Τουρκική Αντιπολίτευση: Κίνδυνος διάλυσης της 'ΤΔΒΚ'

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο τερματίστηκαν και δεν μπορούν να συνεχίσουν για πάντα, ούτε για τα επόμενα 40 ούτε τα επόμενα 140 χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής της Τουρκικής Αντιπολίτευσης Οζτούρκ Γιλμάζ. Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου στην ε/κ πλευρά, ο Γιλμάζ είπε πως μετά υπάρχει ο κίνδυνος η διεθνής κοινότητα να επιχειρήσει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου η τουρκική πλευρά έχει κάνει υποχωρήσεις.

Στο

πλαίσιο αυτό, το μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος εισηγήθηκε προς την Κυβέρνηση Ερντογάν την εφαρμογή τριών μέτρων. «Αρχικά, πρέπει να γίνει ο διορισμός ενός μόνιμου αντιπρόσωπου στο Υπουργείου Εξωτερικών, με μοναδική αποστολή τη διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη διεθνή κοινότητα. Προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση, θα πρέπει να κάνει και το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεύτερο, χρειάζεται επίσης άμεσα, όπως είπε, μια νέα νομοθεσία, που θα θέτει την Αμμόχωστο κάτω από την επιτήρηση των Τούρκων.

Όσον αφορά την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ισχυρίστηκε πως αυτοί δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ότι υπάρχει μια εθνοτική διένεξη την οποία εκείνοι αποτρέπουν. «Ωστόσο, οι συγκρούσεις στο νησί δεν υπάρχουν χάρη στην παρουσία των Τούρκων στρατιωτών», είπε.

Το πιο σημαντικό ζήτημα στο Κυπριακό, είναι η εξεύρεση λύσης χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. «Επομένως, με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις», σημείωσε.

«Αν δεν λάβουμε αυτά τα τρία βήματα με θάρρος και αποφασιστικότητα, σας προειδοποιούμε ότι θα διαμελίσουν την ΤΔΒΚ μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως «σήμερα προωθείται μια λύση, στην οποία θα παραχωρήσουμε έδαφος, θα καταργηθούν οι εγγυήσεις, θα διαμοιραστεί η εξουσία μέσω ενός ομοσπονδιακού συστήματος, όπου οι Τούρκοι θα είναι μειοψηφία και οι Έλληνες θα κυβερνούν».

«Με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. να έχει καταρρεύσει και οι σχέσεις της με τη Διεθνή Κοινότητα να είναι τεταμένες, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον όπου η Κύπρος έχει το πάνω χέρι. «Την ίδια ώρα, εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στη διάλυση της ΤΔΒΚ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Εμείς, οι πρόγονοί μας, ο λαός της χώρας και οι Μουτζαχεντίν (Τούρκοι στρατιώτες) στην Κύπρο, δεν έχυσαν το αίμα τους για την ανεξαρτησία και την ελευθερία την οποία εσείς ξεπουλάτε στο τραπέζι των συνομιλιών», τόνισε.

«Αν δεν υψώσουμε ανάστημα, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Η αντίληψή μας ότι είμαστε ένα μεγάλο κράτος, θα καταλήξει στα σκουπίδια. Αν η Τουρκία υποχωρήσει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στρατηγικής σημασίας όπως η Κύπρος και δεν καταφέρει να πείσει άλλα κράτη να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ, τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

«Δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά εξετάζοντας το Κυπριακό μέσα από το πρίσμα των Ελλήνων. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη μας μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, είναι η προστασία της ζωής των Τούρκων αδερφών μας στην Κύπρο, και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», κατέληξε.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα άρθρα 20 και 21 της συνθήκης της Λωζάννης προέβλεπαν την οριστική και αμετάκλητη εγκατάλειψη όλων των δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της Κύπρου, η οποία ανακηρύχθηκε τότε πλέον επίσημα ως αποικία του Βρετανικού Στέμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα