Μαίνεται η αντιπαράθεση

Δεν έχουν υπόσταση οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος
Για ετσιθελισμό, ασέβεια και καταστρατήγηση των θεσμών έκανε χθες λόγο η αντιπολίτευση, μετά τη νέα σύγκρουση στελεχών της Κυβέρνησης με ανεξάρτητους αξιωματούχους

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση, αναφορικά με τους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους. Απαντώντας στα κόμματα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και ένας έκαστος

των Υπουργών δεν βρίσκονται σε καμία σύγκρουση με οποιονδήποτε θεσμό και ανεξάρτητο αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αντιθέτως, εκείνο που πράττουν, και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να πράττουν, είναι η κατά απόλυτο τρόπο εφαρμογή των κειμένων νομοθεσιών και υποδείξεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χωρίς επιλεκτικές και στοχευμένες ενέργειες, αλλά σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις», τόνισε. Αυτό, είπε, αποδεικνύει εμπράκτως την προσήλωση και τον σεβασμό τους απέναντι στις νομοθεσίες αλλά και τους ανεξάρτητους θεσμούς.

«Επιπρόσθετα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η παρούσα Κυβέρνηση στήριξε με όλους τους τρόπους, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου, τους θεσμούς της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παρέχοντας όλες τις διευκολύνσεις που ζητήθηκαν, είτε οικονομικές είτε σε έμψυχο δυναμικό.

Και αυτό επίσης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη στήριξης του έργου που επιτελούν οι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους. Ως εκ τούτου, οι όποιες επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμιάν απολύτως υπόσταση», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έκφραση αυταρχισμού
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείθονται. Η καλή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού έχει καταστήσει συνήθεια και πρακτική τη διαρκή αντιπαράθεσή της με ανεξάρτητους θεσμούς και αξιωματούχους. Αυτήν τη φορά η Κυβέρνηση συγκρούστηκε ξανά με τον νομικό της σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα. Η διαρκής σύγκρουση και αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με τους ανεξάρτητους θεσμούς είναι έκφραση του ετσιθελισμού και του αυταρχισμού που τη διακρίνει», υπογράμμισε.

Ασεβής συμπεριφορά
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης ανέφερε χθες πως ο δημόσιος διαπληκτισμός του Υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή αποτελεί ακόμα ένα φαινόμενο ασεβούς συμπεριφοράς της Κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά, είπε, που κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να παρεμποδίσουν ανεξάρτητους θεσμούς να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, επειδή θα διερευνηθούν ή θα αποκαλυφθούν κυβερνητικές παρατυπίες.

«Η συμπεριφορά πλήττει τους θεσμούς και το ευνομούμενο κράτος και στέλλει τα χείριστα μηνύματα στους πολίτες», τόνισε. «Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών και γενικά τους κυβερνώντες, να κατανοήσουν ότι οι θεσμοί δεν θα λειτουργούν επιλεκτικά, μόνο άμα βολεύει την Κυβέρνηση. Σεβασμός στους θεσμούς, σημαίνει σεβασμός στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.

Με αυξημένη συχνότητα
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η νέα σύγκρουση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Υπουργό Οικονομικών αναδεικνύει με τον πλέον εύληπτο τρόπο την καταστρατήγηση, από πλευράς κυβέρνησης, πολιτειακών θεσμών, σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων του κυπριακού κράτους.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη παρατηρούνται με αυξημένη συχνότητα αυτά τα φαινόμενα. Να υπενθυμίσουμε τη σύγκρουση Προέδρου - Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, τη σύγκρουση Προέδρου - Γενικού Εισαγγελέα, τη σύγκρουση Γενικού Ελεγκτή με Υπουργούς και με την Κυβέρνηση», σημειώνει.

Αναφερόμενη στη νέα σύγκρουση ΥΠΟΙΚ-Γενικού Εισαγγελέα, η ΕΔΕΚ υποδεικνύει πως αυτή η κατάσταση, δεν περιποιεί τιμήν στο κυπριακό κράτος και επιβεβαιώνει ότι η άσκηση εξουσίας από τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, όχι μόνο δεν ισχυροποιεί τους θεσμούς του κράτους αλλά αντίθετα τους υπονομεύει και τους αποδυναμώνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Είναι καιρός οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος αυτής της κατάστασης και με τη στάση και την ψήφο τους στις επόμενες Προεδρικές να απαλλάξουν τον τόπο από αυτήν την επικίνδυνη διακυβέρνηση», κατέληξε.

Καταρρακώνουν το κύρος τους
«Θλιβερή υπόσκαψη των θεσμών και του δημόσιου ελέγχου αποτελεί η συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών απέναντι στον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο ο Υπουργός Οικονομικών να θεωρεί και να υποστηρίζει ότι οι νόμοι δεν αφορούν τον ίδιο και τους εκλεκτούς του και μπορεί να τους παραβιάζει.

«Ως Συμμαχία Πολιτών στηρίζουμε τον Γενικό Εισαγγελέα και καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών να αφήσει την έπαρση, να προσγειωθεί και να αντιληφθεί ότι οφείλει να συμμορφώνεται με τους νόμους όπως ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους», είπε.

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει εργολαβικά να αμφισβητεί τους θεσμούς και να προσπαθεί να καταρρακώσει το κύρος τους. Δυστυχώς η αξιοκρατία, η ισονομία και η διαφάνεια έχουν εξαφανιστεί επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο εκσυγχρονισμός για τον ΔΗΣΥ είναι συνώνυμος με τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και το πλουσιοπάροχο βόλεμα των μελών του εις βάρος του υπόλοιπου κυπριακού λαού», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα