Μαυρίδης: Δημοσιονομικό Σύμφωνο ΕΕ χρήζει άμεσης βελτίωσης

Παρέμβαση έκανε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (Fiscal Compact) που αφορά τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών της ΕΕ, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μια φορά στην Κομισιόν την ανάγκη για άμεση βελτίωσή του.

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι πολύ σημαντικό, εφόσον προωθεί τη σύγκλιση στο επίπεδο των πραγματικών οικονομιών μας προς τα πάνω. Συνεχίζοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, από τον Γενάρη του

2013 που τέθηκε σε ισχύ το δημοσιονομικό σύμφωνο μέχρι σήμερα, το αποτέλεσμα - σε επίπεδο πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών μας - είναι απογοητευτικό».

Ακολούθως, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που χρήζουν άμεσης βελτίωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «εμπλοκή των ιδίων των Κρατών Μελών στον σχεδιασμό των διαρθρωτικών τους αλλαγών και όχι επιβολή», τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο σε όλα τα κράτη, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Σε αναφορές συναδέλφων του για υπευθυνότητα στους κανόνες, ο Ευρωβουλευτής υπέδειξε στην Κομισιόν ότι ορθώς η Κομισιόν επιζητεί τη διόρθωση των μακροοικονομικών υπερβολών, «αλλά αυτό θα πρέπει να στρέφεται και προς τα υπερβολικά ελλείμματα όσο και προς τα υπερβολικά πλεονάσματα. Άλλωστε, τα ελλείμματα των μεν, είναι εν πολλοίς τα πλεονάσματα των άλλων».

Ο κ. Μαυρίδης έκανε ειδική αναφορά στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διασύνδεσης των Διαρθρωτικών Ταμείων με το ευρωπαϊκό εξάμηνο (European Semester), τονίζοντας ότι όσοι θέλουν να αφαιρέσουν την πρόσβαση των κρατών στα διαρθρωτικά ταμεία, λειτουργούν ενάντια στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Καταλήγοντας, έθεσε ένα πολύ καίριο ερώτημα προς την Κομισιόν: «Πώς έχουμε φθάσει ως εδώ, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμη η πανευρωπαϊκή τραπεζική εγγύηση των καταθέσεων;».

Keywords
Τυχαία Θέματα