Λιγότερες μετεγγραφές, περισσότερες δυσκολίες

ΟΜΟΝΟΙΑ
Γιατί ο Κίλιαν Σιέρινταν διευκολύνει και την ίδια ώρα… δυσχεραίνει το έργο της ομάδας προγραμματισμού

Ο φετινός μετεγγραφικός σχεδιασμός της Ομόνοιας διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι. Η πρώτη βασική διαφορά έχει να κάνει με τον αριθμό των προσθαφαιρέσεων που θα γίνουν, ο οποίος είναι σαφώς μικρότερος. Το περασμένο καλοκαίρι ο Κώστας Καϊάφας ουσιαστικά έκτισε από την αρχή την ομάδα, με τον τελικό

αριθμό των μετεγγραφών να φτάνει τις 17! Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού βάσει αρχικού σχεδιασμού θα γίνουν έξι προσθήκες, αριθμός που στην πορεία πιθανόν να αυξηθεί κατά 1 ή 2 μετεγγραφές.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως το έργο για τον Καϊάφα και τους συνεργάτες του είναι πολύ πιο εύκολο, αφού είναι πολύ μικρός ο όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Η ομάδα προγραμματισμού έχει πολύ πιο μικρό μπάτζετ στη διάθεσή της, γεγονός που αυτόματα ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας. Οι «πράσινοι» καλούνται να ανεβάζουν επίπεδο και να παρουσιάσουν την ομάδα πιο ισχυρή, αλλά με λιγότερα χρήματα.

Ποιότητα και ποσότητα
Για να συμβεί αυτό, ο Κώστας Καϊάφας θα χρειαστεί ώς ένα βαθμό να θυσιάσει την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Όπως έγινε δηλαδή πέρυσι. Σε κάποιες περιπτώσεις οι «πράσινοι» αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν τον πήχη της ποιότητας για να αυξήσουν τον αριθμό των μετεγγραφών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βάντερ. Πριν υπογράψει στην ΑΕΚ, ο Βραζιλιάνος άσος προτάθηκε στην Ομόνοια και παρά το γεγονός ότι ήταν από τις περιπτώσεις που ξεχώρισε το τεχνικό τιμ, δεν ολοκληρώθηκε λόγω οικονομικού. Περίπου με τα ίδια χρήματα που ζητούσε ο Βάντερ, η Ομόνοια πήρε δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην ίδια θέση, τους Φοφανά και Ράμος.

Σαν τον Βάντερ υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Τις προηγούμενες εβδομάδες προτάθηκαν ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας, τους οποίους γνώριζε από πρώτο χέρι ο Κώστας Καϊάφας και πιθανόν να τους ήθελε στην ομάδα, το κασέ τους όμως ήταν απαγορευτικό. Βινσέντ Λαμπάν, Άλεξ ντα Σίλβα, Έλιο Πίντο είναι μερικά παραδείγματα.

Προτίμηση σε πολυθεσίτες
Το προπονητικό τιμ ξημεροβραδιάζεται καθημερινά αξιολογώντας δεκάδες ονόματα ποδοσφαιριστών, με σκοπό να καταλήξει σε εκείνα που διαθέτουν τα απαιτούμενα αγωνιστικά στοιχεία και ταυτόχρονα να πληρούν τα «στενά» οικονομικά κριτήρια. Και επειδή γνωρίζει από πρώτο χέρι και βρίσκει καθημερινά μπροστά του τις προαναφερθείσες δυσκολίες, προσπαθεί να καλύψει τα κενά αποκτώντας πολυθεσίτες ποδοσφαιριστές. Ό,τι έκανε δηλαδή και πέρυσι. Λεάντρο, Ράμος, Γκουλόν, Λομπιανίτζε, Μαργκάσα, Ασίς, Μ. Δημητρίου ήταν μερικοί από τους παίκτες που αγωνίστηκαν σε περισσότερες από μία θέση, με αποτέλεσμα να μη φανούν κάποια κτυπητά κενά στο έμψυχο δυναμικό (π.χ. στο κέντρο της άμυνας).

Κάτι τέτοιο θέλει να κάνει και φέτος ο Καϊάφας, αφού και πάλι τα χρήματα δεν αρκούν για να στελεχώσει όπως θα ήθελε το ρόστερ του. Ο τεχνικός της Ομόνοιας καλείται να χρειαστεί να διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο το διαθέσιμο μπάτζετ για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες και ποιοτικότερες μετεγγραφές. Πολύ πιθανόν στην πορεία να χρειαστεί να θυσιάσει και πάλι την ποιότητα για χάρη της ποσότητας, αλλά και το αντίθετο. Αν προκύψει κάποια αξιόλογη περίπτωση, για την οποία θα χρειαστεί να δαπανηθούν λίγο περισσότερα χρήματα, αυτό ενδεχομένως να γίνει εις βάρος μιας μετεγγραφής που δεν θα γίνει. Ας γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι.

Στην παρούσα φάση η απόκτηση δεξιού μπακ αποτελεί μιαν από τις τελευταίες (αν όχι τελευταία) προτεραιότητα στον μετεγγραφικό σχεδιασμό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν στην πορεία φανεί ότι περισσεύουν κάποια χρήματα, τότε θα αποκτηθεί παίκτης για τη συγκεκριμένη θέση. Αν όχι, τότε πιθανόν να μην αποκτηθεί κανείς και ο Καϊάφας να στηριχθεί σε παίκτες του υφιστάμενου ρόστερ. Υπάρχουν άλλωστε μπόλικες επιλογές.

Η περίπτωση Σιέρινταν
Ο Κίλιαν Σιέρινταν είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει άμεση σχέση με τα όσα γράψαμε πιο πάνω. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις σε περισσότερες από μία θέση (φτερά και επίθεση), την ίδια ώρα όμως το κασέ του είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα της Ομόνοιας και ενδεχόμενη απόκτησή του ίσως αναγκάσει την ομάδα προγραμματισμού να διαγράψει από τη λίστα προτεραιότητάς της την ενίσχυση κάποια θέσης που βρίσκεται ιεραρχικά στην τελευταία θέση. Το τεχνικό τιμ θεωρεί πάντως πως αξίζει να γίνει η οικονομική υπέρβαση για τον Ιρλανδό επιθετικό, για τους λόγους που αναφέραμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα