πότε θα βγει στις αγορές.

Διαβάστε επίσης: Κερδισμένα &χαμένα από το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα

Με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παίζει «πόκερ» στο θέμα της Ελλάδας, ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον ρόλο του Ταμείου κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, είπε ότι «εμείς επιλέξαμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με το σύνολο των Θεσμών, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, και κάναμε καλή χρήση των αξιολογήσεών του, οι οποίες επιβεβαίωναν την πρόοδο της κυπριακής Οικονομίας. Ασφαλώς, καμία χώρα δεν θα έπρεπε να βρεθεί σε παρόμοια θέση και είναι σαφώς προτιμότερο να λαμβάνει κανείς τις δικές του αποφάσεις για τη χώρα του. Αυτό που ήταν τότε απαραίτητο για την Κύπρο και αυτό που είναι τώρα απαραίτητο για την Ελλάδα, είναι να σταθεί κανείς στα πόδια του ξανά, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του, χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα