Σιζόπουλος: H Δημοκρατική λύση δεν είναι απορριπτισμός

Τη θέση ότι η διεκδίκηση λύσης δημοκρατικής, λειτουργικής, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ «δεν είναι απορριπτισμός όπως κάποιοι επιχειρούν να της αποδώσουν» αλλά «πατριωτική υπευθυνότητα» εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος από τη βήμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου

των Αποδήμων που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η διαδικασία επίλυσης του Kυπριακού έχει εισέλθει σε ευαίσθητη και συνάμα κρίσιμη φάση και υπέδειξε ότι ναι μεν η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αποτελεί υπό προϋποθέσεις θετική εξέλιξη, η υπερφίαλη αισιοδοξία ωστόσο που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, εγκυμονεί κινδύνους.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι 41 χρόνια μετά την τραγωδία η ε/κ πλευρά δεν έχει κατορθώσει να υιοθετήσει μια κοινή εθνική πολιτική, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και τη λύση του Κυπριακού και αυτό, όπως ανέφερε, όχι με ευθύνη των «απορριπτικών», αλλά με ευθύνη των οπαδών της δήθεν λύσης, οι οποίοι κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν 28 χρόνια από τα 38 που μεσολάβησαν από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. «Αλλά και στα υπόλοιπα 10 όποτε διαφωνούσαν με χειρισμούς αποχωρούσαν και από το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως ακόμα και το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 παραβιάζεται με αθέτηση προνοιών και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να απαντήσουν στο κατά πόσο «επιδιώκουν λύση ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας που ήταν σταθερά ο πάγιος στόχος της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για αποδοχή από την ε/κ πλευρά προνοιών που συνάδουν με συνομοσπονδία, όπως είναι η ίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους που θα προέλθει από τα δύο συνιστώντα κρατίδια το ε/κ και το τ/κ, ο γεωγραφικός διαχωρισμός σε εθνοτική βάση, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας, ο διαχωρισμός των πολιτών σε 3 διαφορετικές κατηγορίες, η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια, η διχοτόμηση της κυριαρχίας ως προερχόμενης εξ΄ ίσου από τους ε/κ και τους τ/κ κατά παράβαση του ψηφίσματος 186 του Σ.Α. του Μαρτίου του 1964 και η εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία του 82% δια μέσω της πολιτικής ισότητας των συνιστώντων κρατιδίων η οποία καταστρατηγεί την ισότητα των πολιτών και οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων-τους δικαιωμάτων.

«Επιπρόσθετα αποδεχτήκαμε την παραχώρηση δικαιωμάτων των εποίκων επί των Ε/Κ περιουσιών και σήμερα συζητούμε τον τρόπο εφαρμογής» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι αυτά που έχουμε αποδεχτεί είναι χειρότερα από τις τουρκικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί το 1965 στον τότε εκπρόσωπο του ΟΗΕ Γκάλο Πλάζα.

Για να προσθέσει ότι η ε/κ πλευρά την ίδια στιγμή εγκατέλειψε βασικές πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επικαλείται μόνο τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, παραγνωρίζοντας ότι στα ψηφίσματα περιλαμβάνονται επίσης ο τερματισμός της κατοχής, η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειες, η αποχώρηση όλων των εποίκων και η άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε προς τους απόδημους ότι γνωρίζει και κατανοεί τη μεγάλη τους επιθυμία, αλλά και τη γνήσια αγωνία τους για την ανάγκη σφυρηλάτησης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη του κοινού στόχου, του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι και η δική του έγνοια, το συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον της ΕΔΕΚ.

«Ωστόσο, αυτή η σταθερή-μας επιδίωξη δεν θα πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ειλικρινή διατύπωση των θέσεων και των απόψεων αλλά και των ανησυχιών μας, για την πορεία των μεγάλων θεμάτων που αφορούν την πατρίδα μας, καθώς και για τους οφθαλμοφανείς κινδύνους που ελλοχεύουν» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι η ωραιοποίηση των δυσχερειών και η απόκρυψη των κινδύνων δεν συνιστούν ούτε χρήσιμη, ούτε ωφέλιμη προσφορά προς την πατρίδα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΕΔΕΚ ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση της στρατηγικής της ε/κ πλευράς στη βάση των αρχών λύσης όπως διατυπώθηκαν στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, αλλά και νέων γεωστρατηγικών και ενεργειακών δεδομένων όπως διαμορφώνονται στην περιοχή.

Και πρόσθεσε ότι καθήκον όλων είναι να δώσουν το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς, ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

«Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής-τους προέλευσης. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τις ανησυχίες των Τ/κ, ακόμα και την παραχώρηση πρόσθετων προνομίων.

Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου» διεμήνυσε, καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα