Κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα - Αγώνας δρόμου για συμφωνία

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα ξεκινά σήμερα, με τις διαβουλεύσεις, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να έχουν επιταχυνθεί.

Απώτερος στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Την κοινή τους βούληση για σύντομη οριστική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, καθώς «έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες», εξέφρασαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας,

της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάνt, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, τη δεύτερη εντός τριών ημερών.

Η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή όλων ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές.

Μετά την τηλεδιάσκεψη ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και ο διορισμός της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο οποίος έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση προσανατολίζονται σε αναθεώρηση της απόφασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σέβεται την επιλογή του κ. Βαρουφάκη, ωστόσο, μετά τη «θύελλα», που προκλήθηκε, τον κάλεσε να το ξανασκεφτεί.

Η υπόθεση της Ελλάδας θα περιλαμβάνεται και στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης στο Βερολίνο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την Άγκλεα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Επιταχύνονται ο ρυθμός διαβουλεύσεων

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με κύκλους προσκείμενους στις συζητήσεις να αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή.

Κατά πάσα πιθανότητα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα τόσο στο τεχνικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του "Brussels Group".

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε το Σάββατο στην ελληνική κυβέρνηση νέο αναλυτικό κείμενο πρότασης, που περιλαμβάνει τις θέσεις των δανειστών και του ΔΝΤ, προκειμένου να λειτουργήσει ως προσχέδιο μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο κείμενο, το οποίο περιγράφεται ως «Μνημόνιο Κατανόησης» περιλαμβάνονται μέτρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες», στους στόχους που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται μέτρα για τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά προβλέπονται και περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Γιούγκερ: «Ενδεχόμενο Grexit θα πλήξει το ευρώ»

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, πρόσθεσε, «θα βάλει την ιδέα στο μυαλό ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».

Αυτό, υποστήριξε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη.

Τσίπρας: Βαδίζουμε προς Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

Το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για δημιουργία ενός «τεχνοκρατικού τερατουργήματος», το οποίο θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες.

Καταγγέλλει ότι υπάρχει στρατηγική, η οποία επιδιώκει τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε., με πρώτο βήμα τη δημιουργία Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών «που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα