Λιλλήκας: Επιδίωξη Τουρκίας-Ακιντζί δεν οδηγούν σε επανένωση

Αυτό που ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η τουρκική πλευρά “είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν είναι ένα μοντέλο λύσης που ούτε στην απελευθέρωση, ούτε στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της οδηγεί” δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε χαιρετισμό του στο το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και στην Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) στην Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι”στην πραγματικότητα

η τουρκική πλευρά στοχεύει στη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης με ένα, επιπλέον, τεράστιο κέρδος για την Τουρκία: η λύση θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία για να δημιουργηθεί ένα νέο `Συνεταιριστικό Κράτος`”.

“Αυτό που η Τουρκία δεν πέτυχε το 1963 και το 1974 επιδιώκει να το πετύχει μέσα από τη λύση. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τραγικότερες συνέπειες από την ίδια την εισβολή”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών προσθέτοντας ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη ασφάλεια για τον Κυπριακό Ελληνισμό ενώ δεν αποτελεί απειλή για τους Τ/κ συμπατριώτες μας ενώ κατάλυσή της θα οδηγήσει τους Ε/κ σε τουρκική ομηρία”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα φετινά συνέδρια των αποδήμων λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο, στην οποία, “παράλληλα με τις διακοινοτικές συνομιλίες, καλλιεργείται έντονα ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας, για λύση του Κυπριακού”.

Μάλιστα – όπως ανέφερε - “κάποιες ξένες πρεσβείες, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ αλλά και κάποιες πολιτικές ηγεσίες και σωρεία ΜΚΟ που ευδοκιμούν τελευταία στην Κύπρο, ξεκίνησαν μίαν οργανωμένη και πολυδάπανη εκστρατεία για να πείσουν τους Ε/κ να αποδεχθούν τη λύση, λες και είναι οι Ε/κ και όχι η τουρκική αδιαλλαξία που κρατά άλυτο το Κυπριακό, λες και υπάρχει το ενδεχόμενο οι Ε/κ να απορρίψουν μια δίκαιη και λειτουργική λύση”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “αυτό είναι που έμμεσα υπονοούν όσοι επιστρατεύουν παραμύθια περί οικονομικής ανάπτυξης που θα επιφέρει η λύση ή εκβιασμούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην περίπτωση νέου αδιεξόδου”.

“Ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ε/κ δεν χρειάζονται παραμυθιάσματα, ότι τάχατες η Κύπρος θα πνιγεί στις επενδύσεις, για να αποδεχθούν μια καλή λύση και ταυτόχρονα, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ούτε οι εκβιασμοί θα πείσουν τον Κυπριακό Ελληνισμό να αποδεχθεί λύση άδικη, λύση που καταλύει την κρατική του οντότητα”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Όσο μας αφορά, ως Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε, “δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια λύση, ακόμα κι αν αυτή δεν επιφέρει κανένα οικονομικό όφελος, αρκεί να είναι δίκαιη και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “και εδώ να πω ότι συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανήκει μόνο στους Ε/κ ανήκει και στους Τ/κ γι’ αυτό και η κατάλυση της δεν έχει νόημα, εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και πρέπει να τεθεί εκτός συζήτησης”.

Ανέφερε πως “στην πραγματικότητα αυτή η βιασύνη που κάποιοι επιδεικνύουν καλλιεργεί την αντίληψη `λύση να ‘ναι και ότι να ‘ναι`, αντίληψη που αποδυναμώνει και τη διαπραγματευτική θέση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε ο Πρόεδρός της, “θεωρούμε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση, το status quo είναι άδικο, απαράδεκτο και η συνέχιση του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον Κυπριακό Ελληνισμό, κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, με μια νέα διεκδικητική στρατηγική για να πετύχουμε λύση μέσα σε σύντομο χρόνο”.

Πρόσθεσε πως “η λύση, βέβαια, για να έχει νόημα θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή ενώ λύση που εδράζεται σε αυτά τα δεδομένα, στην ουσία οδηγεί στη νομιμοποίηση τους με ακόμη πιο μεγάλους κινδύνους για τον Κυπριακό Ελληνισμό”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “με βάση τουλάχιστον τις δημόσιες θέσεις που εκφράζει τόσο ο κ. Ακιντζί, ο κ. Ταλάτ αλλά και η Κυβέρνηση της Άγκυρας, φαίνεται ότι επί της ουσίας αυτό που η τουρκική πλευρά διαπραγματεύεται είναι μια λύση τύπου Ανάν που θα νομιμοποιεί τα παράνομα διχοτομικά δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή”.

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο Περιουσιακό είπε ότι “η η λογική που προωθείται είναι να αφεθεί να λυθεί μετά τη λύση με νομικές διαδικασίες και αντιδικίες μεταξύ των νόμιμων ιδιοκτητών και των σφετεριστών, διαδικασίες που θα πάρουν δεκαετίες να ολοκληρωθούν”.

Ανέφερε πως “αυτό διαφαίνεται κι από το χθεσινό ερώτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά πόσο δεν έχουν δικαιώματα οι Ε/κ που χρησιμοποιούν τ/κ περιουσίες και η απάντηση είναι απλή: Δικαίωμα στην περιουσία έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης είτε είναι Ε/κ είτε είναι Τ/κ και τα υπόλοιπα είναι προσπάθειες διάσπασης του λαού”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήας “στα ανθρώπινα δικαιώματα, η λογική που επικρατεί είναι είτε να αναγνωριστεί το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και της ιδιοκτησίας, αλλά να υπάρχουν περιορισμοί στις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είτε να περιοριστούν τα δικαιώματα εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, δηλαδή ένα κουτσουρεμένο Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Πρόσθεσε ότι “η πολιτική ισότητα μεταφράζεται σε αριθμητική εξίσωση του 18% με το 82% στους θεσμούς του κράτους και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά και με εκ περιτροπής προεδρία ενώ οι έποικοι θα μείνουν γιατί θα βαφτιστούν πολίτες του `Τ/κ Συνιστώντος Κράτους`, όχι κρατιδίου ή Πολιτείας όπως ξεκαθάρισε πριν μια βδομάδα ο κ. Ταλάτ σε όσους έτρεφαν αυταπάτες”.

Είπε, ακόμη, ότι “οι εγγυήσεις είτε θα παραμείνουν ως έχουν είτε θα τροποποιηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να εγγυηθεί το `Τ/κ Συνιστών Κράτος`, δηλαδή να μπορεί να εισβάλει και να καταλάβει ξανά τη Βόρεια Κύπρο! Και ως κερασάκι στην τούρτα η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ”.

“Αν λοιπόν θέλουμε δίκαιη λύση σε σύντομο χρόνο πρέπει να αναγκάσουμε την Τουρκία να αλλάξει πολιτική κι αυτό θα το κάνει όταν με τη δική μας στρατηγική καταστήσουμε τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι “ενόσω η Τουρκία δεν πληρώνει τίμημα για την κατοχή και βλέπει να υλοποιούνται οι στόχοι και οι επιδιώξεις της, θα καθίσταται ακόμα πιο αδιάλλακτη ενώ οι προοπτικές για δίκαιη λύση θα εξανεμίζονται”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα